夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

發現3歲的囝囝有亞氏保加症的同時,才明白原來老公也是病患者!佢永遠都不能解讀我既心意,亦都吾會在適當的時候提供援助。要佢幫手時佢只會話吾識。經典事例一:話說有一次㷛去濕茶,忙了買冬瓜,因為仲要煮其他野,走吾開,叫佢幫我落街買,佢話吾識買,咪玩啦,講明落樓下買十蚊冬瓜,教埋點行去邊檔同㸃講,都仲話吾識,仲要半發爛咋咁既口面,當然比我丙到豬頭咁啦,終於佢死死地氣咁著鞋落街去買,出咗門口都仲大呦問:咁買打直(切)定打橫(切)嗰D呀!我真係吾識呀!!!經典事例二:話說當年囝囝歳半左右,有一晚搞掂BB係房瞓左,我就出返廳執野,佢老豆就打緊機,之後再入房時,發現BB爬轉左+屹高pat pat咁瞓,房間仲有濃烈的屎味,好笑到呢!咁我即刻叫佢老豆嚟睇啦,佢老豆睇完,哈哈哈咁就走番去打機,大佬呀咁既環境緊係要幫下手啦,嬲爆!經典事例三:當我生完細女坐冃期間,吾好講話要好好休息,我仲要落街買餸煮飯(否則食外賣),條衰公夠膽同我講話聽晚想打邊爐,到我反佢枱時,佢就改口話吾係要你整,我哋可以出街食!!!事例眾多,未能盡錄,有機會再同大家分享,我的嘔血實錄。

大宅

回覆:亞氏保加症

呢個病我都知有遺傳,因為我表弟有,原來我姑丈都有,不過佢自己就唔肯接受,但我哋個個都知佢有囉

daidumdum  吾知吾覺係佢哋既強項,無sense 又點會知自己有問題吖,吾知咪吾認同與不接受囉  發表於 12-11-29 10:39

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔好嘔血, 既然知佢有呢個病, 體諒下佢

侯爵府

好媽媽勳章

引用:發現3歲的囝囝有亞氏保加症的同時,才明白

原帖由 daidumdum 於 12-11-27 發表
發現3歲的囝囝有亞氏保加症的同時,才明白原來老公也是病患者!佢永遠都不能解讀我既心意,亦都吾會在適當 ...
死啦......!
以上3樣我都中晒.........
我吾識買餸,又吾識煮飯!
我又係突然唸到乜想食就要即刻食到!
又有一次聖誕同阿囡(2歲)去一個新開的商傷,阿囡係停車場一落車,看見玻璃門後一棵大聖誕樹,就跑過去,但....就直撞上了玻璃牆再反彈落地.....哭了!但我卻站在旁邊笑到停不了.....結果是老公第一時間由車上跑去抱起啊囡........
難道我也有..................?!

伯爵府

樓主, 這類孩子接受訓練後會好好多, 當然你在家都要訓練佢, 順便訓練埋你老公

不過媽媽辛苦了.

不過這種病女孩子較少, (但唔一定無mouth:) , 你小心觀察細女啦.

如果細女ok, 哥哥可以多個模仿對象

加油

複式洋房

ac321 發表於 12-11-27 08:05
死啦......!
以上3樣我都中晒.........
我吾識買餸,又吾識煮飯!
你真係中中地喎,因為你的理解事情的時候吾係好中point ,事例一:個point吾係識吾識買餸煮飯,而係咁簡單既指示都話吾識做,我當時真係認為佢係非不能也,是不為也!咁簡單的事情,真係十歲八歲的小朋友都做得到。事例二:就同你個例子相類,都係一D𣎴洽當的反應,但當時人往往吾知吾覺。
事例三:亦都吾係想食就食的問題,而係佢應該明白坐冃中的太太,係應該要被照顧,就算真係照顧吾到都吾應該加重佢負擔!
不過咁講,女人有呢個病都好過男人有既,男人鍾意D蠢蠢哋既女人,多過女人鍾意D蠢蠢哋既男人。

男爵府

回覆 daidumdum 的帖子

請問咩係亞氏保加症?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321+發表於+12-11-27+08:05+死啦..

你真係中中地喎,因為你的理解事情的時候吾係好中point ,事例一:個point吾係識吾識買餸煮飯,而係咁簡單 ...
但是妳重要指定去街市那一間買冬瓜,對於一個不去街市或不會買菜的人(如我),真的不是容易的事!
其實"讀心"真的是一件好難的事......
所以,我很幸運,也很滿足,因為可以做個蠢蠢的小女人!

