自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問現今的小朋友係咪同我們那一代唔同咗?

我仔現在八歲, 非常頑皮! 仔仔都經常提及上課時, 好多同學都好頑皮, 老師成日要罰完同學先教書.

最近我參加了學校舉辦的活動, 感覺小朋友在品德, 禮貌及各方面, 都比我們這一代差好多好多. 我想現在這一代係咁, 還係我仔仔學校先係咁呢???

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆 verytired 的帖子

讀小學,曳到去邊? 會唔會老師要求比較高?

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

我覺得係因為E+的家庭, 父母都係要返工, 每日大部分時間係對住姐姐, 姐姐冇責任要幫人教仔. 而且E+好多都得1個小朋友, 父母+4大長老 (6個大人OR EVEN 其他朋友親戚)都錫到燶. 小朋友有錯, 好多都唔出聲教佢地, 只係一味話小朋友細個唔識就由佢, 結果米變成咁LOR.

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

以身作質好緊要

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:請問現今的小朋友係咪同我們那一代唔同咗?

我仔又係8歲,又係日日番來講邊個同學又激嬲老師,要訓導訓話,又成日話全班同學好嘈唔聽話,又要訓話。我覺得小朋友可能比以前"精"左,無以前咁單純易教。老師比以前壓力大左,校長要所有學生們都品學兼優,老師自然壓力大,顧得成績又顧唔到行為。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:請問現今的小朋友係咪同我們那一代唔同咗?

不過最重要都係教好自己果個,其他野都唔需要理

禁止訪問

大宅

Sumyeema1 發表於 13-1-21 15:08
回覆 verytired 的帖子

讀小學,曳到去邊? 會唔會老師要求比較高?

例子 : 1) 同學在學校講粗口,

2) 上課唔會靜靜坐好上課, 半班以上搞事多口

3) 基本禮貌都無, 見到校長老師都只說 hi

男爵府

引用:Quote:Sumyeema1+發表於+13-1-21+15:08+回

原帖由 verytired 於 13-01-21 發表

講粗口會唔會跨得滯!小學咋

象牙宮

2024年龍年勳章

verytired 發表於 13-1-21 15:20

下?! 甘真系唔知。 我女讀女校,學校自幼稚園開始教,上到小學,有一兩個比較 active, 其他都好乖。

女仔容易教 d...

禁止訪問

BK Milk勳章

伯爵府

引用:+本帖最後由+queenieltt+於+13-1-21+15:15+

原帖由 queenieltt 於 13-01-21 發表

養不教,父母之過阿,唔係學校問題,係家長問題阿
agree 一代唔同一代,以家好難教。

NG

子爵府

父母唔教 (甚至連父母有冇品德/禮貌都唔知), 長輩溺愛, 家庭傭工當然唔會教.

男爵府

我覺得一定係父母問題,講真我係一個在職媽媽,小朋友有做錯野,工人姐姐會話我知,我第一次會話、教;第二次錯就會鬧;第三次錯就打(不求人);真係打到跳舞,至細就要咁樣,到8、9歲先教已經遲!

禁止訪問

珍珠宮

xxaprilxx 發表於 13-1-21 16:05
回覆 karen9514 的帖子

粗口..唔好話小學...
我覺得應該係:而家d父母都唔知點教小朋友架

水晶宮

係, 而家d小朋友跟我們果代唔同.

而家d小朋友轉數快過我地, 可以周身刀.
但係小朋友有d好基本野係唔識, 家長亦唔覺有問題, 呢樣先至閉!
1) 食米唔知價, 用野唔珍惜.
佢地好輕易就得到 snacks, 文具, 玩具, 唔需要同人爭, 亦唔需要自己儲錢買;
所以, 佢地唔會珍惜自己所擁有ge野, 有時, 我什至覺得而家d小朋友冇衣食!

2) 口舌招尤, 冇同理心.
唔察覺自己的言行會對其他人有負面影響, 愛講咩就講咩, 大人又唔加以教導, 以至好多小朋友講野人細鬼大, 出口傷人.

3) 冇紀律, 冇自制能力.
小朋友的時間表被編排得密麻麻, 小朋友完全是跟 order 做野,
不懂短期 planning, 亦少有長遠目標.

4) 很功利
做什麼都講 jetso, 比賽為拿獎, win 了就目空一切, 輸了就非常沮喪.

xxaprilxx  極之同意...唉..  發表於 13-1-21 23:25

子爵府

引用:Quote:原帖由+verytired+於+13-01-21+發表

原帖由 karen9514 於 13-01-21 發表
講粗口會唔會跨得滯!小學咋
小學生食煙唔係咩新鮮事
好多年前都成日聽

我覺得係父母問題
根本好多呢一代既父母自己價值觀都有問題

首頁

尾頁

跳至