論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,thanks.

事緣:
病左既大仔凌晨5點醒左,印姐俾thomas車佢玩,我要佢交出
玩具再瞓,搞左一大輪個人醒晒再瞓唔著!其間印姐電話震亮左幾次燈似收S
MS。

捱到天光我問佢你D朋友唔駛瞓架咩?一點又sms5點又有(以往
我一直冇干預),anyway 你唔好講電話嘈醒小朋友。佢扮儍咁答係alarm。我費事睬佢,
話set alarm餵奶牙?起身做野牙?佢又儍笑。

之後我問阿囝點解會醒,佢話姐姐㩒電話嘟嘟嘟(扮印姐拿住電話喂喂)嘈醒。

唉,我唔識
分辨真假喇,因為阿囝有可能依頭聽完依頭學我說都唔定(平時我儘量唔會響囝面前話印姐)

公爵府

回覆:床

無論件事係點發生,如果我有理由懷疑工人半夜玩電話整醒小朋友,我一定會出聲,唔係抽後算賬。而係提醒佢要守家規。 同小朋友一間房,工人要明白唔可以係房用電話,有需要,可到廚房用夠先入房。我覺得你可以特意在晚上睇小朋友既時候,留意下工人重有冇用電話。如果有,一定要出聲。記住同工人講家規,語氣要firm但唔係鬧,等佢知道宜家係講正經野,唔係玩玩下話下佢就算。

大宅

回覆 幸福黃太太 的帖子

雖然只係懷疑,我都再提唔可以在房請電話干擾小朋友睡眠

水晶宮

幸福黃太太 發表於 13-1-21 13:54
無論件事係點發生,如果我有理由懷疑工人半夜玩電話整醒小朋友,我一定會出聲,唔係抽後算賬。而係提醒佢要 ...

同意.
再有咁既情況,佢瞓覺時,就要將部電話放係廳.

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

無証據,我都係估...因為大囝都隻爛瞓豬,唔易整醒...

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

睡房好似唔俾影BOR. 就算你話ONLY影仔仔床, 佢話野時話你影佢都得.

首頁

尾頁

跳至