論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝叫佢比$$$我,等我返工去財務幫佢還$$。個pk話同我contract無關,唔洗我幫。 頂唔順同個衰印攤牌,話唔續佢,叫佢揾過份工。break contract 就隨便,agency fee 又要再比過,你自己諗清楚。仲有5個月對住隻野,好惡頂。成日吞卜。叫佢星期6無人在家清潔㕑戶,11pm番黎見到立痴痴,死話做咗。一用tissue 印下都係痴住仲黑色。頂。即刻要佢用cif 再抹過。
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

大宅

係咪應該同agent 講,叫佢地醒佢多一獲。唔好等佢咁串。

大宅

引用:係咪應該同agent+講,叫佢地醒佢多一獲。唔

原帖由 magi 於 13-02-04 發表
係咪應該同agent 講,叫佢地醒佢多一獲。唔好等佢咁串。
咁串!話佢知香港僱主其實好團結,個個僱主都會check reference,你做到咁差揾丁請你!

男爵府

渣頸就命

不評論佢態度,但其實佢又講得冇錯架喎,你冇必要幫財務追數。 等如你借銀行錢買樓,如果你老闆問你攞錢幫你入數供樓,你都唔接受呢個安排啦,就算你唔還錢而影響工作,你老闆都只會諗炒你,而唔會話你出咗糧問你攞錢幫你去還

taiming  我唔還錢老闆唔會比人騷擾喎喎!如果真係影響唔到自己,我估樓主都免煩  發表於 13-2-4 13:23

My little Son

大宅

回覆 k-k-mummy 的帖子

you're right. 你估我好得閒 我已隻眼開隻眼閉, 但最近我瘃已經受SO 擾, 只有咁迫佢還$$$, 佢地先會暫緩出信/行動. 可以點?? 我都問過財務了解過佢地點做!

大宅

補充: 我新工人未到.
啱agent話工人斷約比得仲多過以前, 因為印個邊又有新消息...斷約工人會比$得好甘

男爵府

渣頸就命

你問過財務了解過佢地點做,請問佢哋話你知會點做呢?

大宅

引用:補充:+我新工人未到.+啱agent話工人斷約比

原帖由 Magi 於 13-02-04 發表
補充: 我新工人未到.
啱agent話工人斷約比得仲多過以前, 因為印個邊又有新消息...斷約工人會比$得好甘 ...
僱主要俾錢去斷約? 唔係淨俾1 month notice and annual leave pay?

Magi  係個印要比agency fee.  發表於 13-2-4 17:34

大宅

回覆 Magi 的帖子

現在斷約要幾錢agent fee?

大宅

回覆 k-k-mummy 的帖子

因為已經去咗outside collection agent.佢地收到$就同財務對分..所以collection agent 會好"努力" 追到達$為止..所以財務話而家情況好麻煩,追上門到僱主家.

大宅

回覆 sam_wong 的帖子

係個印要比幾個月agency fee,比以前多好多, 對斷約工人自己無好處.我地賠既都唔夠比 ,不停還$$$

男爵府

渣頸就命

我明白你好擔心、激氣、無奈… 但你冷靜啲分析,邊個交俾collection agent 做野呢?間財務倒轉啲野來說,什麼"而家好麻煩,會追上僱主家",個麻煩係佢哋叫collection agent 做野而帶來俾第三者→你,佢係應該指示collection agent 唔可以滋擾你嘛,點可以扭曲哂,置身事外+恐嚇你?!
你應該同個財務講"我大不了就係炒個工人,我炒咗佢,佢冇收入,我唔知佢點還;佢借錢唔關我事,同樣還唔還錢都與我無關,如果我受到任何滋擾,我一定報警話俾警方知係你同我講我會有麻煩。" 如果你仲要keep個工人一段時間,講完強硬嘅講番軟,"仁至義盡,我最多係一出糧俾佢就通知你,你哋自己即時揾佢還錢"。夾正佢休息日朝早出門先出糧,早一晚通知佢個債主伏佢還錢,唔洗上門,又唔洗經你手。
財務拋個波俾你,嚇你,你要冷靜踼番個波出去。呢個解決方法真人真事我見過。而我自己就試過,同財仔了解完即晚就炒,同財仔了解時仲鬧佢哋明知啲工人還唔起仲借咁多俾佢哋,so far…我ok, 冇咩麻煩,除咗突然要請假湊仔。

首頁

尾頁

跳至