樓市動向

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 裝修預算

NOPAN 寫道:
你地就好, 搵到好裝修師傅, 我屋企.....

由4月中開始裝修, 到而家都仲未得....我地屋企500呎都唔夠, 水唔水裝修到而家8月幾都無得, 成4個月, 人地以為我地超豪裝

事原我地搵果間so call室內設計公司, 不知所謂, 手工差(批成個廚房, 竟然做唔到直角; 新起幅牆竟然斜左), 拖工(2個月有多, 竟然做唔到40%, 仲要係一路有問題), 工序有問題(咩都未做好, 就鋪全屋地磚, 仲唔搵野protect就係上面做其他野), 做既工程唔合格, 最衰最衰係做水電, 竟然大擔到水線係駁線, 好危險, 仲有...大廳冷氣用2.5mm電線(一般係頂唔順2匹冷氣), 無事由自可, 有事搞到成間屋大火........仲有, 用我地既地方, 我地既水電, 做其他單位既木工.

我地再問下師傅啦, 我地到晒價, 佢有得賺架(肯定), 好似廚櫃咁, 佢開我地2萬8, 一樣既野, 我地而家係廚子站, 2萬都唔駛就ok....都唔知點解咁唔好彩......

最後, 我地終止左呢一間室內設計公司既工程, 搵個朋友介紹師傅執手尾, 一路執, 一路見到晒好多問題, 我地要佢賠既越要多, 但係呢個 黃生(我叫佢做賤精), 真係好cheap好賤, 一同佢傾賠償問題, 就八過最八既八婆, 又話點點點, 又唔肯比, 講好比咁多, 開票又開少七千, 再同你嗌過(嗌埋啲婆"那"數)....真係你唔屎我屎

想請大家小心, 唔好中招, 佢地office係九龍灣工業區, 近地鐵, 另淘大&將軍澳有地舖), 千其唔好搵呢個賤精.....黃生.
:Hi NOPAN,

嘩! 聽妳廿講....呢個裝修師傅真係好唔掂
廿呢段時間妳咪要租地方住? 一定要Claim返佢錢

其實我真係算好彩...我當初自己揾咗5.6間報價, 仲去佢地D單位睇手工, 每間都唔同,我都唔知點選擇好, 後來我選擇咗而家呢間, 佢唔係最平, 但我覺得佢唔會講到天花龍鳳.....最後我都冇揾錯

希望妳快D攪掂間屋, 可以搬返去舒舒服服啦!

子爵府

好媽媽勳章

係超級唔掂, 我真係粗口都出埋呀, 頂佢唔順......
claim佢租錢, 都真係超難, 個賤精仲覺得佢自己好ok無野, 唉......呢個世界咩人都有.

好彩, 我地一家3口返左亞媽到住, 如果唔係都真係屎呀.....

我地都搵左5.6間報價, 有一間想搵佢做, 點知佢轉行, 唔好意思幫唔到我地, 佢係比較貴既, 不過可以肯定ok(因為我地朋友用過), 我地揀呢間野, 係因為佢做街坊生意, 量佢都唔會亂黎, 而價錢又ok, 同其他報既差唔多, make sense, 就咁揀左佢地.....就係咁屎左
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

男爵府

好媽媽勳章

我裝修師傅把我屋企D相放咗佢網頁度, 我download咗比妳地睇吓

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我又想要.可否pm我呀? 謝謝.

男爵府

好媽媽勳章

Hi,CCheng PM咗比妳啦!

男爵府

好媽媽勳章

NOPAN 寫道:
係超級唔掂, 我真係粗口都出埋呀, 頂佢唔順......
claim佢租錢, 都真係超難, 個賤精仲覺得佢自己好ok無野, 唉......呢個世界咩人都有.

好彩, 我地一家3口返左亞媽到住, 如果唔係都真係屎呀.....

我地都搵左5.6間報價, 有一間想搵佢做, 點知佢轉行, 唔好意思幫唔到我地, 佢係比較貴既, 不過可以肯定ok(因為我地朋友用過), 我地揀呢間野, 係因為佢做街坊生意, 量佢都唔會亂黎, 而價錢又ok, 同其他報既差唔多, make sense, 就咁揀左佢地.....就係咁屎左

妳唔好廿勞氣啦! 為咗D廿賤精
我個裝修師傅把我屋企D裝修相放咗落佢嗰網站度, 妳睇吓有冇地方可以參考吓!

子爵府

好媽媽勳章

我都唔勞咩氣咯, 我寫出黎都係唔想再有人上佢檔, 大家小心d.

