論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人來

今日收到水費單,比上一期多了一倍有多,好嬲呀,之前佢未來,我們兩老婆都只係交百多元,現在這張單要交成540幾蚊,有無攪錯呀,我個仔得幾個月,只係每日沖涼要一盆水,洗衫一盆,洗奶樽一小盆水,九成係姐姐用的,佢都無理由用咁多水(因為水電煤中,水費通常都是最平).我都未試過要交咁貴水費,離晒譜!
上次試過煤氣費交成820元(只是煮食爐及熱水爐用煤氣),又係以前的一倍,同佢講過之後,下期只係460.都唔知佢地點用野ga.

各位有甚麼好對策可以令佢地用少d水電煤呢 ? :evil:

複式洋房

Re: 工人來

工人未來之前, 水電煤費用如下:
水費 - $80
電費 - $140 (夏天$320)
煤氣 - $150/2個月(冬天 $350)

工人來了之後, 水電煤費用如下:
水費 - $800
電費 - $240 (夏天$680)
煤氣 - $650/2個月(冬天 $900)

別墅

工人未來之前, 石油氣費用below一佰, 工人來了之後, 費用四佰多. why?why?
樂兒+穎兒

大宅

freeapple 寫道:
各位有甚麼好對策可以令佢地用少d水電煤呢 ? :evil:

我都留意到我工人用多咗我好多水電煤,尤其是水費。我發覺我工人好鍾意開水喉開到好大,d水好似決堤咁爸爸聲流。因為你一開大水喉,水錶轉得好快。所以我唔准我工人開大水喉。以下係我用緊嘅方法:
1. 日頭不准開廚房、廁所及房燈
2. 無論洗碗、洗手、洗衫,不准開大喉
3. 盡量避免用手洗衫,如必需,要用盆,不准直接在浴缸開大喉過水洗衫
4. 開慢水喉慢慢滴水,留來洗碗或洗菜
5. 開熱水前d水仲係凍,將d凍水留在桶內預備洗地
6. 煲湯或煲奶樽前,用電水煲煲水,再將d熱水倒落湯煲內。因為電比媒氣平,加上用電水煲煲水d水快滾d(真係快好多,大家一定要試!)
7. 如要燙衫,儲到10件才開燙斗燙
8. 如廚房大風,閂細d門和窗,火便不用開太猛,減少用煤氣
9. 無人喺廳要熄風扇或冷氣
10. 熱水爐用完要即刻off,因為長期開著個on掣都用緊煤氣

希望以上方法幫到你,我自己都係咁用,發覺水電煤慳咗好多。

別墅

d工人, 好多都你有你講, 佢有佢做.....佢地貪方便, 邊埋得你咁多, 錢又唔係佢比, 你又唔可以下下望實佢做, 真係好難要佢跟足指示!!
我未請工人同請左工人到新/舊工人d水電煤都有好大分別
未請/舊/新
水費(1季) - $200 / $6-700 / $1000 (開成個游池游水都得囉)
電費(1個月夏天計) - $400 / $7-800 / $1000以上
煤氣(好似係2個月計) - $200 / $500 / $400

別墅

carmenyip,

徙氣啦, 你覺得佢會聽咩? 話極都係咁ga佢地, 激到我噴血呀~

別墅

我住村屋的。。都有天台. 隔辟的工人每天开大水侯清理树叶..因为用掃把.她会比较辛苦吧..
我们的$就是这样给他们冲掉.

我要求我的工人用掃把.

大宅

又加上成日唔記得閂水喉

男爵府

工人未來之前, 水電煤費用如下:
水費 - $130
電費 - $230 (夏天$700)
煤氣 - $450/2個月(冬天 $500)

工人來了之後, 水電煤費用如下:
水費 - $540
電費 - $580 (夏天未知)
煤氣 - $820/2個月(冬天 $未知)

水費已經好平的了,有乜理由用成500幾蚊,到今日條氣都係唔順.