複式洋房

ac321 發表於 12-11-27 10:09
但是妳重要指定去街市那一間買冬瓜,對於一個不去街市或不會買菜的人(如我),真的不是容易的事!
其實"讀心"真 ...
典型的亞氏保加症的病徵,就係講極都吾明,永遠get 吾到別人說話的重心,糾纏係無關重要的枝節。其實落街買十蚊冬瓜咁簡單又邊駛教吖!你先生真係幸福,有你呢位賢內助!

大宅

回覆 daidumdum 的帖子

Sorry
睇完你個回覆真係笑左

買十蚊冬瓜唔係難事
但係真係有人會糾結於去邊買點樣買買邊間!!!
辛苦你啦

複式洋房

回覆 Donald1211 的帖子

Hey,碎料嚟姐!話晒有十幾年功力,我老公咪就係咁之嗎!

複式洋房

回覆 chloe88 的帖子

http://www.hkedcity.net/article/parentart_feature/050509-012/index.phtml

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321+發表於+12-11-27+10:09+但是妳

典型的亞氏保加症的病徵,就係講極都吾明,永遠get 吾到別人說話的重心,糾纏係無關重要的枝節。其實落街買 ...
放心,我和先生都生活得很幸福,主要原因是我們都是同類人,不會太注重生活上的細枝節(例如不會指定一定要買某一商店的東西)!
就算工人經常買錯了餸,我家也會照煮照食,我覺得冇乜問題....因為我覺得每個人的能力不一樣,自己乜做不到,何必要求別人呢!
香港人,放鬆點吧!

bee918  叻叻 !  發表於 12-11-27 13:50

大宅

回覆:亞氏保加症

結婚前不覺得他不瞭解你的說話嗎?

daidumdum  男人的細心殷勤是同婚姻的長度成反比!  發表於 12-11-27 16:20
daidumdum  男人的細心殷勤是同婚姻的長度成反比!  發表於 12-11-27 16:19

複式洋房

回覆 ac321 的帖子

固執,講極都吾明是病徵,由頭至尾又邊有人要買指定商店既指定產品呢?何必糾纏。蠢蠢的小女人。如果個儍佬一叫就識去買,就吾駛教佢要點行,去邊檔,點樣講。明冇?反正你自己吾識買餸咁你緊係吾會理你工人買錯野啦!又或者買錯你都吾知La。(吾知吾覺也是病徵之一嚟㗇!)

侯爵府

好媽媽勳章

引用:[+本帖最後由+daidumdum+於+12-11-27+16:41

既然你不能接受你老公的缺點,又不能站在你老公的角度去看事物,又不接受別人與你不同的觀點,甚至與自己的丈夫也要這麼執着.....................那麽,你還是和你老公離婚吧!(希望這句合你心意!? 讀心,真的很難!)

daidumdum  點解D人動不動就叫人離婚㗇?  發表於 12-11-29 01:29

複式洋房

Bye bye 啦,you are not alone ,病向淺中醫,認知行為治療幫到你(放鬆D啦,亞氏保加人!)讀心緊係難啦,又要切開心口,仲要吾知心上面D字係用咩文寫,哈哈!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+ac321+的帖子 Bye+bye+啦,you+are+n

話你老公冇乜大問題,你吾啱聽!
順你意話你老公有問題,你又吾啱聽!
我開始體會到,你對住你老公申辛苦,但你老公應該比你更辛苦(曰曰對住你又猜不中你的心意,於是就比你四處唱話佢有病........)
看來你才是真正耍要得到治療的人......
因為你真是病得很重......
祝你早曰康復!

daidumdum  又話讀心好難?你又咁知佢心意,仲體會到添!  發表於 12-11-29 00:07

侯爵府

好媽媽勳章

引用:[+本帖最後由+daidumdum+於+12-11-27+21:41

吾好意思,我係中國人,同你個仔and老公吾係同類人!

daidumdum  乜我老公又有病娜?吾係同你一様咩?  發表於 12-11-28 08:38

複式洋房

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=92967305&ptid=6277941][color=Olive]ac321[/color] 的帖子[/url][/b]

駛乜吾好意思吖,你咁有意思!是我吾啱,我吾應該踢爆你有病,費是你要受番晒你自己D口舌之孽,又叫人離婚,又話人唱老公,又話人難頂。𣎴過你千萬不要畏疾忌醫吖。

首頁
12345...9

尾頁

跳至