我睇左你既相, 幾好喎, 你屋企都唔細喎, 睇個廚房就知啦, 我屋企咁細都無乜野搞到, 我地只係想執好d水電(都廿年樓齡)...之所以先裝修, 咁裝修就執下地&牆咁咋, 點知比人搞成咁, 陰公.
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

別墅

--- click here 靚屋一間 我最鍾意你個廚房 終於有時間影相啦

大宅

好媽媽勳章

MWH:
我間屋o岩o岩在8月3日收樓,而家要搵人裝修,真係唔好意思,唔該pm埋我丫,非常感激

男爵府

好媽媽勳章

亞薛 寫道:
--- click here 靚屋一間 我最鍾意你個廚房 終於有時間影相啦

亞薛, 唔該哂妳幫我整D相...點樣整 ?-( 我係電腦白痴
D相唔係我自己影, 係我裝修師傅前兩曰上來影, 佢話想放我屋企D相响佢個網頁度, 所以只有幾幅咋...因為其它位我已放滿哂嘢影唔到囉

男爵府

好媽媽勳章

Hi,MINIBEAN PM咗比妳啦!

大宅

mwh:

唔知點解收唔到你的PM啊!!!
可否再PM一次師傅的資料給我?
Thanks a BILLION!!!!!!

琬晴B

男爵府

Re: 裝修

mwh,
唔該pm 裝修師傅資料給我, 謝謝!

最近我亦留意設計書籍, 原來有些設計裝修公司有免息分期服務, 咁我遲d買樓後就唔駛咁緊啦~

大宅

mwh,

你可否俾你間裝修公司個website參考呀?? 唔該 :-P

複式洋房

mwh,
可否pm你嗰裝修師傅的資料給我,想問?
1. 由頭到尾是否有專人/設計師跟你間屋,是否需要上去check住?
2. 由頭到尾裝修幾耐?
3. 傢俬是否自己另外訂造?
唔好意思問咁多,因我都想買二手樓住,想找d可靠的裝修公司。 ?-(

大宅

mwh,

我現在做緊個預算,想知你以下價錢作參考(因我已買了屋,是最殘舊個間,屋跟你的大小相同,又係要全屋大翻新)。

1. 廚、浴室換銅喉? 係唔係換到屋外的水裱位呀?
2. 地板造磚地人工?
3. 廚、浴室造磚人工?
4. 有沒有新買坐廁同洗面盆呀,請問幾多錢,同埋你知道那一隻比較好呢?
5. 全屋造牆人工?

以上好多問題,希望你可幫到我,唔該晒。

別墅

[size=medium]今日我去設計情報打價,全屋裝修約29萬,包一個套餐, [size=medium]未計買料,濕濕碎碎,電器,租屋住2個月,真係無40萬唔落得樓 :-( :-(

男爵府

我老公做裝修.........我唸我可以幫到你....1....係....最好係換到出面......問題 2 & 3& 5 ....都係要知道你間屋幾大先可以答到你大約幾錢...( 因有 d太 old 既野...老公話要打左先做就貴好多)問題 4 ...有平有貴...最緊要岩自己 size........

子爵府

好媽媽勳章

亞薛 寫道:
[size=medium]今日我去設計情報打價,全屋裝修約29萬,包一個套餐, [size=medium]未計買料,濕濕碎碎,電器,租屋住2個月,真係無40萬唔落得樓 :-( :-(

嘩, 好似貴左d喎, 咩都唔計都29萬, 真係點頂, 唔捨得架.
你屋企幾大, 點裝呀, 睇下我地裝修緊既有咩資料比你參考下丫.
雖然我地比人搵左笨, 不過我地都check左唔少野架.

子爵府

好媽媽勳章

fionbaby2002 寫道:
mwh,

我現在做緊個預算,想知你以下價錢作參考(因我已買了屋,是最殘舊個間,屋跟你的大小相同,又係要全屋大翻新)。

1. 廚、浴室換銅喉? 係唔係換到屋外的水裱位呀?
2. 地板造磚地人工?
3. 廚、浴室造磚人工?
4. 有沒有新買坐廁同洗面盆呀,請問幾多錢,同埋你知道那一隻比較好呢?
5. 全屋造牆人工?

以上好多問題,希望你可幫到我,唔該晒。

定我答下你先....

1. 係, 要換到屋外的水裱位
2.3. 泥水工, 我地比 緊$900一工
4. 我地最後係大陸買, 平好多, 今日貨送到港, 見完貨再話你知.
5. 呢個好難講, 要睇你幅牆幾大, 一般最少兩至三工(又要批盪, 又要批紙巾灰...etc.), 仲要計料錢, 咁囉.

ps. 唔該各位補充下

首頁
45678...11

尾頁

跳至