樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wyeth冷知識勳章

想問下一般連租約單位, 會比交吉單位平幾多?Agent 話有裝修都會係市價, 其他只係平 5%。唔知有冇議價空間。

連租約單位,銀行按揭利率會唔會冇咁靚?

目標想買屯門市中心三房,想買黎自住,按市價真係好貴,想睇下買 d 類樓係咪真係可慳返 d錢,。

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

樓主想買黎自住?但為何看'連租約'的單位? 一般連租約:未必看到樓/死約期等因素已反映在平5%-10%上.

k7jmok  諗住睇下可以平到幾多  發表於 13-1-18 14:46

大宅

k7jmok 發表於 13-1-18 13:02
想問下一般連租約單位, 會比交吉單位平幾多?Agent 話有裝修都會係市價, 其他只係平 5%。唔知有冇議價空間 ...

注意如果你連租約買,銀行上會(按揭)只可以做樓價既50%.

k7jmok  謝謝提示, 因我係換樓,首期問題不大。=D  發表於 13-1-18 14:47

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

但睇唔到樓, 就算有相提供, 都係出租前業主影落的, 租客住到層樓幾殘, 你要花費去裝修, 平比你的5-10%就係預你大執用的!!

k7jmok  都係, 不過市價都要大執, 沒所謂了 ~  發表於 13-1-18 15:28

今晚又OT!!!!

大宅

最少要睇埋張租約幾時完, 要有過去三個月交租証明, 否則你買左都有排搬唔到入去, 惡租客又冇租交又冇樓收.

k7jmok  @@ , 謝謝提醒, 唔講真係唔記得。  發表於 13-1-18 15:23

伯爵府

畀面勳章

引用:想問下一般連租約單位,+會比交吉單位平幾多

原帖由 k7jmok 於 13-01-18 發表
想問下一般連租約單位, 會比交吉單位平幾多?Agent 話有裝修都會係市價, 其他只係平 5%。唔知有冇議價空間 ...
連租約買最後是否交吉收樓,如果是交吉利率和按揭成數都不會影響,由於大多數有租客住的單位都不設睇樓,所以一般會平少少,而家業主大D,平5%到啦,10%難D啦。

k7jmok  thx  發表於 13-1-18 15:24

公爵府

未必比市價平,esp租約個租金高,大把投資者肯市價買,而且個租金可計入息,投資者都鍾意買連租約既樓

首頁

尾頁

跳至