跳至

首頁

尾頁

大宅

舉家大細去海洋公園

找唔返之前post 個topic, 有無得再分享 ?
19/6 會成村人(老爺,99, 我父母, 細妹, 我,c6, 芷殷, 工人=9人) 去海洋公園, 唔知要先玩的咩或必玩 ? 有無公園地圖先看 ?

大宅

Re: 舉家大細去海洋公園

芷殷,

有冇申請一年期嗰種pass, 如果冇買單次, 記得去工聯會買會平d o架
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

大宅

bonnie,

唔該晒 ! 我細妹係教協買左, $152/張.

cherie,

原來dinsey都啱玩 ? 看來要去下先.

一家大細去, 係我上次看左篇文 (我有post上來), 對父母的關心. 而家我們bb太細, 無法出遠門, 唯有去個的就去, 他們年紀都大, 第日有 $ 都未必有體力去...所以而家我要言出必行, 帶4個老人家去玩下, 雖然唔係的咩豪華團, 但他們都係最緊要同仔女一齊, 而家有芷殷賠, 他們更加開心...

今次4個老人家都唔晒 $$, 哈哈, 留返 $ 再去 dinsey...

大宅

芷殷 & cherie,

check咗單次價喇!

大人原價: $180 非會員: $161 會員: $152
小童原價: $94 非會員: $84 會員: $77.50

我係會員, 有需要幫手, 找我啦! 不過我自己申請緊1年期pass, 要收到先去喇!

大宅

bonnie,

你會1年去好多次 ? 唔係回唔到本呀 !

大宅

驟眼看, bonnie仔同momo有的似, 因2個都圓dumdum, 又光頭仔look...

大宅

芷殷,

其實1年去3次就可以回到本喇!加上我亞so表弟係入面做, 員工申請有85折嘛, 可以平多少少啦! 近近地未當去公園玩囉。

金咭:大人原價: $495 員工: $420.70
小童原價: $250 員工: $212.50

大宅

芷殷,

其實我都覺得o架, 佢哋外型, 食量等都幾相近, 而我同momo媽諗嘢又係好相近o架....

大宅

芷殷媽, 記得帶蚊貼呀, 我本月5日去完後, 呀囝隻腳有個巨蚊難呀~~~ 我地而家小腿仲好痕呀~~~~~呀

大宅

午膳係一個issue, 我上次(五月)係露天食燒肉飯, 唔好食同埋有風扇都好熱, d人係非煙區照食煙, 叫工作人員出聲, 但唔理, 話要叫security先得, 哎, 我地食完走了都未到...

我地原本係去室內的餐廳, 在纜車站旁的, 但走錯了路, 唔想再行一次上斜 (好哂, 同埋老人家+bb), 咁就中招啦

d蚊難真係好痕, 我只顧住同BB噴Chuchu隻蚊怕水, 佢一d事都無, 我地就好痕

請帶傘, 老人家帶士的傘, 可作杖子用. 仲有帶紙扇

my bb有興趣的spot: 熊貓, tropical plants & animal (near the entrance), cable car (very excited), big aquarium (several floors) --> I think by 1 year old, they can see many things and are interested in many subjects more than we can imagine

adults 有興趣的spot:those with air-con!!!

overall: a nice experience and we think better for baby than to Disneyland (having said that, we still plan to go for 2nd time before 3 years old )

該用戶已被刪除

大宅

Bonnie.121 /
芷殷 ,

我都想買ticket 去ocean park, 你介唔介意幫我呀
Bonnie.121 寫道:
芷殷 & cherie,

check咗單次價喇!

大人原價: $180 非會員: $161 會員: $152
小童原價: $94 非會員: $84 會員: $77.50

我係會員, 有需要幫手, 找我啦! 不過我自己申請緊1年期pass, 要收到先去喇!

大宅

AhMic, Mao,

你們的料好正呀 ! 唔該晒 !
bb的紋水or 蚊貼去邊處買 ?
如果bb食粥, 咁點帶呢 ? 係咪轉返糊仔 ?

bb係咪要帶:
車仔, 帽仔, 鞋仔, 多套衫換, 手巾仔,尿片
水,糊仔,奶, 總有 ?
如果放係車仔的傘仔去邊處買 ?

大宅

PeggyBYTsang ,

中旅社買都係 $157/張

大宅

我地都買左全年證﹐半年去左4次﹐已經回本了。

2-4歲既兒童王國岩玩多d﹐因山上機動游戲有高度要求﹐最少122cm﹐除左滑浪飛船冇要求但要最少3歲。近入口處有坐船仔(bumper boats)﹐充氣跳彈床﹐其他游戲﹐有 go cart (額外俾錢﹐要同大人一齊玩)

歲零BB﹐只可玩兒童王國既merry-go-round, 摩天輪﹐火車。鄰近有bird show同海師表演﹐小朋友會好鐘意﹐行番出去有panda house, butterfly house, 恐龍館﹐山上既水族館﹐鯊魚館(1分鐘行完)﹐水母館(真係好靚)﹐海豚表演﹐BB都會好鐘意。

入口附近既熱帶森林就冇去過﹐見到個“熱”字就唔想去。

為左省時間﹐我地會係睇show時餵細女﹐大人同大女就會買定食物﹐係搭纜車時一邊看風景一邊食﹐最好味既係係兒童王國附近買既兒童餐﹐我想下次我會買兒童餐自己食﹗

防蚊一定要做﹐OP真係好多蚊。蚊貼﹐搽既或噴既repellent﹐係藥房或屈臣氏/萬寧都有得賣。

我地係反斗城買左把傘可以附加係BB手推車﹐可調較角度﹐擋微雨/太陽好好﹐幾十蚊一把。

BB食物﹐帶一樽樽既babyfood,只要帶隻羹就得啦。再唔係帶多一兩餐奶以防萬一。

男爵府

芷殷,

多謝報料,中旅社買都係 $157/張 諗住7月頭去!

建議可以買heinz/gerber baby food 給bb食,天氣熱,拎粥驚變壞 :-( :-( 直接給bb或者用熱水坐返暖dd 就食得,方便呀,諗諗佢!!

我係荷花買左六穿甲蚊機,平時出街都開住,幾work, so far kelly都未試過比蚊咬,好似$5x一部! 有時間去望吓

大宅

yeh yeh yeh ! justjust 你的料好齊 !
上來問大家真係正!
係呢, 係咪bb要擦防晒呢 ? 邊隻牌子係邊買 ?

大宅

芷殷﹐

我地唔蝕底﹐買左個pass就用盡佢 ﹐天氣OK又諗唔到去邊咪去OP囉。去得多自然多野講既。

你知我係Mustela擁躉﹐所以問我就話Mustela勒。要買可去Mustela專門店(我只知其中一家係中環Galleria) (Mustela VIP 9折﹐ 我VIP No: MP1779)﹐另外係永安(永安卡 95折)﹐Sogo(Sogo visa card 95折)﹐大既屈臣氏都有得賣。

首頁

尾頁

跳至