嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

好煩呀!!! 我個B晚晚都醒2,3次, 有冇人可以幫幫我呀?

我個B已經5個幾月, 但里排晚晚半夜都醒2,3次, 每次都半醒, 冇開眼, 只係o係到"依依呀呀", 有時仲會又叫又哭, 好似發惡夢咁, 要咬下人奶先容易瞓番, 請問有咩方法可以令BB好瞓D呢?
請各位幫幫手呀!

男爵府

Re: 好煩呀!!! 我個B晚晚都醒2,3次, 有冇人可以幫幫我呀?

佢食左又訓番咁應該係肚餓嗜!
我個b有時醒5,6次呀!係扭抱呀

:-( :-(

水晶宮

Re: 好煩呀!!! 我個B晚晚都醒2,3次, 有冇人可以幫幫我呀?

我BB七個幾月都係咁,餵佢食完奶之後訓返,我估佢可能係肚餓.我睇書講話如果BB半夜醒著,可以抱佢,但唔好同佢講野,要保持安靜,咁連續幾日唔同佢講野佢慢慢就會醒小著,書係咁教,得唔得我唔知. ?-(

別墅

肚餓呀? 可能唔係o掛!
因為我已經冇乜人奶啦!

洋房

可能係想出牙, 牙癢癢...
比個奶咀佢食, 或飲下水, 拍下佢, 應會瞓番.

我亞囝而家9個月喇...佢5個幾月出下面兩隻牙仔時都一樣...而家又想出上面兩隻牙仔, 又係半夜e e r r...好想瞓但又扭下計...

大宅

日頭唔好佢訓咁多..
我個月依家3個幾月,
初初成晚都唔訓,可以喊成晚..
之後我日頭唔比佢訓,夜晚佢喊我都唔理..
good!!
仲個幾月大就介左夜奶

別墅

Yvonnehon,

我個仔已經7個月, 同你的情況一樣. 基本上由出世到現在都不可以訓天光; 又唔係出牙,又唔係肚餓, 總之要咬住人奶先容易瞓番; 奶咀都會吐出來;唔抱起會反轉身. 我都無晒符.如果日頭唔比訓,他會發爛喳 :-(

別墅

siufaizi,

嘩~~~真係一模一樣呀, 我個b最鐘意就係咬住人奶來瞓, 如果唔係就好難好難先可以再瞓番, 日頭就話冇乜所謂, 但半夜三更佢唔瞓, 我都冇得瞓, 第二日仲要返工架麻, 為有又比佢咬番, 等佢可以快d瞓番, 我都有覺好瞓, 真係無晒符 :-( :-( :-(

男爵府

我囝囝依家5個幾月, 一向佢都訓唔"lum", 好易醒, 上星期開始我工人用佢條印尼揹帶包實佢, 佢就好易訓著同一覺訓到天光, 我工人話印尼個個都鐘意包實個bb, 等佢安全感多啲喎 :mrgreen:
如果屋企有印傭, 不妨問下佢地識唔識包

別墅

pandacat_bb ,

可惜我o個個工人係"bun bun", 仲要係個蠢架添.

但係你話包實佢, 而家咁架天氣唔會好熱咩?

複式洋房

可唔可以形容下點樣用印尼咩帶包bb阿?

大宅

I fully understand your difficulties as my baby also woke up several times at night before, sometimes even up to 6 times! Similar to your case, he just relied on breastfeeding to fall asleep. I don't think they are hungry, but relying on our breasts to make them feel secure.

2 months ago, I have tried to "sleep train" him, i.e. let him sleep on his own without relying on breast, bottle, and even not being carried. Let him sleep TOTALLY independently! Miracle happened! After 1 weeks, he was able to sleep through night. Last night, for example, he could sleep from 9:45pm till 5:30am without waking up

首頁

尾頁

跳至