想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人想過放棄而收養BB?

我和老公正討論呢個問題, 老公唔介意, 但我就??? 你地有無諗過?

別墅

Re: 有無人想過放棄而收養BB?

Possible
曾經有想過,有好多問題存在架,所以都係自已博一博!

複式洋房

如果自己有能力點解唔自己試下喎................
人地始終係人地,咁佢大過左,你話唔話佢知呀.........知又死唔知又死...........
仲有都唔知bb家族d人有無病,有事會好心痛嫁........ :-( :-(

複式洋房

以前我同先生都有諗過

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你都好丫, 起碼老公都肯同你合作去做D野, 我果個簡直係古老石山, 頑固到不得了, 乜都唔肯主動做任何事 ...... 我就真係聽天由命啦 [quote]
lanlan168 寫道:
以前我同先生都有諗過

複式洋房

若然我到40歲都無的話,我想我們都會收養. 太強求有自己BB實在太辛苦

複式洋房

miffymiffy
我先生話好想有個自己的bb.男女都無相干喎.佢話bb係我們2人生命的(弦)續..所以佢咪全力以赴囉.仲好合作

大宅

我覺得收養bb是一件好事, 可以改變一個孤兒的一生.

其實人與人之間是一個緣字. 如果無緣, 親生子女可以變成陌路. 投緣的話, 沒有血緣都會相親相愛.

我自小便覺得很孤獨, 希望將來可以收養無人照顧的小孩, 幫助他們. 可惜我先生不贊同. 如果我一直沒結婚, 我會收養小孩.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

嘩~~ 你老公講埋D咁感動既說話, 真係好呀 :mrgreen:
我問個C6你究竟想唔想生架? 佢話想, 想要自己的BB... 但成日賴賴閒咁 激C我呀 [quote]
miffymiffy
我先生話好想有個自己的bb.男女都無相干喎.佢話bb係我們2人生命的(弦)續..所以佢咪全力以赴囉.仲好合作

複式洋房

Eclipse_2006 寫道:
我覺得收養bb是一件好事, 可以改變一個孤兒的一生.

其實人與人之間是一個緣字. 如果無緣, 親生子女可以變成陌路. 投緣的話, 沒有血緣都會相親相愛.

我自小便覺得很孤獨, 希望將來可以收養無人照顧的小孩, 幫助他們. 可惜我先生不贊同. 如果我一直沒結婚, 我會收養小孩.
其實你咁諗.真係一件好事黎.好偉大.
可惜.我仲未諗得通..我無你咁大恿氣..

複式洋房

miffymiffy
我先生想生bb想到出哂面.前2日有朋友生了bb.朋友便問我地幾時生.我先生怕我難堪唔知點答.佢立即話:我都想生丫.但自己無鬼用.男人之苦丫.我聽到後.好感動.便坦白跟朋友講出係我的問題.唔關先生事.

:-( :-( :-(

瑪瑙宮

真難得~~ 好小男人會咁講出黎. 好感動呀 :-( :-(
miffymiffy
我先生想生bb想到出哂面.前2日有朋友生了bb.朋友便問我地幾時生.我先生怕我難堪唔知點答.佢立即話:我都想生丫.但自己無鬼用.男人之苦丫.我聽到後.好感動.便坦白跟朋友講出係我的問題.唔關先生事.

:-( :-( :-(

侯爵府

2020勳章

我和老公都有想過收養,但都會再等一下看看,到時真的無得生就會去收養.
其實收養所要面對的問題是很多,但是,就算想也要社會福利署批准才可以,調查也需要約一年的時間,有關的問題社會福利署也會跟進,例如,如何適應及照顧收養的小孩,如何告知小朋友父母不是親生等問題,都會有指引,另外,收養的小孩的背景是可以選擇的,當然如果未有合適的小孩就要等.社署不會隋便交一個小生命給人,所以如果心理上未作好準備都未必合資格.如想了解多些可以上社署的網址看看.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
ivf Q & A ... 2 3 4 5 6 .. 265