跳至

首頁

尾頁

洋房

而家好似冇咩人讓位比孕婦,分享吓吖!

有一次仲有個20多歲嘅男人同我喺巴士上面爭位坐添!當時我都有咗6個幾月。我記得以前嘅香港人唔係咁嫁!

民房

Re: 而家好似冇咩人讓位比孕婦,分享吓吖!

Totally agreed. So far, 只有20%機會有人讓位.

最經典係2 weeks ago (I was then about 35 weeks pregnant), 由fanling坐火車去Kowloon Tong, 我18月嘅女女蝦要抱抱,都冇人讓位比我. :-(
[url=]

複式洋房

Re: 而家好似冇咩人讓位比孕婦,分享

絕對贊成。

複式洋房

係呀,上星期我檢查完係旺角搭地鐵返屋企,無人讓位都唔止,有人落車時我前面有個位,點知企係隔離果個仲同我爭添,我梗係輸啦,因我怕佢撞親我個肚..而佢老婆就一早坐咗係度,仲幫佢霸住個位唔比我坐落去..

果時我都已經36周啦..咁都要爭..仲係香港人嚟架,大概40歲左右咋..

洋房

我覺得己經唔關係唔係香港人嘅事喇,雖然我對大陸人冇太大好感,仲我有咗以來第一次有人讓位比我坐卻係喺深圳地鐵內的一個當地人,當時對於作為一個香港人嘅我都有d慚愧,希望到咗我地BB大咗嗰時,香港人d質素會好D!我一定會教BB唔好做個自私嘅人!
sylviawu 寫道:
係呀,上星期我檢查完係旺角搭地鐵返屋企,無人讓位都唔止,有人落車時我前面有個位,點知企係隔離果個仲同我爭添,我梗係輸啦,因我怕佢撞親我個肚..而佢老婆就一早坐咗係度,仲幫佢霸住個位唔比我坐落去..

果時我都已經36周啦..咁都要爭..仲係香港人嚟架,大概40歲左右咋..

洋房

扮瞓起碼佢都知道件事係唔啱,有慚愧心,唔想面對呀!有D衰人簡直覺得同你爭係理直氣壯添,咪仲激氣! [quote]
phoebemama 寫道:
絕對贊成。

男爵府

大部份都係扮瞓或當睇唔到, 咁都算, 最怕係d50零歲師奶, 唔讓座, 仲要勁望我個肚, 一路睇幾個站都得

佢想睇下我企得辛唔辛苦???

大宅

咦! 咁喺呢方面我又好好彩, 每次搭火車或地鐵都有人讓位比我座, 有時仲有人特燈幫我霸住個位, 之後叫我去坐添

大宅

依家d香港人大部分無家教, 生完又唔教, 又唔以身作則, 你睇下d屋邨師奶個個拖埋個細路去"r"著數就知啦~~
我上次個肚都ok大, 一睇一定係大肚婆, 我一個人坐地鐵出街, 都係6,7個站啦!
前面條pk坐全程喪啤我都唔讓位, 終於佢落車, 我預備坐低啦! 點知我後面條細路一個箭位, 霸左個位, 我勁興, 佢亞媽仲贊佢叻仔, 然後施施然坐低!
我o個時好想爆, 但係我唔知用咩理據, 唔通小佢我唔夠佢快咩?? 於是我唯有頭擰擰, 然後比個不知所謂的苦笑佢囉! 佢仲跟手啤我個肚喎!!! 正pk!!!
有個咁o既亞媽, 點會有個有公德的亞仔?!
自問之前自己返工年代, 都有讓位比亞婆同大肚婆坐, 我生完都要以身作則, 唔可以比個仔咁衰格!!
都唔知依家d咩人, 個個都衰格!

