論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

一向唔會Check屋企洗潔精,米,油果d, 我亦唔會Mark或特別記住日子,每次工人話買咩買咩都唔會懷疑。。。但今次記得好清楚我1.2放假,揸車同工人剛剛買了5kg米,同埋買時工人話唔使買,仲有,我話費事拎嘛~ 甘就系買時米缸點都仲有剩? 但我唔知剩幾多。。。

今日工人又話要買米!我話遲d周末先買,她話已冇曬。。頂唔到周末。。。1.2至今,系屋企食飯的次數都數的出,得6-7次晚飯(我地三口+工人)。早餐唔使煮。。午飯系工人安排俾她自己同我3.5歲女。其實5kg米可以食幾耐。。甘快冇曬會晤會好過分?

大宅

引用:一向唔會Check屋企洗潔精,米,油果d,+我亦

原帖由 bubuli 於 13-01-23 發表
一向唔會Check屋企洗潔精,米,油果d, 我亦唔會Mark或特別記住日子,每次工人話買咩買咩都唔會懷疑。。。但 ...
me 2佢吾洗煮早餐,D碗同㷛洗得吾乾淨+有漬,但都可以三日一支洗潔精,四日用完一支Jeff ,同用咗D洗衣液…唉!仲有佢剛來一星期已食完我家八公斤的米…一餐食2大碗(超爆滿),一日食2餐,我地一餐要3mug 米…

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

我都係,米好快食晒!好似唔使錢咁...好多時煮多,嘥晒!

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我屋企些米都係去得超快,工人餐餐碗飯裝到山咁高仲壓到好實

大宅

回覆:其實5kg米可以食幾耐?

你問咗我想問嘅問題!我家工人3號買咗5kg米,我今個月淨係9日同我仔係屋企only dinner,啫係一大一細一工人啦,尋日已經清曬........

珍珠宮

好媽媽勳章

我地2大2細+公主, 只煮weekday dinner, 5kg食到3星期啦.

大宅

YanYan0116 發表於 13-1-23 14:32
我地2大2細+公主, 只煮weekday dinner, 5kg食到3星期啦.

一問婆婆仲大鑊,婆婆之前來探我地,小住一段日子,離開香港前原來婆婆話見冇乜米,叫她20 Dec先買了8kg,
但婆婆27號返去之後,即系她1.2又同我買了5kg…以我地Mon – Fri 每週煮2-3次dinner(3大1細)的頻率來看,我地由20 Dec至21 Jan, 一個月食左13kg米?冇可能~

D 工人偷米有咩用?

珍珠宮

好媽媽勳章

bubuli 發表於 13-1-23 16:41
一問婆婆仲大鑊,婆婆之前來探我地,小住一段日子,離開香港前原來婆婆話見冇乜米,叫她20 Dec先買了8kg,
...

佢係咪比佢D朋友,
跟住朋友同僱主講, 買咗米, 又可報數.

我妹就發覺姐姐只係買午餐肉,
未食, 就唔見咗.

唉, D工人好煩呀.

大宅

回覆 bubuli 的帖子

我屋企買8公斤米(2個大人+姐姐)可以食1個月(一個星期煮六日晚飯),BB食粥用另外一種米,姐姐食一碗,佢食量唔大

禁止訪問

版主 的帖子

大宅

回覆:bubuli 的帖子

最多2 weeks, 不過通常我地一星期煮足五日, lunch & dinner 四大一細

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

HappyDay2008 發表於 13-1-23 11:27

佢真係食左而唔係煮多左倒左, 我覺得都ok, 冇問題佢係要食甘多先有力做野都冇辦法架

大宅

8kg 唔夠一個月。.2大1小+工人。每星期只煮6次晚餐..

大宅

8kg 唔夠一個月。.2大1小+工人。每星期只煮6次晚餐..

大宅

引用:我屋企些米都係去得超快,工人餐餐碗飯裝到

原帖由 HappyDay2008 於 13-01-23 發表
me too

大宅

引用:8kg+唔夠一個月。.2大1小+工人。每星期只煮

原帖由 magi 於 13-01-23 發表
me too

大宅

回覆:其實5kg米可以食幾耐

大多數工人是飯桶,永遠飯碗成座山一樣。

子爵府

回覆:bubuli 的帖子

約3星期一包8公斤。每天3杯米左右。。。不過佢地呢左,所有野係double 咁上,米油豆粉厠紙等都去得好快,所以我上個月叫佢記著條數,d野係幾時開始用,等我都心裡有數

侯爵府

冬日勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

:wave: :wave: :wave:

伯爵府

2大1小加公主
只煮1-5 DINNER,LUNCH多數食面,間中一日煮粥
8KG 10日清晒
但又唔見佢食好多飯,每次都只係一碗滿

係咁架啦,佢唔偷錢我已偷笑

首頁

尾頁

跳至