跳至

首頁

尾頁

大宅

請問美国找day care center 照顧bb 大约要幾錢?會唔會好難揾?有經驗既媽媽唔该分享下。

複式洋房

回覆 小甜媽 的帖子

which state r u in?
how old is your baby?

大宅

引用:回覆+小甜媽+的帖子 which+state+r+u+in?+

原帖由 jessbaby 於 13-01-29 發表
回覆 小甜媽 的帖子

which state r u in?
i will be in Indiana. my baby is newborn. thx !

大宅

引用:Quote:原帖由+jessbaby+於+13-01-29+發表回

原帖由 小甜媽 於 13-01-29 發表
i will be in Indiana. my baby is newborn. thx !
Daycare for newborn is usually 1k + per month.

大宅

引用:Quote:原帖由+小甜媽+於+13-01-29+發表i+wi

原帖由 lottieclee 於 13-01-29 發表
Daycare for newborn is usually 1k + per month.
Wow ! it's double to that of hongkong !

大宅

my neighbor's baby goes to Kindercare (in Bay Area CA) which costs $1900/month.
the home-based day-care might be much cheaper (i guess ... it might be around $1000/month).

since the living standard in IN is much cheaper than that in CA, i bet the cost of day-care might be much cheaper too.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小甜媽 發表於 13-1-29 17:05
Wow ! it's double to that of hongkong !

唔可以同香港比架,呢度D要保險要牌要每年上堂,最低工資都有一定,
所以真係唔會平,太平果D你都要睇清楚,防火同安全好緊要,
仲有係每日小朋友嘅食物同活動係點,有冇Share一張床等等,
你要去實地睇下個環境比較下至決定揀邊間,可以差好遠架。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

我住ny, 女女4個月大開始上daycare.family day care $200一個禮拜都有,但係兩個西班牙裔阿姨睇10幾個細路。得一張play pen俾bb訓.
雖然都係有license,但同佢而家去果間差好遠。
我而家俾緊1300多d一個月,但d老師個個有讀過education既,亦好有心機照顧小朋友,定時定候有teacher training day同會同家長匯報小朋友情況,個個小朋友有自己一張床。我覺得正規安心好多。
不過我地住黑人區,如果係曼哈頓白人開既daycare,真係會上到1900一個月。
唔同城市唔同區,價錢差異都好大,Indiana應該會平d,可以google或者Craigslist搵電話打過去問下。

大宅

引用:我住ny,+女女4個月大開始上daycare.family+

原帖由 koalababie 於 13-02-11 發表
我住ny, 女女4個月大開始上daycare.family day care $200一個禮拜都有,但係兩個西班牙裔阿姨睇10幾個細路 ...
唔该晒你既资讯。1900真係好贵呀! 我真係要考虑唔做野做FTM。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小甜媽 發表於 13-2-11 20:16
唔该晒你既资讯。1900真係好贵呀! 我真係要考虑唔做野做FTM。
俾你做個參考:以前我都想過做FTM,因為托兒所唔平,自己又想睇住BB大,
我仲有兩個添,但老公同我分析,我兩個小朋友去托兒所一個月去咗接近2000,
我去返工,一個月都係得咁上下,仲要扣稅,但公司有保險,
又有pension, 401K,仲有假期,另外又可以set spending account 去cover childcare,
計落去返工著數D,一係你可以唔俾BB去全日托兒所,只去半日或一星期幾日,
咁你又可以返工又唔駛俾全日Daycare咁貴,BB又可以去同人玩下。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:Quote:小甜媽+發表於+13-2-11+20:16+唔该晒

原帖由 rose-mag 於 13-02-12 發表
俾你做個參考:以前我都想過做FTM,因為托兒所唔平,自己又想睇住BB大,
我仲有兩個添,但老公同我分析,我 ...
多謝晒你既意見! 敢我真係要計下數先,因為我都係有兩個,大女要讀幼稚園。我又係好想自己湊返個仔,始终係細,到時得三四個月大,唔太捨得比人湊。

首頁

尾頁

跳至