自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題.
天道酬勤

子爵府

可以, 不過都係要補地價.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以,要補地價﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

可以,跟足一切正常程序。

大宅

回覆 pp6113 的帖子

若我申請到那5000個免補地價的名額. 是否可以買賣?
天道酬勤

子爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:細老可以賣居屋比家姐嗎?

凡轉名就要補地價?

子爵府

可以....補地價...不過好心留返啲quota俾真係想置業既人啦(5000抽既機會)...

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

路過好奇一問,(綠表)居屋是否可轉名??

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:細老可以賣居屋比家姐嗎?

家姐本身有冇名?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:可以....補地價...不過好心留返啲quota俾真

原帖由 spen@sa 於 13-01-14 發表
可以....補地價...不過好心留返啲quota俾真係想置業既人啦(5000抽既機會)... ...
點解家姐唔可以係想置業又唔夠能力買私樓呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:路過好奇一問,(綠表)居屋是否可轉名??

原帖由 xi_belle 於 13-01-14 發表
路過好奇一問,(綠表)居屋是否可轉名??
可轉俾其他家庭成員

xi_belle  thx!!  發表於 13-1-14 12:08

子爵府

請把免補地價的Quota留俾有需要家庭,唔好利用法律漏洞

子爵府

李豆豆 發表於 13-1-14 12:05
點解家姐唔可以係想置業又唔夠能力買私樓呢?

我無話樓主家姐無咁既需要..我諗你誤會左...

如果無能力買私樓而細佬有心想讓既..

咁咪轉名自己2個拆掂佢( 幾錢都得啦)

我原意係想話如果各人各取所需呢個社會就會健康啲...

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:李豆豆+發表於+13-1-14+12:05+點解家

原帖由 spen@sa 於 13-01-14 發表
問題轉名要補地價比政府?咁地價邊個比?佢比到地價可能買左私樓,大家都係公平咁抽姐,我覺得無問題。點解話佢地自私??

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

如果間屋一開始申請時, 已加你家姐個名係住客, 咁你可以用合理既理由比房處批, 批左就可以免補地價. 但如果一開始你家姐唔係住客, or 房處唔批你轉名比家姐, 咁就要補地價先可以.

仲有, 如果間屋係你申請, 應該唔可以再申請(你自己個名), 因為一人只有一次機會, 你用左, 你老婆未申請過, 都唔可以申請. 所以, 應該你家姐申請免補地價名價, 申請到就可以買你間屋.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

免補地價轉名要有合理理由, 譬如業主身故留俾家人又或者夫婦離婚留俾其中一方.
Latte, 又名臭TE或臭喵

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

可以,不過一定要補地價
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

LedTV 發表於 13-1-14 14:06
問題轉名要補地價比政府?咁地價邊個比?佢比到地價可能買左私樓,大家都係公平咁抽姐,我覺得無問題。點解話 ...

首先我無話佢地自私...請你唔好歪曲...

再者...你同我唔知實情係點所以我答完樓主之後都係叫如果有能力就留返個機會俾其他人...

唔關咩公平抽唔抽...我只係suggest大家有多啲既為其他人諗既個社會會健康...

當然如果有需要我係唔反對樓主 / 佢家姐去抽白表...

但希望你唔好誤會我原意

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

好以, 要補地價

首頁

尾頁

跳至