跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

上星期見大仔仲有D咳同埋口水腺有少少腫左
(BTW 平時都係等佢慢慢散, 因為新年唔係香港..諗住睇一睇穩陣D) 見咁多人話謝醫生好,
於是朝早親身BOOK, 姑娘叫11:30返黎, 姨媽11:00帶左阿仔出黎..FINAL 11:45 先有得睇..
姨媽初初入到去..都覺得醫生NICE..佢話阿仔曾經喘過..因為聽到個氣管有痰聲..可能我地唔發覺!(阿仔有哮喘紀錄, 一路都係醫院FOLLOW UP 緊) 又教我地一D方法睇下阿仔究竟係鼻水掉流咳定係乾咳..仲有話開定D勁D既藥比阿仔FOR止痛, 因為驚佢新年期間會腫同好痛..睇唔到醫生..仲有阿仔之前有D肚痛.佢就話可能D菌入左腸O者..冇咩事..
到睇完..姨媽打比我報告情況, 聽完後..我叫姨媽同我叫醫生寫信比我話番比醫院知阿仔有咁既情況,
(因為咁岩醫院最近減左藥, 之後講過一有事我要打番醫院叫佢排番快D既期去FOLLOW UP.)
姑娘話幫問醫生..點知出黎答案係唔得..!!因為佢第一次睇阿仔, 要阿仔食左藥睇下情況點先..又話阿仔唔嚴重,唔須要轉介..天..我唔係叫佢轉介..我仔本身已經有FILE係醫院..一早講左..任憑姨媽點解釋佢地都唔聽..
佢地話就算家長要求都唔會寫信..寫信好難咩?? 佢既意思係唔得要我再返去睇..
我再叫姨媽幫我睇下有咩藥, 一支收鼻水, 一支化痰止咳, 一支氣管,一支乾咳水, 一支抗生素, 一支肚痛水.
前兩支而家食, 氣管藥你覺得需要時食(咩叫我覺得..又話只係曾經喘過, 而家冇事..咁點解要食 同幾時唔洗食) 後3支仲好笑, 如果仔冇痰只係咳, 你就比佢食啦.., 抗生素看門口用..可以放一年架..冇事看門口, 如果阿仔腫得勁你就比佢食啦..肚痛水..都係需要時食..盛為510!!!
姨媽問姑娘條數點計, 姑娘話基本診金要340, 額外藥要另加收..
姨媽點問都唔肯寫信下..只好離開.. 我自己下午咁岩要去家長會..到時順道再去診所!.
一去到..先問姑娘D藥點食..幾時要食同幾時唔洗食..因為我真係好CONFUSE..
到後尾..我堅持唔要抗生素, 因為我未聽過醫生話用黎看門口!! 阿仔有事..我自然會帶佢去睇醫生.
跟住姑娘仲要問..今朝究竟邊個帶佢黎睇醫生..點解唔同醫生講清楚! 我話我同你(姑娘) 都係唔係親耳聽到..我唔想再追究..我只係想搞清楚D藥點食..同埋我要醫生寫番阿仔既病歷証明,
我怕醫院以為我吹水..唔排早D既期比我..
跟住姑娘再問..醫生今朝講左會開咩藥比仔仔, 我話..醫生只係講開D勁D既止痛藥, 冇講係抗生素!!.
再之後..姑娘又話醫生只係誤會左姨媽意思..唔係唔肯寫信..
佢開咁多藥比我..只係食2支..但係收左我510!!!..

我都預左佢貴..但係冇諗過佢基本藥只係得3支藥水..阿仔最尾食左2日..反而咳多左..我又再帶番佢去
岑醫生到睇..都係260咋..仲要開左5支藥水比我..其中有一支仲要係平安藥..
再叫岑醫生開埋細仔既平安藥都只係160, 總數比去謝醫生一次都平過哂..

我知道每一個醫生都要睇夾唔夾..但係..謝醫生比我既感覺係.佢好唔專業..我冇見過人開咁多支藥水都係有需要食..當然..呢D仲要係收錢..叫寫醫生信唔寫..話佢覺得唔需要..我又冇叫佢生安造, 我只係叫佢寫事實...佢好似驚醫院搶左佢生意咁...最尾..我連佢覆診咭都掉埋..BLACK LIST 左佢..!

呻完..

以上只係個人感覺..謝e生既fans..唔好插我..

StFrancisNo8  agree that he's not professional and very money-minded, I also put him on the black list  發表於 13-2-6 02:24

大宅

回覆:睇完謝x華醫生一肚氣!呻下..

但抗生素應該係食哂,係一個療程,點會用黎開門口??呢個醫生咁攪笑

WSYSC    發表於 13-2-13 07:08

複式洋房

回覆 adakitty 的帖子

睇完我都好有同感, 我睇依家最好口碑都算係方卓明了,我兩個小朋友都係睇佢. 同埋佢以前係TMH兒科主管,經驗應該係超晒班,以他的經驗,$280係好抵了. 同埋我鐘意佢唔會係咪都開重藥,長遠對個小朋友係好的, 唔會搞到個小朋友漸漸冇晒抵抗力. 抗生素係非必要才用的,如果個個醫生下下都用抗生素,咁樣,全球d病菌抗藥性會越來越勁,即越來越惡,我個人認為,咁樣係冇醫德的. 重有, 邊有理由冇得比人預約!!搞到個醫生好似好多人睇,好受歡迎咁,其實要咁多人擠埋一齊,小朋友大人都好易傳染病菌,咁樣係更冇醫德!

