母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

有勇氣就咁拿起件衫o係街/商場餵人奶嗎?

其實好想好似d外國人咁,不用圍巾呀,baby sling之類,就咁拿起件衫就餵.幾咁爽!

我自己o係屋企有老爺奶奶都係拿高衫就餵,通屋行黎行去,我呀媽,細妹,細佬,佢女友黎我屋企探bb時都試過當住佢地面前就咁餵bb,都無話怕走唔走光,(拿高衫都係幾秒鐘,呀b個口含住加埋件衫都"姐到哂咁済),不過一帶呀b出街,由於自己o係香港真係未見過有媽媽當街餵b,就算自己心裡面覺得無問題,o係出面總係要搵d野"姐"住,就係爭個少少,少少勇氣..... ?-( ?-(

如果香港多d媽媽開放一d,令到人人見到有媽媽當街餵都唔覺得奇怪,你話幾好呢

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 有勇氣就咁拿起件衫o係街/商場餵人奶嗎?

我係hk真係未見過有mama係條街就咁餵奶,
但反而係大陸就見得多,佢地係好自然,個bb餓就拿起件衫餵,完全唔覺會怕走光,真係要 俾佢地,再俾10個叻佢地

珍珠宮

唉!!唔好提啦,早排係某區媽媽會,有人話見到有個新移民媽媽係商場就咁餵奶,好肉酸........ :tongue:
我搭2句咀都幾乎比人
其實人地餵奶關其他人咩事呢,唔鍾意咪唔好睇law 人地都唔介意比人睇,睇到o個個反而介意 ?-( ?-(
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

其實,外國都唔係個個都咁開放ga,我果時响UK有幾個同事/朋友(UK人)都圍嘢先bf,响香港bf唔圍嘢我見過1次ja,响健康院有個Aus人,初時都唔知佢bf緊(哺乳衣),只係見佢BB好細,同佢傾計先知!

珍珠宮

其實我都見過有 bk 奶媽坐埋一邊就咁餵,無帔肩,有著哺乳衣
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

Heheeee......
我地幾個c9行街,如果响哺乳室,我地都唔著哺乳衣,就咁"kin"起件3拉低個bra就bf
webjen 寫道:
其實我都見過有 bk 奶媽坐埋一邊就咁餵,無帔肩,有著哺乳衣

男爵府

我見過.有一次搭mtr,果女人就咁拿起條衫拉低個bra bf.佢老公仲要企佢隔離.但跟住就好多麻甩佬眼金金咁"目及"野.但個女人唔介意.仲好free咁..

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CPY 寫道:
但跟住就好多麻甩佬眼金金咁"目及"野.但個女人唔介意.仲好free咁..

我好想剎死晒d,咸濕麻甩佬

咸濕麻甩佬 咸濕麻甩佬 咸濕麻甩佬

咸濕麻甩佬 咸濕麻甩佬 咸濕麻甩佬 咸濕麻甩佬

大宅

有咩咁肉酸????-( 我唔明大家都係女人,餵人奶係好正常既行為之麻,我就覺得bb食人奶呢個場面不知幾溫馨!正如大把人當街咀咀,有人覺得肉酸,有人覺得溫馨,少見多怪<----試諗下,如果o個個唔係新移民媽媽,係金髮外國人呢?可能d人又唔會話佢肉酸喎!

其實而家香港都好多人奶媽媽,(好似我呢班06年4月媽媽好多都係bf ),不過9成9都lee埋餵,令好多人,包括好多老人家(我地既6299)以為而家d bb多數食奶粉,如果多d人唔介意周街餵,我覺得會鼓勵到更多準媽媽用母乳餵佢地既bb,因為佢地眼見咁多bb食人奶 ,奶媽又餵得咁自然自在,羊群心態下都想餵母乳啦! 我呀媽都話以前人人都餵奶粉所以佢都餵 ,你話羊群心態影響幾大呢!
webjen 寫道:
唉!!唔好提啦,早排係某區媽媽會,有人話見到有個新移民媽媽係商場就咁餵奶,好肉酸........ :tongue:
我搭2句咀都幾乎比人
其實人地餵奶關其他人咩事呢,唔鍾意咪唔好睇law 人地都唔介意比人睇,睇到o個個反而介意 ?-( ?-(

大宅

LamLam1022 寫道:
[quote]
CPY 寫道:
但跟住就好多麻甩佬眼金金咁"目及"野.但個女人唔介意.仲好free咁..

我好想剎死晒d,咸濕麻甩佬

咸濕麻甩佬 咸濕麻甩佬 咸濕麻甩佬 咸濕麻甩佬

[/quote] 同意同意! 最衰都係班[size=x-large]咸濕麻甩佬 [size=x-large]咸濕麻甩佬 [size=x-large]咸濕麻甩佬

等待驗證會員

我都唔鍾意啲人(男女都會)眼望望,不過我會當佢哋無知同好可憐,因為如果佢哋有仔女的話,就知呢啲係好平常。

大宅

我係屋工都要入房colse the door餵 :-( :-( ,
更何况o係街 :-( ,如果有餵哺室都可以o既

大宅

我而家出街都係著普通t-shirt就咁拿起件衫餵,因為天氣太熱,我餵奶時已經冇用野遮遮掩掩,不過我有時覺得d人未必知我餵緊奶,就算有人望,我諗佢地都唔會望到d咩~

伯爵府

我這兩個星期都試過著哺乳衣在食肆及教堂內餵bb,有次還有朋友的老公坐正對面。但就咁拿起件衫未試過。

複式洋房

I have tried once before cos I forgot to bring the 餵奶披肩 and at that time, don't know how to use sling to feed baby.....some ppl walk by and see lor... but I don't really care ... just don't want my bb hungry ....

Once I have joined a BK mama club gathering before, and I am the only one who bf, when I fed my baby using 餵奶披肩, they all look at me like monster.... ar.... they all are mother 'lai ka' ...........

Reb : )

複式洋房

I use the babysling to cover jar..... but it's very useful. Well, in HK those "malanlo" always look in very "dirty" way kar. ?-( even I use the sling I don't why ppl keep looking at me like "an animal"

男爵府

我覺得女人睇返女人又冇乜野喎,最頂唔順係d咸濕佬既眼光囉,好似去到公眾泳池咁,係更衣室度好多女人沖涼換衫裸體周圍走都係咁啦~反而係d死人麻甩咸濕佬

大宅

好媽媽勳章

一諗起bb好滿足咁吸啜個樣真係好甜!!
我都好想試下唔洗圍野餵人奶..不過街度d人太多有識眼鏡
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

大宅

actually, most ( normal) men are afraid of seeing women BF in pubic.
Once they discover that you're bf.. they'll look away and feel uncomfortable...
my brothers and husband told me that seeing a woman BF is NO SEXUAL at all... they said, it's very scary to see BF breasts.

大宅

我周不時都去到邊餵到邊,我坐係車入面,睇4圍冇人,立時放入bb咀入面,之後搵件嘢遮一遮就得啦.simple.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