跳至

首頁

尾頁

男爵府

同阿女去大口環 CHECK 完冇咩問題, 全部 items 都 above average ... 
只是大腿肌肉低標準少少, 唔通生得高會有影響? 又或者少出去做運動(讀書多少去玩)?
可惜已經太遲了, 一直都被幼稚園標籤為 "問題兒童"... 

呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

spmok1999 發表於 12-12-17 12:25
同阿女去大口環 CHECK 完冇咩問題, 全部 items 都 above average ...
只是大腿肌肉低標準少少, ...
下......邊間會咁標籤?同埋點解要去大口環check?健康院轉介嗎?
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

男爵府

回覆 FrankieFUNG 的帖子

咪就係邊間邊間o羅....
校長寫紙去健康院 --> 健康院轉介去大口環...
如果 check 到有問題就要返去覆診, 我阿女都要返去覆診, 因為當日測試聽覺有一邊耳仔聽聲能力不合標準, 治療師話咩中耳發炎之類的問題可能係感冒引致的, 一月要去 check 多次聽覺, 如果咁o岩又遇著感冒的話就要打返去改期....
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

男爵府

好媽媽勳章

嘩,校長寫紙去健康院 ......咁厲害呀?

其實我想知邊間架.......

我明白標籤個小朋友係好辛苦的,作為家長好心痛同壓力好大.

不打緊啦,認清楚間學校的作風都是好事!!!

複式洋房

回覆:spmok1999 的帖子

咁之前D老師係咪都label左你個女,以為佢有聽覚問題啊?D老師對你個女會唔會特別差還是會突別照顧佢呢?不過最緊要係小朋友既感受! 而家check左一切正常可以還你個女清白:)

spmok1999  比我感覺就冇特別照顧o羅... 可能冇呢方面o既支援/支援不足?  發表於 12-12-19 00:04
spmok1999  非專業人士又憑咩去決定呢? 有殺o左冇放過?  發表於 12-12-19 00:03
spmok1999  況且只是一邊耳有可能出問題, 但治療師都未有即時作出定論...  發表於 12-12-19 00:00
spmok1999  我相信聽覺有冇問題係好容易知道或發現...  發表於 12-12-18 23:59

伯爵府

環保接龍勳章

你k2個女?係咪sat啱啱表演完?以我所知嗰間學校唔會咁架喎?

spmok1999  就個別例子而言並不真正代表整間學校的做法或處理事件的方法...  發表於 12-12-18 23:37
spmok1999  我阿女係K3, 係, 有時 D o野好難講, 各人o既做法同睇法都唔同...  發表於 12-12-18 23:35

男爵府

chingcging 發表於 12-12-18 16:32
你k2個女?係咪sat啱啱表演完?以我所知嗰間學校唔會咁架喎?

舉個例子, 你的表現/ 工作能力你的大老細會唔會知得好清楚o丫? 我相信絕大部份都係跟據你o既直屬上司匯報或評語而作出結論! 會唔會比人炒魷魚? 或者加人工係好視乎你o既直屬上司點去寫你o既 report, 你做下屬o既係做唔得出d乜, 若果寫得你差咁你又可以點o丫? 走去向大老細反映? 你話大老細會信管理層的老臣子多d或是d低級職員o丫? 或許有可能只是誤會/過人偏見/針對, 但在大老細的立場來講可能覺得寧願殺錯都唔會放個, 因為出面仍然有好多學歷高, 好 smart o既人等緊呢份工, 換過另一個員工可能會對公司更有利?

hsongk  can't agree more!  發表於 12-12-21 05:40

男爵府

Lky527 發表於 12-12-18 16:03
咁之前D老師係咪都label左你個女,以為佢有聽覚問題啊?D老師對你個女會唔會特別差還是會突別照顧佢呢?不不過最緊要係小朋友既感受! 而家check左一切正常可以還你個女清白:)
都比人炒o左魷魚唔通仲賴死唔走咩, 此處不留人自有留人處, 又唔係有咩天大本事/能力, 況且人地連資優都睇唔上眼, 只因為你唔係佢杯茶, 炒你魷對於佢地o黎講都唔係咩大損失....

伯爵府

環保接龍勳章

你自行如何?要大抽獎嗎?

你應該唔會直升啦。

spmok1999  自行冇份等大抽獎  發表於 12-12-19 12:36

男爵府

學校發覺小朋友聽力有問題而轉介? 還是認為她的行為/學習能力等問題轉介?

正面去睇,校長願意轉介,可以及早找出小朋友的問題,亦係好事喎!

男爵府

Gogojuly 發表於 12-12-23 23:01
學校發覺小朋友聽力有問題而轉介? 還是認為她的行為/學習能力等問題轉介?

正面去睇,校長願意轉介,可以及早 ...
唉! 頭先打o左咁多字按錯掣, 唔想再打啦!

想cut 人總要搵原因, 你自己諗下啦....

首頁

尾頁

跳至