在職全職

跳至
[在職媽媽] 有無媽媽做HR呀?

首頁
12345...11

尾頁

大宅

有無媽媽做HR呀?

Bi Bi ~ 姐姐和媽媽好掛住你呀!

大宅

Re: 有無媽媽做HR呀?

有, 我呀, HR & Admin.

男爵府

me too....係一個做到好灰o既hr & admin. :cry:

你地係邊度返工架? 我o係九龍灣.

複式洋房

在自己部門已經無o麥存在價值既HR(只做HR)媽媽就係我啦!

大宅

I work in Causeway Bay ar. 我覺得細公司的所謂HR & Admin 其實真係無咩好做, 手辦眼見功夫多. 未有 BB 之前會覺得好悶, 依家有bb就無所謂, 只係求財, 宁願早d放工返屋企睇 BB. (我真係無咩大志)
不過我老細都好 demanding, 所以我 workload 唔重, 但壓力大.
你地呢?

男爵府

我就唔覺悶, 不過就煩lor, d dept. head成日開左個頭做野, 就成日要我地執手尾, 做好多野都唔關自己事. 我宜家都係6:00就閃, 好間中先ot下. 同你都係一樣----->求財, 所以間中都會搵下工 (好pay, 5day, 近自己屋企....)
jovyw 寫道:
I work in Causeway Bay ar. 我覺得細公司的所謂HR & Admin 其實真係無咩好做, 手辦眼見功夫多. 未有 BB 之前會覺得好悶, 依家有bb就無所謂, 只係求財, 宁願早d放工返屋企睇 BB. (我真係無咩大志)
不過我老細都好 demanding, 所以我 workload 唔重, 但壓力大.
你地呢?

複式洋房

大家好 我都係做adm + hr , 都係做到無曬引, 睇份人工做人 我就鬼死咁多野做, 個boss mud 都唔做要我同佢做a曬
"不遷怒者 , 求諸己 ;
不貳過者 , 見不善之端而止之也"

見了便做做了便放下了了有何不了
慧生於覺覺生於自在生生還是無生

大宅

henhen,
你個b b同我個B差不多大喎, my baby 就黎 11 個月大啦.

我最近忙公司換地毯, 八千幾呎換地毯同搬屋有咩分別, 都係要執好多野, D同事又話喱樣唔執個樣唔執, 真係煩. 仲要兩個 weekend 番去看檔, 又撞著BB展.
另外又搞公司旅行, 原本八月中去濕地公園加昂平吊車, 但吊車未開, 應該會順延去十月十一月先再去. 仲好, 唔洗咁熱.

複式洋房

我覺得做 adm+hr好鬼濕碎, d 人又煩, 無人肯跟果d就掉曬比你做....

大宅

scholastica 寫道:

我覺得做 adm+hr好鬼濕碎, d 人又煩, 無人肯跟果d就掉曬比你做....

係呀, 但每間公司總要有喱個位, 如果唔係邊有廁紙用, 邊有保險 claim. 盡量敬業樂業啦. 我比較鐘意 HR 多過 admin.

複式洋房

jovyw 寫道:
[quote]

係呀, 但每間公司總要有喱個位, 如果唔係邊有廁紙用, 邊有保險 claim. 盡量敬業樂業啦. 我比較鐘意 HR 多過 admin.[/quote]

jovyw,
我明白要做份內事, 只是加埋d人奸險御膊, job boundary又唔清晰, 老細無能又懶,惡既懶人唔去理, 只識蝦我地d做得野既好人, 有人做死, 有人無野做先激氣

大宅

hi HR moms, my friend's company is looking for a HR, 2-3 yrs relevant experience + good English (Boss is American Chinese lady in Singapore). Office in Wanchai. 5-day work.

Pls pm me if interested. thks.

