論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

C6成日都話唔駛乜都寫清楚,上一個菲國公主我地都無比home rules,當然公主唔會有自覺性,只係越來越放肆
新菲國公主到步一星期,返工第一日口頭上講過我地要求,有乜野我地唔可以做,但發覺公主乜都當耳邊風。
想請教大家要寫一份家規比公主嗎?

公爵府

回覆:Koalayanyan610 的帖子

我有,因為每家人要求唔同,講清楚好d,另有家務時間表,唔係佢想做乜就做乜,係我有指定佢做乜。

大宅

我都覺大家清清楚楚好D,至少佢都要知道我地有乜野要求。
我真係好怕初初唔執正D,之後想教都無得回頭

大宅

我會俾. 費事好快就變左懶精

Koalayanyan610  我覺得新公主一星期已經變咗懶精  發表於 13-1-22 17:19

複式洋房

哈哈, 話明喺臭菲公主, 你俾吾俾RULES佢其實都一樣.....

別墅

回覆:應該比home rules菲國公主嗎

Yes, i had. And she appreciated it very much as she said she knew what my expectations would be, and knew more about the work scope. After several months when she gets used to work, then no need to follow la!

水晶宮

講清楚要求好D.
佢地都會做得安心D.

我公司,係新人入職時,都會比份詳細既工作範疇,schedule同procedure指引比同事,咩係優先事務,咩係恆常事務,清清楚楚,
做晒基本要求,就叫合格,
主動做多過基本要求,就係good至very good,
主動諗下及提出點樣改善schedule & procedure,係excellent

大宅

一定比,起碼做咗僱主應做部份先,等佢知道我地想要啲乜,唔駛盲摸摸。

大宅

多謝大家意見呀,比咗work schedule同home rules比菲國公主,希望佢能夠完成基本工作啦啦!

洋房

回覆:應該比home rules菲國公主嗎?

我有俾,咁樣大家都清晰啲,間中可以同佢對下做咗啲乜,對住個list講好過齋talk你眼望我眼

大宅

回覆:Koalayanyan610 的帖子

佢第一日番工,我已經俾一份十頁紙嘅tailor make rules (其實係我喺啲standard rules sample 上加啲減啲!)
第二日起身後,佢就已經自動波做家務喇!

首頁

尾頁

跳至