跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幾時同bb轉2號奶粉?

bb現在八個月應該轉未呢? 有人話一號可以食到一歲, 又有人bb六個月就轉, 唔知點做? ?-( ?-(

男爵府

Re: 幾時同bb轉2號奶粉?

我上個月同bb打針時問過醫生, 如果我bb食1號食到1歲, 跟住轉3號, 佢話ok wor, 佢話2,3號lee d只係奶粉公司的宣傳技量, 係protein個份量唔同左. 佢話如果bb食野冇問題, 轉2轉3都冇所謂. 另外有次mead johnson打黎,問我轉左2號未, 我照咁講, 佢都話ok, 佢仲提我要好似轉奶粉咁慢慢轉就ok架喇. 所以我會1歲同佢轉3號.

大宅

My BB is now changing to No.2 , But I prepare to use 1 month for my BB to change.(already passed two week.

子爵府

我唔會轉
大號9粉好熱氣的

另大號奶粉就是蛋白質豐富d
bb 都開始食固體食物
有魚肉 d 蛋白質不是更靚嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

啱啱轉晒, 我用左大約大半個月去轉.
因為阿b唔係好鍾意飲奶, 所以我幫佢轉, 轉下口味.
阿b飲得都ok.

男爵府

me too, 但就早你d, 阿仔6個半月開始轉la!
莎莎莉莉 寫道:
啱啱轉晒, 我用左大約大半個月去轉.
因為阿b唔係好鍾意飲奶, 所以我幫佢轉, 轉下口味.
阿b飲得都ok.

男爵府

nurse said #1 can eat till 9 mths o ... but some people said depends on the intake of solid food (congee) ... so, i don't know when to change too !!

大宅

我都未轉,我諗住等佢一歲先至轉,其實大仔奶粉同細仔奶粉係分別在大仔奶粉d蛋白質多d,依家佢都開始食固體食物,所以我都唔擔心佢唔夠營養,到佢食固體食物叻d果陣至同佢轉

複式洋房

唔該晒咁多位媽咪, 我依家都唔知幫唔幫bb轉. 其實早在bb係六個月打針e生都比咗罐2號奶粉比我話可以慢慢轉. 但我又聽人講唔洗咁急. 咁就一直到依家. 到最近佢成日飲唔晒最後果餐奶 (好多時飲兩安) 於是我就諗起轉奶粉. 如果佢再唔飲, 我就試下同佢轉.

洋房

我個囡已家8.1個月, 上星期開始於下午3:00個餐比佢食#2啦. 因為我聽人講1號令bb好飽, 無胃口食其他野, 所以我諗都係時間轉啦.

侯爵府

如果bb未食到一餐粥 (佢唔係好肯食粥) 係咪即係唔好轉住? 同埋轉果陣, 係由一餐一餐咁慢慢轉, 定係將1,2號奶粉撈埋一齊沖俾佢飲?

大宅

I have successfully help my BB to change to 2號奶粉 now. I have used 3 weeks-4 weeks to change.

At first, I add one meal of #2 every 3 days for 3 cycle, then 2 days for 3 cycle, then 1 day one meal for 3 cycle, and now I have no #1 milk at home. (of course you have to make sure that your BB have poo poo each/every two day)

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

When my baby was 8 months, I have used 1 week to change to No.2 as per the recommended schedule of Wyeth. (i.e. try No.2 once the first 2 days, twice the second 2 days, three times the third 2 days). His poo poo is better as compared when he took No.1.

首頁

尾頁

跳至