家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

洗玻璃窗,用完報紙擦完都有好似水印咁,有無方法解決?thank you!

伯爵府

BK Milk勳章

熊媽 發表於 13-1-29 21:39
洗玻璃窗,用完報紙擦完都有好似水印咁,有無方法解決?thank you!

幫你推推先, 因為我都想知!
認真就輸了!

男爵府

回覆 熊媽 的帖子

可能你用報紙抹窗嘅方法有出入。有說用報紙因為啲油墨有清潔作用,我唔係好認同,不過我都用報紙,作用係"吸水"
先用清潔液開水抹,過水,即時用報紙抹到完全乾晒。
冇水珠等風乾就唔會有水印,報紙濕了就換乾的。
我每次只抹兩三隻窗為一單位,搞掂才抹另一個單位。
--- 我是P牌爸! ---
--- 爸爸o既自尊心係建基於囡囡o既關注度 ---

大宅

回覆 mikona 的帖子

我年年都同你一樣做法,但近幾年就發現用報紙都見到有水印,不過唔係好明顯,係陽光下細仔睇就睇到.我個樓有十幾年,我只係一年洗一次.

象牙宮

熊媽 發表於 13-1-29 21:39

全室的玻璃窗戶. 一年做 1次, 會不會更辛苦呀...???
陳年之水印, 漬是會深入玻璃層內.
沐浴之玻璃并.. 每天我地 N 次數 皂漬, 水漬... 深入玻璃窗的.
不秀鋼廚具.... 每日都洗不清. 陳年也會啞左. (觀察下, 就明了)

我自己就 有工人, 每天抹. 請家助時, 每星期抹. 有 part time, 每月抹.
自己做, 就每一季抹. 原來愈不抹, 愈難抹, 更需時.... 愈使人放棄.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 13-1-31 08:24
全室的玻璃窗戶. 一年做 1次, 會不會更辛苦呀...???
沐浴之玻璃并.. ...

伯爵府

BK Milk勳章

333s 發表於 13-1-31 08:24
沐浴之玻璃并.. ...

咁就慘喇, 屋企浴并D 水漬.......我都唔識處理喇!

認真就輸了!

大宅

回覆:玻璃窗有水印

個浴屏先嚴重, 點洗都有皂漬水漬!

333s    發表於 13-1-31 23:22

象牙宮

matthewconnielo 發表於 13-1-31 16:17
咁就慘喇, 屋企浴并D 水漬.......我都唔識處理喇!

浴屏
屋企用浴屏朋友仔. 遇到相同的問題.
我去旅行. 住酒店. 特別留意四周... 5 星的酒店之 浴屏也有水漬印的.
唉... 安裝時如果有人早說, 肯定不干. 裝為了方便自己, 世上沒有人蠢到, 為自己增添多麻煩吧..
我現用黃粉 / 潔廁水 刷洗的. 8 成干淨. 玻璃會有一天會打爛? ....爛左. 可以不用刷浴屏了. 呵呵 期待中. i m lazy .

fingiu  黃粉咩黎可以係邊到買??  發表於 13-2-6 13:06
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:Quote:matthewconnielo+發表於+13-1-31+16:

原帖由 333s 於 13-01-31 發表
浴屏
屋企用浴屏朋友仔. 遇到相同的問題.
我去旅行. 住酒店. 特別留意四周... 5 星的酒店之 浴屏也有水 ...
潔廁水會唔會太強而損害玻璃呢?

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

想懶既話在浴屏上, 再掛浴簾咁d皂漬, 水漬... 等等咪好易清潔啦!

侯爵府

大廚勳章

回覆:MM2005 的帖子

用刮刮下無哂水印。ikea 同jusco $12店有售

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

回覆:幸福羊寶寶 的帖子

呢種刮。

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都用窗刮
一個男人,可以不夠有錢,但一定要給你愛的女人信心。女人可以吃苦受窮,但前提一定得是:那個男人對她的愛,值得讓她去熬煎。

大宅

濕布抹一次,轉頭約兩三分鐘,大概抹多兩三塊玻璃時間,用另一全干布再抹一下,水瀆不顯現了。

以前也試過報紙,有可能現紙毛。
一無所有笨小孩

伯爵府

回覆:玻璃窗有水印?

同神奇海棉,掂

大宅

引用:同神奇海棉,掂 +

原帖由 ozoz 於 13-02-04 發表
同神奇海棉,掂
請問邊到可以買到,有相片嗎?

別墅

我用藍X寶抹, 無水漬架.

msbtsui  agree  發表於 13-2-9 21:38

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-02-04+發表同神奇

原帖由 Wzlxxxl 於 13-02-09 發表
請問邊到可以買到,有相片嗎?
日本城,超市,千色etc,好多地方有,有平有貴,我用平嘅都好掂,淘寶都有。

首頁

尾頁

跳至