嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB去健康院做了兩次都做唔到,轉介去專科,第一次做不合格,要做再進一步的測試。姑娘話第一次專科測試約有一半人不合格,而再進一步的測試中,約有一至二人要戴助聼器。希望我BB無事啦!佢平日對聲音如音樂、人聲都有反應o架!有無jm的BB試過,可以share下嗎?thanks!

子爵府

引用:我BB去健康院做了兩次都做唔到,轉介去專科

原帖由 YY_2011 於 12-11-20 發表
我BB去健康院做了兩次都做唔到,轉介去專科,第一次做不合格,要做再進一步的測試。姑娘話第一次專科測試約 ...
我仔仔出世醫院果陣左邊fail,2個月後去專科就pass啦,話可能係胎水塞住,所以放心睇多次先啦,係屋企train下佢啦

大宅

BK Milk勳章

回覆:YY_2011 的帖子

我個B唔合格了5次…
醫院出世x1次; 健康院x2次;轉介醫院兒童體能中心x1次;再轉介下葵涌兒童智能測試x1次…都唔合格(做第4次時,得一邊僅僅合格!)……現在去醫院排期睇耳鼻喉專科…要等成大半年!
姑娘話我個B有D輕度弱聽,某D高音頻率聽唔到…例如:風聲。將來可能要戴助聽器……當然,平時同BB玩…佢真係有反應…聽得到!

現在等看專科,看看是否聽不到…
如果妳太擔心,可嘗試找外面的聽力中心做,會準確些!不要太擔心!
(因BB及我在下葵涌都有些不快經歷,我不願BB再要面對多一次;因此我沒有找私家/在外聽力中心…)

大宅

引用:Quote:原帖由+YY_2011+於+12-11-20+發表我B

原帖由 Dado康 於 12-11-20 發表
我仔仔出世醫院果陣左邊fail,2個月後去專科就pass啦,話可能係胎水塞住,所以放心睇多次先啦,係屋企train ...
Thank you! 我BB四個月了。請問可以點train呢?

大宅

引用:我個B唔合格了5次… 醫院出世x1次;+健康院x

原帖由 carmenkmlo 於 12-11-21 發表
我個B唔合格了5次…
醫院出世x1次; 健康院x2次;轉介醫院兒童體能中心x1次;再轉介下葵涌兒童智能測試x1次… ...
我BB也是在下葵涌做測試。你有什麼不快經歷呢?可以講嗎?我就覺得個聼力家不太有愛心,又解釋得不清楚,我諗住做埋下次測試,touchwood,再不合格,就會去私家睇。

子爵府

引用:Quote:原帖由+Dado康+於+12-11-20+發表我仔

原帖由 YY_2011 於 12-11-22 發表
Thank you! 我BB四個月了。請問可以點train呢?
用d搖鈴之類玩具係係左右搖下

男爵府

我係陪月ee,我試過有一個bb出世就肥佬,cheak左第三次,講到要落迷藥,再cheak先pass ,吾駛擔心,要對佢有信心

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+carmenkmlo+於+12-11-21+發表

原帖由 YY_2011 於 12-11-22 發表
我BB也是在下葵涌做測試。你有什麼不快經歷呢?可以講嗎?我就覺得個聼力家不太有愛心,又解釋得不清楚,我 ...
不快經歷如下:

BB到下葵涌檢查前4小時不許飲奶,2小時前不許喝水。(當時我B只有4個月,3小時便要飲奶!)因為負責姑娘說這次測驗要BB吃睡意葯、腦/頭連著電線才能進行。那朝我和老公09:00已到達!

護士5分鐘後,安排我們替BB餵葯…那支透明針筒的葯;我猜味道不太好…我BB半啖未食…已經狂喊…那些護士完全不給時間我們安撫BB…而且還用手強行把BB的口張開,最後BB機乎有一半是一邊喊一邊吐出來。坦白說,BB這一哭,我夫婦從未見及聽過如此淒楚。(當時,我真想立刻離開,不再做!)