複式洋房

我都未試過有人會讓座比我喎~
d人淨係識超住我個肚...
都唔知佢地望mud Q~~~
唔知佢地係咪成世人未見過大肚婆呢~

別墅

我算幸運啦.多數都有人讓比我.而且二次都係向火車上由D大陸個中年男人讓比我坐,好似二公婆來香港旅行一見到我就彈起身叫我坐.但係都有冇人讓位個時候,不過我地唔使理果D無品人士!我地做好自己,比我地個仔女做個好榜樣就OK啦
我個預產期係12/3/04 又期待又緊張亞[/quote] :-D :lol: :-) :lol: :-P :roll: :pint: :hammer:

男爵府

我最憎呢d師奶!!生出來又唔識教or教壞哂!

s_s 寫道:
.....前面條pk坐全程喪啤我都唔讓位, 終於佢落車, 我預備坐低啦! 點知我後面條細路一個箭位, 霸左個位, 我勁興, 佢亞媽仲贊佢叻仔, 然後施施然坐低!

洋房

嗰D人唔知會唔會有老到企都好辛苦嘅一日呢?希望到時佢出親街都撞到D好似佢自己咁嘅人,依D就叫天有眼啦!

洋房

我陀到8個月都無人讓位比我,有次我搭輕鐵有個男人(沖)門,差D撞到我個肚,我即時轉身都撞到我背脊,佢仲要扮無o野,我老公鬧到撻皮

男爵府

s_s,

wa...你下次小心d 喇...
俾佢爭到坐唔係問題,
最怕係佢為左爭位坐撞開你ja...
見到呢d 人最好閃得就閃la...

[quote]
s_s 寫道:
依家d香港人大部分無家教, 生完又唔教, 又唔以身作則, 你睇下d屋

男爵府

aucombaubee,

我最怕都係呢d 情況,
無啦啦俾人撞到, 好無辜~~~

民房

我有次搭巴士,全程企左半個鐘不特止,
d人落車重要撞開我,我都想行埋一邊比佢地落架,
但架車開緊佢地都要比時間我行開架.......
個肚咁大都唔知縮去邊!!

複式洋房

我試過搭火車, 有個四十多歲既男人同我爭位坐, 我俾佢坐,之後仲好大聲同佢講,你唔係同個大肚婆爭掛?等全車人望住佢!我老公仲話,傷殘人士個位喺個邊!佢當堂瘀到爆!

複式洋房

有次我搭輕鐵都係咁,個細路一見到有人落車,就係好遠咁跑過嚟,即刻霸住我前面果2個位,佢阿媽就慢慢行過嚟,仲讚佢醒..
果陣我都係大住個肚,仲抱緊個仔..幾驚佢撞親我..
所以都係家教問題,我仲特登同我個仔講一定唔可以咁,做人要有禮貌,見人有需要要讓位..雖然我個仔得1歲多d未必知我講乜,但呢d係要教..唔可以咁樣..

洋房

我都有好大嘅同感,雖然我覺得唔係務必要讓位俾我哋坐,但一般嚟講都有好多好心人!但唔係次次咁好彩,有次要搭成11個站,都諗住要企到尾,因為一上車,見到啲後生仔女一見到我大肚就低頭,有啲扮瞓覺,有個女仔(著到OL咁,個樣好有品格的),即刻望向另一邊,仲有個打煲呔嘅中年男人,只是眼金金咁望住我個肚-------你哋估吓後來o店??? ---估都估唔到,係有個大約60幾70嘅婆婆讓位俾我坐,嗰刻我幾唔好意思,最後你讓我我讓你之際有個中年女人落車,我就同個婆婆講你坐啦,我都有位啦!個婆婆見到,就坐返低,但係竟然係呢一刻,有個中年男人衝埋嚟坐咗,我嗰刻就好似卡通小丸子咁額頭有滴汗,跟住個婆婆最後都讓咗俾我坐,攪到我極之唔好意思!你哋話係咪離哂大譜!我嗰晚即刻同朋友講先下到啖氣!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20711;115/st/20060828/dt/13/k/95a0/preg.png

首頁

尾頁

跳至