嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

玫瑰疹

請問bb出玫瑰疹可以煲俾乜野俾bb飲???(馬蹄芫茜蘿蔔/竹蔗??)

之前見有媽咪教用芫茜水沖涼,咁金銀花(99話)得唔得架???邊樣好d??

請指教!!!

男爵府

Re: 玫瑰疹

去睇醫生,搽藥高,3日好返ka la~~

禁止訪問

男爵府

基本上如果D疹發咗出來就會開始退燒,跟住就好返架啦。

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

玫瑰疹只係一種”過濾性病毒”,我個仔以前都有出過,醫生話D疹發左就出黎就冇事,D疹只會口向皮膚內層有紅點,而首先出地方因人而異(有D後頸先出,有D心口,有D手,有D面,有D耳後),BB唔會痕又唔會痛(你可觀察BB情況先),過兩三日就退,D紅點唔會留低疤痕,要比多D水BB飲~

複式洋房

chunchunbb 寫道:
玫瑰疹只係一種”過濾性病毒”,我個仔以前都有出過,醫生話D疹發左就出黎就冇事,D疹只會口向皮膚內層有紅點,而首先出地方因人而異(有D後頸先出,有D心口,有D手,有D面,有D耳後),BB唔會痕又唔會痛(你可觀察BB情況先),過兩三日就退,D紅點唔會留低疤痕,要比多D水BB飲~

vey detailed!!!

複式洋房

係呀...真係好詳細,唔該chunchunbb....

lovagal 寫道:
[quote]
chunchunbb 寫道:

vey detailed!!![/quote]

複式洋房

謝謝各位回應!!!
睇黎咁多位媽咪都無特別俾bb飲乜沖乜....
但我99千叮萬囑我要煲涼茶......

侯爵府

好媽媽勳章

因為老一輩根本唔知玟瑰疹係d咩野

首頁

尾頁

跳至