跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問發燒幾度要入醫院?

如題!

盈盈尋晚開始發燒,原本一直都係37-37.9度,今日睇完醫生食左藥反而燒到38.4度。如果再唔退點算好! :-( :-( :-( :-(
11月4日出世的囡囡猪 歡迎參觀HOME@盈盈www.babyhome.com.tw/bb/144751

男爵府

Re: 請問發燒幾度要入醫院?

annider-chan ,
盈盈點呀...
just in case, send her to the hospital..
有冇退熱貼呀...??
希望bb 快d退燒啦...

複式洋房

StephanieTesar 寫道:
annider-chan ,
盈盈點呀...
just in case, send her to the hospital..
有冇退熱貼呀...??
希望bb 快d退燒啦...

已經see dr, 食緊藥
而家最高38.5度, 剛剛37.7度 :-(
有用退熱貼!
奇怪佢發燒但頭~手~腳~身都唔熱
11月4日出世的囡囡猪 歡迎參觀HOME@盈盈www.babyhome.com.tw/bb/144751

男爵府

don't worry too much if its under 38. I only took my son to hospital when he reached 39.5.

侯爵府

有無塞肛藥, 退高燒好work.

侯爵府

annider-chan,

盈盈退左燒未?如果仲係有燒,唔好理幾多度,go to see doctor again la!
hope she get well soon!!!!!!!!!!!!!!!!!!

複式洋房

今日再帶盈盈SEE DR

尋晚同今日下午都無燒(37.3左右, DR話耳探37.6先叫燒), 但6:00左右突然燒到38.5度,所以帶左盈盈去覆診.再比左3支藥(多左一支抗生素), 但今晚盈盈食到第三支就嘔晒出黎(可能cry太嚴重啦)

不過夜晚sleep左就退左燒(36.3), 希望聽日唔會再燒啦

洋房

醫生同我講塞肛其實係for一的嘔、無胃口而又高燒bb。所以無此病徵係唔使塞肛。食退燒藥得喇。

同埋高燒bb的手同腳都凍而個身又好興。
[img align=left]http://b4.lilypie.com/SJgSp8.png[/img] [img align=right]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogcbu20051120_-8_My+2nd+child+is.png[/img]

大宅

我個仔常發燒 ..... :-( :-( :-(
所以有經驗 - 醫生教我 bb 肛探 - 38 度以上叫發燒 ( 同埋肛探會較準確 ) 38.50 度先食退燒葯 ( 但期間用退熱貼幫助退燒 ) 之後每 hrs 探一次熱, 若持續 38 度或以上, sugguest 看醫生 or 去急証咁囉 ...

希望小小 info. 可以給你作參考.

祝盈盈快啲好返 .....

複式洋房

多謝甘多位mama關心, 盈盈好返啦! 今日第三次帶盈盈睇醫生, 因為盈盈個身出左一點點紅色野, 醫生話係玫瑰疹, 而家出左疹就好家啦!

so far, 今日到而家都無再燒啦!!!!

侯爵府

annider-chan,

confirm係玫瑰疹咁都好d,希望楹楹早日康復!
bb病真係仲慘過自己病,唉!!!!!

複式洋房

係啦! 心都痛埋!

盈盈尋晚無燒啦! yeah!!

大宅

aiya,原來出疹要發咁多日燒架?! :-( :-(

好彩盈盈順利過關,不過係唔係再要等多幾日d疹先會退架?祝盈盈早日康復!

點解仲有出疹呢d衰野架?!害得我地d亞b咁辛苦!

複式洋房

gardenwoods,

係啦! 盈盈好彩只係燒3日, 有d bb燒成個星期, 就慘慘慘啦!

首頁

尾頁

跳至