好不容易,也可能是葯力見效;BB睡著了!負責姑娘冷冰冰的面口及語氣,示意BB睡的位置及只許1位家長逗留於房間,以防BB醒來;可以安撫他再睡。

那個姑娘真是很粗魯及沒有愛心…替BB用棉花擦上"Gel"以便接駁電腦的電線。但她擦Gel力度很大,完全沒有就住近腦囱的位置,來回捽…BB被她差不多弄醒了!

測試做了差不多2.5小時,期間BB醒了好幾次…是因為有些頻率太大聲/太高音…連我也聽見。完成後,姑娘像機械人的播放模式說我BB輕度弱聽,沒有安慰我們!(整朝也是黑口黑面!)那時已經約12:00,BB肚餓得很…邊喊邊食。

(明天再說個人感受!)

大宅

BK Milk勳章

回覆 carmenkmlo 的帖子

再續:

BB當天晚上及接下來的2天也好像有點後遺症,因為白天在Hair Chair上瞓瞓下時,
會無故突然嚎啕大哭;每天2-4次...心痛得很!

總結這次測驗,有以下感受:
1) BB一直肚空了約7小時,有點殘忍
2) 體能智力中心的護士,完全漠視BB的情緒
3) 測試結果是否準確,有待商榷;因為BB中途醒了好幾次,不是百分百睡覺
4) 負責姑娘動作粗魯,沒有顧及會否弄傷或弄醒BB
5) 負責姑娘的服務態度及表現 
(可能她每天也要重覆做這些嫌惡性的測試,但懇請她給予一點笑容以及顧及父母的感受;
每個父母看見自己的孩兒要做這些測試,還要遭到她的糟蹋,心情絕不好受!)
6) 轉介政府醫院耳鼻喉專科,足足要等9個月(會否太長?如BB真的不幸有弱聽,那補救是否遲了?)

還是那句;如果對政府的報告有懷疑,寧願花少許錢到私家做...再次確定!
總好過自己心忐忑不安及BB有不快經歷!
(因我看過私家診所的測試介紹,她們也要BB進食藥物進行;為免再勾起我BB的恐懼及不快經歷;
因為我才放棄帶他到私家診所再做測試!)

樓主不用擔心!BB這次測驗會合格的!!加油!!

大宅

引用:回覆+carmenkmlo+的帖子 再續:BB當天晚上

原帖由 carmenkmlo 於 12-11-23 發表
回覆 carmenkmlo 的帖子

再續:
多謝你的分享和鼓勵啊!我而家等緊下葵涌分科診所打來約下一次測試,擔心呢!希望我們的寶寶都健康快樂啊!

別墅

回覆:有無BB試過聽力測試不合格?

其實做呢個測試要bb空肚係等bb餓住肚去到做測試既場先飲奶時瞓着就唔使落藥,除非bb空肚飲奶都瞓唔到先落藥。我b出世係醫院做測試肥左,我就同個仔返公司做一次,好順利地仔仔飲完奶瞓左。唔使一陣就做完,好彩今次合格。但4個月後都會照返醫院做多次。

別墅

去浸會做一次,三百元左右,上次我仔三次唔合格,再去浸會check 完全pass ,儀器先進d

大宅

引用:去浸會做一次,三百元左右,上次我仔三次唔

原帖由 大隻仔仔 於 12-12-02 發表
去浸會做一次,三百元左右,上次我仔三次唔合格,再去浸會check 完全pass ,儀器先進d

...
很多謝你的資料啊!下葵涌分科診所會call我幾時做下一次test, 我BB應該去嗎?定直接去浸會呢?可給些意見嗎?謝謝!

別墅

我自直接去浸會,快些知道結果,唔駛心掛掛

大宅

回覆:大隻仔仔 的帖子

Thank you!等我打去浸會問下。

別墅

因政府要一個月先有得check , 那段時間好難捱

大宅

引用:因政府要一個月先有得check+,+那段時間好難

原帖由 大隻仔仔 於 12-12-06 發表
因政府要一個月先有得check , 那段時間好難捱
多謝你啊!BB做左浸會聼力測試,pass呀!我地諗緊仲做唔做政府o個個好?

首頁

尾頁

跳至