大宅

scholastica:
我公司都有喱d 人, 老細都係咁, 邊個埋佢堆, 同佢夾, 就咩都得, 邊個得罪佢就永不番身. 我上司都係咁比佢逼走.
我昨日都做到喊, (我好眼淺的), 都係因為壓力問題.打錯一個字都會出 email 話你點解咁唔小心, 所以每次交野比佢都好驚. 但有時鬼蓋眼, 明明自己對過好多好多次, 都係睇漏眼, 真係唔抵.
我昨日真係好想 resign,但見到BB 張相, 為左錢, 唯有忍啦.
打工係咁, 無辦法. 六合彩又唔中.
大家努力啦.

男爵府

totally agree

男爵府

你有冇諗住搵過份? 我有搵, 不過都冇feedback......唉......都係算.
係呀...有時做得唔happy, 都睇下bb相, 都幾work架.

係呢.....你地駛唔駛攪annual dinner架? 一提起就煩.

jovyw 寫道:
我公司都有喱d 人, 老細都係咁, 邊個埋佢堆, 同佢夾, 就咩都得, 邊個得罪佢就永不番身. 我上司都係咁比佢逼走.
我昨日都做到喊, (我好眼淺的), 都係因為壓力問題.打錯一個字都會出 email 話你點解咁唔小心, 所以每次交野比佢都好驚. 但有時鬼蓋眼, 明明自己對過好多好多次, 都係睇漏眼, 真係唔抵.
我昨日真係好想 resign,但見到BB 張相, 為左錢, 唯有忍啦.
大家努力啦.

複式洋房

jovyw 寫道:
大家努力啦.

jovyw,
你簡直講到中曬! 做得好又唔見佢讚喎, 有時鬼hom眼, 就好不屑咁 到你死, 佢自己咪又係成日做錯野! 係呀惟有睇仔份上, 死忍la, "鬼叫你窮呀, 頂硬上!"
話時話, 真係唔應該用人地的錯來折磨自己, 應該咁諗:
係佢自大, 無修養, 鐘意用d 咁差既方法o黎先表達自己的地位

男爵府

鬼叫佢係你老細咩.....你都好呀, 我d同事仲變態, 明明自己唔o岩, 仲夠膽c將我地既對話(email) cc俾個dept head....dept. head緊幫佢啦, 我雖然冇錯, 但個心就係"銀"住. 之後問我野, 我仲要扮到好nice, 好helpful咁, 真係想c.....

複式洋房

henhen 寫道:
鬼叫佢係你老細咩.....你都好呀, 我d同事仲變態, 明明自己唔o岩, 仲夠膽c將我地既對話(email) cc俾個dept head....dept. head緊幫佢啦, 我雖然冇錯, 但個心就係"銀"住. 之後問我野, 我仲要扮到好nice, 好helpful咁, 真係想c.....

henhen,
係呀, 我d人都係咁嫁, d 死咁多野就email cc比全世界既人, 完全明白你既情況, 都唔知博mud

大宅

henhen,
我暫時唔會搵第二份, 因為近屋企, 五日工, 人工 ok, 又唔駛點 OT, 加上我剛剛升職幾個月, 我想起碼做一年, 豐富個 CV.

Annual Dinner 要呀. 我公司得四十幾人咁大把, 但攪到成四百幾人咁, 一定要攪主題, 顏色, 懷舊, 睡衣, 夜上海, 卡通, 牛仔, 咩都玩過, 都唔知仲有咩要玩, 真係諗起就煩. any suggestion for me?

複式洋房

Hello 各位,

報到~我都係做hr & admin,有咗4個月要搞搬office...
老闆又變態,日日玩推樁又成日唔認數,幫佢咁多仲成日玩野...我決定唔會再同佢講價..咁上心係冇用..知我有咗想迫我走..以前d ex-hr 同事都同我講佢至憎人有咗要放產假..開頭搞搬office仲對我好好,而家接近完成就現形喇....好慘! 各位hr mom唔該支持我,等我可以順利捱到放產假...認真難捱! 

首頁
12345...11

尾頁

跳至