嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

兩個月大BB兩三日先有一次便便,有冇問題呢??

但係BB 好想"ALL"!成日都喺到"mmmm......."都 "all"唔出!!又係咁放屁.......好似好辛苦~! 我已經餐與餐之間比水佢飲!
囡囡係食明治.
請問有冇人幫到我???

:cry: :-(

複式洋房

Re: 兩個月大BB兩三日先有一次便便,有冇問題呢??

bb情況係由幾時開始呢, 持續了幾耐?
現在飲用的奶粉有可能唔適合bb, 可請教醫生意見幫bb轉用其他奶粉, 情況應該會有所改善.

民房

兩個星期前去左我99度間唔中就係咁 !但係佢前日番來尋日同今日都有得去!仲要係靚嘅~~都唔知點解???~會唔會我99比左d米水佢飲le?~ ?-(

男爵府

bb ngng 係咪軟軟or硬硬,如果是軟軟,不必擔心,如果是硬硬,奶粉可能熱氣,要換奶粉,bb只有2個月,ng唔出好辛苦.don't worry.

民房

我阿B一個多月,都糸飲明治細仔,便便一般都糸一日一次,不過有時就兩日一次,D便便唔會成粒,但又唔會成條。 :-|

男爵府

無同題家,唔食好硬就ok!!!!
我bb都係兩日一次,重要斗住佢一齊(唔)先all

民房

我就係覺得會唔會關隻奶粉事???定係個個bb都會有e種情況??轉奶粉又好似好煩.....

別墅

我個仔月你個女一樣大,在仔仔半個月時已是這樣,見佢好辛苦好多屁,時時哭,但又出唔到,試過比水(not work),比吳德物次(work only for 1 week),開奶茶(not work),最後去e生,e生說好多肚風比左d藥食,食左已沒有哭但("55"就work for 2 weeks),
最後我99問左個兒科護士,每天用2oz水開半茶匙葡萄糖比bb飲,bb大約飲半oz,但每日都去到一次law, bb不再辛苦及多屁了。
hope this can help you

民房

oh!~~let me try try sin~!thank you so much!!

民房

but,my 99 話葡萄糖水會"野"痰wo!
is that true?? ?-(

男爵府

等我都比個囡試下先...雖然佢1-2日都有得去, 不過每次都勁喊, 苛得好辛苦, 連放屁都勁喊........(便便係軟身, 不過有D黃點點粒粒係入面)
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

首頁

尾頁

跳至