時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121126/18080831

特首拒上立會 或面臨彈劾

【本報訊】特首梁振英日前以書面交代大宅僭建醜聞後,一直拒絕就當中疑團再解釋,早前立法會內務委員會已去信梁,要他親自到立會交代事件。有立會泛民議員指,根據《基本法》,特首要向立會負責,梁振英有責任面對立會質詢,若他一個星期內也不答應立會要求,泛民會將行動升級,包括動議用權力及特權法傳召特首,甚至考慮成立調查委員會,啟動彈劾特首程序。

立法會內務委員會上周已去信梁振英要求對方上立法會交代僭建醜聞。工黨主席李卓人指《基本法》除要求特首要廉潔奉公外,第六十四條更寫明特區政府要向立法會負責,作為政府之首的梁振英,有憲制責任到立法會接受議員質詢。
由於政務司司長林鄭月娥明日會與內會主席梁君彥會面,李卓人期望林鄭收到議員要求,可於一個星期內答覆立會要求,否則會將行動升級,「佢(梁振英)唔嚟會研究用特權法調查,同時考慮彈劾!」
民主黨代主席劉慧卿亦指:「佢呢鋪好大鑊,家係俾人質疑犯刑事,絕對要馬上澄清!」她說梁若拒到議會交代,就會要求成立委員會調查,之後不信任動議、彈劾一路將行動升級。公民黨黨魁梁家傑相信保皇黨今次會再力保梁,認為港人是時候集體表態,到底是否接受一個大話特首,當民情去到沸點時,就有足夠的民眾基礎提出彈劾。

范太:中央知有否被騙
建制派議員亦為保梁鋪路。民建聯葉國謙相信梁振英只是「唔知道,大頭蝦」,又指在選舉期間梁很難主動承認家中有僭建。工聯會黃國健則認為梁振英已交代事件,「工聯會與人為善,我哋傾向相信佢」,故認為梁振英不一定要到立法會。
全國人大常委范徐麗泰認為梁振英要開記招交代事件:「誠信問題,個個人有自己決定,市民自己會決定,你咁算唔算得上對我哋好有誠意嘅表現。」至於梁振英是否為登上特首寶座,向中央隱瞞家中僭建?她說:「涉嫌欺騙中央呢個問題,我答唔到,只有中央先知道自己有冇俾人呃。」

子爵府

畀面勳章

回覆:特首拒上立會 或面臨彈劾

d議員係咪做野架,成日玩批鬥大會,個個月袋袋平安,立法會用黎做咩架?唔好唔記得喎!
:;pppp:

禁止訪問

禁止訪問

引用:d議員係咪做野架,成日玩批鬥大會,個個月

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

俾我都唔上立法會啦
成班議員其身不正,10個有7個夠有僭建
就算無僭建都周身醜聞
有咩資格去審人先?
見到依班議員嘴臉,
令我想起聖經某章﹕一個婦人罪犯通姦,有神學家、法學家帶她到耶穌跟前,問要不要依摩西法律,向她擲石。耶穌回答﹕Let him who is without sin among you be the first to throw a stone at her(你們哪一個從來沒有失德,就率先向她擲石吧)。結果沒有人敢動手。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

人地都未話唔上立會, 佢地就好似講到要彈劾佢!

子爵府

畀面勳章

回覆:特首拒上立會 或面臨彈劾

第七十三條香港特別行政區立法會行使下列職權:

( 一 )根據本法規定並依照法定程序制定、修改和廢除法律;
( 二 )根據政府的提案,審核、通過財政預算;
( 三 )批准稅收和公共開支;
( 四 )聽取行政長官的施政報告並進行辯論;
( 五 )對政府的工作提出質詢;
(六 )就任何有關公共利益問題進行辯論;
( 七 )同意終審法院法官和高等法院首席法官的任免;
( 八 )接受香港居民申訴並作出處理;
( 九 )如立法會全體議員的四分之一聯合動議,指控行政長官有嚴重違法或瀆職行為而不辭職,經立法會通過進行調查,立法會可委托終審法院首席法官負責組成獨立的調查委員會,並擔任主席。調查委員會負責進行調查,並向立法會提出報告。如該調查委員會認為有足夠證據構成上述指控,立法會以全體議員三分之二多數通過,可提出彈劾案,報請中央人民政府決定;
( 十 )在行使上述各項職權時,如有需要,可傳召有關人士出席作證和提供證據。

唔係話鐘意彈劾就彈劾架!唔好吹得就吹喇!比班政棍玩轉立法會好唔好!

子爵府

畀面勳章

第七十九條香港特別行政區立法會議員如有下列情況之一,由立法會主席宣告其喪失立法會議員的資格:
( 一 )因嚴重疾病或其他情況無力履行職務;
( 二 )未得到立法會主席的同意,連續三個月不出席會議而無合理解釋者;
( 三 )喪失或放棄香港特別行政區永久性居民的身份;
( 四 )接受政府的委任而出任公務人員;
( 五 )破產或經法庭裁定償還債務而不履行;
( 六 )在香港特別行政區區內或區外被判犯有刑事罪行,判處監禁一個月以上,並經立法會出席會議的議員三分之二通過解除其職務;
( 七 )行為不檢或違反誓言而經立法會出席會議的議員三分之二通過譴責。

題外話,基於第七項,我贊成踢走三儍多d!

大宅

果日行街,聽到有個小學生同佢媽咪對話::
媽:「做咩講大話!!邊個教你架??!!!!
仔: 「車, 講大話都做到特首啦? 咁洗乜講真話:;pppp:」
媽:「.....

大宅

媽:「做咩講大話!!邊個教你架??!!!!
仔: 「車, 講大話都做到特首啦? 咁洗乜講真話:;pppp:」
媽:「.....

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

果然係小學生行為!!

禁止訪問

引用:果日行街,聽到有個小學生同佢媽咪對話::媽:

禁止訪問

子爵府

heichunmum 發表於 12-11-27 09:15
當呢個小學生活到可以做特首的年紀,應該明白謊言,同疏忽的分別

http://www.youtube.com/watch?v=s4SHkWkEh5k
11月24日頭條新聞

大宅

引用:Quote:原帖由+hummingbirdy+於+12-11-27+發

原帖由 heichunmum 於 12-11-27 發表
請試列舉邊國國家元首無講過大話
呵,原來你係咁樣教仔!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+heichunmum+於+12-11-27+發表

子爵府

原帖由 hummingbirdy 於 12-11-27 發表
媽:「做咩講大話!!邊個教你架??!!!!」
仔: 「車, 講大話都 ...
你呢個例子舉得唔太好,因為阿媽都一定試過講大話(嗱,我唔係話講大話啱㗎)

禁止訪問

男爵府

成班議員唯恐天下不亂

利申:我唔係梁粉

大宅

重點係, 講大話, 知法犯法, 人格有問題誠信有問題, 唔洗負任何責任.

講大話係, 有好多層次,但犯法仲要 知法犯法, 就唔係講大話咁簡單, 涉及埋法治,
一個社會文明繁榮,就係要建基於法治. 特首犯法唔洗負責, 仲可以做小朋友學生們樣版呀..

你地咁教細路架原來

唔洗拉陳日君黎講, 佢幾時有犯左咩法, 犯左邊條?
何謂吹毛求疵, 只係想深入了解, 去了解就係令社會分裂?

邊位" 以前d皇帝為了上位會殺人tim,但也不失一個偉大領袖""? 返返黎, 呢度香港, 係特區政府,唔係特區領袖

首頁

尾頁

跳至