我借用你這句: "以上只係個人感覺..謝e生既fans..唔好插我.."

WSYSC    發表於 13-2-13 07:08

伯爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+adakitty+於+13-2-4+14:39+編

原帖由 adakitty 於 13-02-04 發表

上星期見大仔仲有D咳同埋口水腺有少少腫左
我不嬲都唔buy佢,上次同仔仔去佢度只係食輪狀,佢一見到我仔就話你個仔有黑眼圈,一定有鼻敏感,但我個仔係冇囉!唔知以為佢好專業

別墅

我好感受到你的感覺呀...

對於這位醫生,我個人都有超HARD的FEELING...

永不錄用呀...

別墅

回覆 littlecuitegirl 的帖子

哈...莫非呢個係佢既技倆...佢又係咁話我個仔呀!

當時我都以為佢好專業...實際DON'T囉!

伯爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+rstc+於+13-2-5+11:10+編輯+\\

原帖由 rstc 於 13-02-05 發表

回覆 littlecuitegirl 的帖子
我仔冇去過佢度睇醫生!一開始已對佢有好感

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+rstc+於+13-02-05+發表本帖最

原帖由 littlecuitegirl 於 13-02-05 發表
我仔冇去過佢度睇醫生!一開始已對佢有好感
冇好感先真

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 welovephoto 的帖子

佢有得預約..BUT約左都要等45分鐘..我見唔到約同唔約有咩分別..

我去岑醫生到睇都係等咁上下時間咋..(之前就係唔想等咁耐..因為要麻煩姨媽去嘛.., 早知就唔鬼去..)
方X明我都有睇過..不過D藥唔岩...冇計..
黃X榮我又有睇過..黃醫生開始老..睇得唔細心...所以又冇搵佢..因為有時同佢講面腫(口水腺)..
佢連聽都唔聽..只係比藥..
李X勇我都有睇...不過係細仔睇過..又係郁D開抗生素..佢只係講係消炎藥..但係我上網CHECK個藥名..係抗生素黎..抗生素唔係用原樽裝, 係用藥水樽裝住..所以好多家長都唔知.

李X純係睇呼吸, IF傷風感冒, 佢D藥都係唔夾阿仔..不過佢好公道, 係傷風感冒既..只係收160-180, IF 哮喘發..佢會收專科費..

食左2日藥..同岑醫生講既一樣..阿仔只係有D感冒搞到鼻水掉流而咳...所以食完藥已經冇咳..連痰聲我都聽唔到..跟本連氣管水都唔洗食..(我仔本身已經吸緊氣管藥, 冇事仲咩仲要去食放鬆氣管水!!)

見識完就算...

別墅

littlecuitegirl 發表於 13-2-5 10:59
我不嬲都唔buy佢,上次同仔仔去佢度只係食輪狀,佢一見到我仔就話你個仔有黑眼圈,一定有鼻敏感,但我個仔 ...
一樣,都係話我個女有眼袋,似有鼻敏感,好彩,finL係無

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

李x勇, 我仔睇過一次唔敢再去睇, 都唔知開d咩藥, 好求其

別墅

引用:Quote:littlecuitegirl+發表於+13-2-5+10:5

原帖由 wendychankw 於 13-02-05 發表
一樣,都係話我個女有眼袋,似有鼻敏感,好彩,finL係無
我第一次去睇佢都係話我個仔有鼻敏感~開左一支生理盬水同一支眼藥水都要$500

珍珠宮

回覆:littlecuitegirl 的帖子

他只有一個字,贵,我大仔睇過一次,完全不要得,仲要成6xx.一定無下次了

[img[img]

子爵府

李志勇又係好恐怖,個感覺係求其到暈,我求其搵間診所都好過佢,根本唔知佢搞乜

伯爵府

佢個個都話鼻敏感,要買洗鼻水,敏感噴鼻藥水,但我仔係氣管問題

複式洋房

無醫德。又係話我女似鼻敏感。實際無! 為左earn多少少錢。就亂錯症。。。希望元朗媽媽小心選擇!!!!

複式洋房

有醫療全免都唔睇佢!!

大宅

呢個醫生正黃綠!
我仔發燒睇佢,抽血話仔仔血色素低,佢話應該係缺鐵,開鐵水比我仔飮!但之後醫院check過根本冇事!!攪X錯!
醫院話呢個醫生好有問題,應該再抽血化驗清楚係咪因為缺鐵先,唔應該靠估就要我仔飲鐵水囉!!

伯爵府

D人話睇佢好快好,實情係因為佢開D藥好重。我仔仔一飲完就瞓,好似昏迷咁!仲有一次不愉快經驗,令我以後都唔會再睇佢!

男爵府

我個女不嬲無睇佢,但我姪仔有睇過佢,當時係我阿哥評語係:以後唔x駛只意再睇呢個黃綠醫生!

淳淳豬囡 27/4 出世啦~~3.52KG~~
            2/6 4.37kg    30/6 5.46kg 60cm長

首頁

尾頁

跳至