男爵府

carmenyip

我都試下這個方法先.謝謝你!

大宅

hi
我2年前用過4個月工人, 情況與你們一樣, 我炒左佢之後
所有水電煤單都回復正常, 水費真係貴得驚人.
我眼見佢炒緊餸中, 開大個水喉洗個針板. 同埋一天沖三次涼. 我估最浪費水費係佢地手洗d 衫, now 我bb都二歲la
我可以放心再請工人, 但又再面對大大的開支.
真係想請鐘點多過印印.

:cry:

大宅

昨日剛收到新單, 費用如下

用的人數: 我,老公, 工人, BB

水費 : 456.44 (1季)
電費 : 1561 (2個月)
煠氣費 : 989 (2個月)

未有工人前:

同期

水費 : 167 (1季)
電費 : 820 (2個月)
煠氣費 : 360 (2個月)

真係生活迫人 :-(

大宅

嘩, 你地咪算小 lor...

我 d : 電費 $1,700 (夏天多數開 air-cond 訓)
: 水費 $1,000 (都唔知佢地點用)
: 煤氣 $1,600 (隔日煲湯)

我出黎打工都係謂左交以上果 d 費用同工人 d 糧, 隻佬就負責 d 細路開支, R.....都唔知 d 日子可以點過
:-( :-( :-(

男爵府

工人未來之前, 水費用如下:
水費 - $379

工人來了之後, 水費用如下:
水費 - $1251

Horrible!!

大宅

咁都幾勁!
我屋企就唔係水電煤都唔差好多,不過日用品就好似用快咗

大宅

我又無你地咁西利 .... 不過其實變o左 double 都算合理o既 !

其實由 2 口子變做四口子o既屋企, lee d 費用點都會使多 o左o既 .. 首先兩公婆返工, 屋企日頭跟本無人 ... 但而家變o左有工人同 bb ... 唔講開燈, 風扇都要開拉掛 (我地屋企仲要係超熱, 要開兩把風扇至得), 去 toilet 洗o下手, 沖o下廁, 我覺得 bb 用水同電最多 (以前使鬼 steam 奶樽咩, 而家一日要 steam 兩次, 以前一個電水煲o既熱水可以飲幾日, 但而家一日都起碼要煲兩次, 凍開水煲一次起碼飲兩日, 而家 day day 都要煲), 乜 q 都要成日洗, 有時又幫佢羅塊面巾洗o下面, 玩具又話要洗, 換條片都要用盤仔開少少暖水同佢洗 pat ... 總之我 sunday 湊佢一日, 對手就不停濕水 ... 自己都頂唔順, 但有 d o野唔洗又唔得, 家o下仲要煲埋粥仔 ....

以前得我地兩公婆, 鍾意可以煮o下飯 (有時煮一次食足 2-3 餐) 唔鍾意就出街食, 但而家 day day 都要煮, 有時仲早晚都煮添

大宅

tnbc926 寫道:
carmenyip,

徙氣啦, 你覺得佢會聽咩? 話極都係咁ga佢地, 激到我噴血呀~

我就係吼到佢唔係咁做,佢衰格到連我同老公喺屋企嗰陣都係咁。老公返shift,又多假期,成日見到佢做野,我地咪見佢錯一次就鬧一次,鬧到連我大仔都知,大仔得3歲,都識得話佢開水喉開得大,佢幾瘀呀!
佢而家個下場係.....上個禮拜俾我炒咗lu!

大宅

freeapple 寫道:
carmenyip

我都試下這個方法先.謝謝你!

唔駛客氣!希望幫到你!

大宅

dream_cool00 寫道:
又加上成日唔記得閂水喉

我舊工人仲叻....唔記得閂煮食爐同風扇....好彩嗰日我喺屋企,差d炸死我.....

大宅

工人來

我姑奶個工人仲經典, 有一個月竟然合共交九千幾蚊離費. 人都顛

首頁

尾頁

跳至