跳至

首頁

尾頁

別墅

有無諗過幾多歲比BB讀書呢 ?

我諗住BB兩歲就比佢讀幼兒班,因為Hadrian 沒有細佬妹所以想比佢早些讀書學習
http://www.smartclub.hk/photos/albums/userpics/10094/head-1.jpg_Thumbnail2.jpg

侯爵府

Re: 有無諗過幾多歲比BB讀書呢 ?

我都係諗住2歲就俾佢入nursery先.

點解咁肯定佢無細佬妹呀? 你決定唔再生?

大宅

我都諗住2歲比佢讀幼兒園, 因為我暫時都係諗住生一個, 佢依家八個月人仔已經好惡, 好醜脾氣, 加上我比亞媽揍, 直情好似人皇咁, 我怕佢會唔識同人分享, 所以希望幼兒園可以改善下佢...

我依家已經開始留意屋企附近的幼兒園 ....

伯爵府

我呢0511既bb, 係咪唔可以今年入紙申請n1? 係咪要插班呀?

大宅

好媽媽勳章

我都諗住俾灝灝2歲讀幼兒班 ~~
因我唔想佢太倚賴,
好似我個friend 個囡3歲,
明明識自己拎奶樽, 但就唔肯做 ~~

有D幼兒園好鬼多人排,
已經可以報名 ~~
我上星期都報左2間 ~~
其他可以遲D報(e.g.有國際班),
就到時先諗俾唔俾佢讀先再報

大宅

好媽媽勳章

mylulu007,

以我所知間間幼兒園的報名時間都未必同 ~
同埋bb一定要足2歲先可以返幼兒園 ~

係咪要插班呀? ->
我問過啦 ~~
有d學校有兩個學期,
我地返唔到9月, 可以選擇插班或等下個開學期 (e.g. Feb)

mylulu007 寫道:
我呢0511既bb, 係咪唔可以今年入紙申請n1? 係咪要插班呀?

大宅

mashimaro,

你好勁呀, 我仲諗住9月先開始報添...

男爵府

畀面勳章

我都想俾個你讀2歲班,你地有無心水幼兒園推介呀?

大宅

好媽媽勳章

mimi1102,

我唔勁啦 ~~
有人話一出世攞左出世紙就要報添呀 ~~
我都算遲啦 ~~

不過, 要睇你報那間多唔多人報 ~~

你係唔係上次做手印見過那位媽媽呀 ?
你囡囡好 cute, 唔同晒樣 ~~

mimi1102 寫道:
mashimaro,

你好勁呀, 我仲諗住9月先開始報添...

大宅

MashiMaro,

係呀, 我上次都有去做手印呀 ..

你有冇諗過會搵邊類型既n1比佢讀呀 ? 比佢玩多d, 等佢可以從遊戲中學習同發掘佢既creative, 亦或比佢學多d 學術上既野呢(即深d) ?

別墅

我都諗住比曦曦兩歲讀nursery,因為唔想佢係屋企對住個工人咁悶

男爵府

咁快就要諗定讀書嗱 , 唉, bb 好可憐呀, 不過我地仲可憐呀, 好金呀, 我諗住佢3歲先讀, 可以慳返少少, 哈哈, 但2歲就返學嫁咩? 我唔知道要咁早嫁.... 同埋好似有少少唔捂得添

大宅

好媽媽勳章

mimi1102,

我其實仲未諗定呀 ~~
暫時幫灝灝報左o個2間就返全日,
活動教學, 聽聞老師好有愛心 ~~
而仲有2間諗緊就返半日,
但有國際班 (可是返下午班, 唔太喜歡)

你有冇諗過會搵邊類型既n1比佢讀呀 ? -->
我覺得好視乎你想BB返學(幼兒園)的目的
同埋你要諗係會係度讀幾耐 (1年定幾年)
我俾灝灝咁早返學主要係想佢學獨立, 自理 & 與人相處,
所以應該活動教學會幾好, 同埋會幾開心
而之後讀完N1幼兒園, 我會俾佢轉返幼稚園,
所以都係讀一年姐, 唔駛太緊張

MashiMaro,

係呀, 我上次都有去做手印呀 ..

你有冇諗過會搵邊類型既n1比佢讀呀 ? 比佢玩多d, 等佢可以從遊戲中學習同發掘佢既creative, 亦或比佢學多d 學術上既野呢(即深d) ?

大宅

好媽媽勳章

StephanieTesar,

哈哈 ~~ 乜你講到讀書咁慘架 ~~
我覺我地慘D ~~
又要賺埋讀書錢,
又要幫佢諗埋邊間好,
真係為人父母好艱難

StephanieTesar 寫道:
咁快就要諗定讀書嗱 , 唉, bb 好可憐呀, 不過我地仲可憐呀, 好金呀, 我諗住佢3歲先讀, 可以慳返少少, 哈哈, 但2歲就返學嫁咩? 我唔知道要咁早嫁.... 同埋好似有少少唔捂得添

大宅

MashiMaro,

我老公都係想佢玩多d呀, 佢話之後有成十幾廿年, 有排佢讀喎 ..

子爵府

我會去到deadline 先俾佢讀

慢慢長路, 一入左讀書路有排辛苦 :-(

子爵府

同意 exactly
so qq 一月出世 係大bb
無多讀一年 慳返唔少 haha
[quote]
StephanieTesar 寫道:
咁快就要諗定讀書

別墅

我幫囝囝報讀都係想佢同小朋友分享同玩,幼兒園唔同幼稚園,因為幼兒園大部份時間都係玩多過學 學術性科目。

自己老啦,根本無咁好精力同佢玩咁多,想佢見識多d 見多d 唔同的小朋友,我覺得係屋企一定係小天王,小天后。
佢想玩的玩具一定可以玩到,要訓練分享真係要比人教。除非屋企有兄弟姊妹又唔同。

jenjen
http://www.smartclub.hk/photos/albums/userpics/10094/head-1.jpg_Thumbnail2.jpg

大宅

同意,依家讀書好辛苦,睇電視都睇到唔少報導,而且競爭好大,細路學少樣野都好似唔夠人爭咁.....如果環境許可,我會比個仔玩多一年,三歲先讀。可能無二歲就讀書果d咁叻,不過無辦法,老公同我都無要求,中等就okay喇!

MashiMaro,

我老公都係想佢玩多d呀, 佢話之後有成十幾廿年, 有排佢讀喎 ..

男爵府

MashiMaro,
HEHEHEHEHE,
其實我覺得讀書都幾慘嫁, 唔係人人都like 讀, 諗到有成廿幾年俾佢地讀, 好戥佢地可憐嫁, 我前幾年先 luck 身, 讀完好free 呀, 不過諗到佢地第時要讀咁多年, 又exam, 又homework, 第時又去fieldtrip, 我地仲慘, 仲金
總之大又慘, 細又慘啦 唉...........而家要積谷防饑啦

首頁

尾頁

跳至