自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

地磚 定係 地板?

我有2個小朋友, 3 歲 及1歲半, 而家屋企係"友" 木地板 , 如果改用地磚, 適唔適合呢 ? 由於小朋友細, 經常跌倒, 怕地磚會跣及硬, 冬天又會凍!!!

請問用地磚 定係 地板? pls comment. Tks.

複式洋房

Re: 地磚 定係 地板?

我個人覺得地磚好D, 因地板會列(如果師父手工唔好), 你可以鋪D防滑

別墅

不過我怕個仔跌落地磚會痛過地板, 唔知係咪呢?

大宅

阿咪 寫道:
不過我怕個仔跌落地磚會痛過地板, 唔知係咪呢?

如你啱講. . .跌落地磚、地板、台角都會痛架啦...
或者你可以舖好似puzzel果d膠地墊啦。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

agree, 如果怕凍可以揀 d 意大利的高溫過底磚, 佢可以隔到地下面傅上黎 d 溫度冬天都係最凍個幾日先至會覺得好凍, 到夏天都係涼爽但就唔會話好似 d 大陸磚涼爽都咁多. 以前同 99 住個時無咩錢, 所以用大陸磚, 冬天真係凍到飛起要著超厚毛毛拖, 而家我地搬左出黎住意大利的高溫過底磚, 都係好凍個幾日先著普通毛毛拖. 不過價錢就貴好多舖個時肉赤, 但係而家又覺得好正.....

[quote]
edithwfy 寫道:
我個人覺得地磚好D, 因地板會列(如果師父手工唔好), 你可以鋪D防滑

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

你地點清潔地磚,因磚同磚之間有條黑色邊,洗極都唔變白 :-(
[url=http://www.baby-gaga.com/][/url

伯爵府

熱血勳章

一定係地磚.........

如果屋企不幸有白蟻, 木板.......死硬, 一定要全部起過, 重新再舖.
小朋友啲玩具一跌落地, 木板實花哂.....

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我都係意大利高溫磚, 用濕地拖拖下就好乾剩, 有時我仲會用開稀左既漂白水黎拖。

如果用地板, 幾年之後就會花, 什至"谷"起, 唔小心跌左重野落地, 又會花。最怕有白蟻。

我平時都習俗著拖鞋, 所以我冇"凍"既問題。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

try to use "easy off "
HAPPYXO 寫道:
你地點清潔地磚,因磚同磚之間有條黑色邊,洗極都唔變白 :-(

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我應為小朋友木地比較識合小朋友啊﹗

首頁

尾頁

跳至