跳至

首頁

尾頁

大宅

考慮緊年底搬過去Briabane。想問Brisbane邊幾個suburbs 有好的公立小學,但相對屋租唔太貴呢?仲有就係,唔會水浸....

Graceville Primary好嗎?但沿河的....有無試過水浸?

係咪好的小學都喺晒西邊?除了MacGroger?

Thank you.

大宅

回覆:Brisbane的好區同好小學?

南區我聽聞好的:
Robertson state school
Mcgregor
Sunnybank hills
Warrigal road
Mansfield
排名不分先後,亦未包括所有。

想知會否水浸,可查Brisbane City council 的 flood map.

子爵府

puib 發表於 13-2-4 19:50
考慮緊年底搬過去Briabane。想問Brisbane邊幾個suburbs 有好的公立小學,但相對屋租唔太貴呢?仲有就係,唔 ...
2011年評分

大宅

版主 的帖子

謝謝兩位。

份表好有用。但平時聽開出名的McGregor, Ironside, Robertson等全部磅上無名!

大宅

不要盡信那表。好像裏頭的woodridge打死也不讀。

大宅

好學校區自然吸引人去住,貴得有道理,平亦並非無因。

子爵府

you may also refer here

http://bettereducation.com.au/sc ... ondary_schools.aspx

http://bettereducation.com.au/sc ... ondary_schools.aspx

別墅

但我見mansfield 嗰區d 屋都唔係好貴, 係咪因為好殘舊呢! 唔知嗰區有冇一些新一點呢?
若我今年12月先過嚟, 我唸要到新term break 完才可以攪入學, 唔知佢哋仲收唔收呢? 會唔會滿額就唔收呢?

別墅

如果十二月過來,記住先搵屋後找學校,因循catchment area報校,取決於地址。

十二、一月時很多學校已經放假,有可能要接近開學時先辦手續。

大宅

這裏的學校主要看地址收生,只要是住在校網內,滿額亦要收。所以找房子時記緊查清楚地址是否在catchment area 內。每間學校網頁都會有校網地圖。

realestate.com.au 可讓你看看不同的房子。

想知道圖書館公園等設施,可google Brisbane city council.

不用心急,找到房子安頓下來,一月中才用住址報學校亦未遲。

別墅

回覆 lillymarie 的帖子

thanks dora0101 & lillymarie's reply

咁我就放心d啦, 真怕滿額唔收就慘啦! 又租埋屋, 唔知點算!

我7月中也會過來看一看Mansfield State School & Mansfield State High School (Open Day), 順便都會睇一睇d屋.

唔知除了Mansfield State High School 外, 有沒有其它心水的中學可介紹一吓呢?

大宅

回覆 Dadahoo 的帖子

ml123早前的回應 #7 裏, 有兩條links, 那些中學有好多都是我聽朋友提及的好學校。
學校是否好,看很多因素和個別家庭需要。例如校風,競爭氣氛,著重音樂,藝術還是運動?學校設施等等。有些要親自到學校參觀,有些要問在校內讀的家長。

如果單從成績看,可以到學校本身的網頁,找annual report. 在報告內會有畢業生出路, 告訴你有百分之幾的學生入大學,讀TAFE,做學徒或已工作等等。另外 myschool.edu.au 亦提供了許多學校的資料,值得參考。

別墅

明白,
其實睇那些report都有些唔明白, 那一個item睇到那入u的%?

大宅

引用:回覆+lillymarie+的帖子 明白,+其實睇那些

原帖由 Dadahoo 於 13-02-18 發表

明白,
in the annual report, look for "post -school destination " it'll tell us the outcomes of the graduates.

Another way is to look for number of students with OP 1-15, OP 15 is usually the minimum requirement needed for university entry.

Remember to check their total number of Year 12 students, the number of students eligible for OP. These two numbers often different. Those numbers tell us something about the school.

大宅

以Brisbane state high school 為例

Annual report 2011
看最後兩頁

year 12 畢業人數: 427
取得OP(overall position) 人數:357

即是約有84﹪學生取得OP

在這84﹪學生中,約有87﹪學生得OP1﹣15

即是全校畢業生中,約有73﹪學生有機會可入大學。

這在public school 來說是很好的成績。

若再留意這校的website, 會發現有幾種方法可考入這校。
1.住址
2.成績表及入學試 (Academic merit)
3. 運動,音樂或藝術

聽聞以上每項佔學生比例約1/3.

大宅

另一項可從學校網頁得到的資料,就是該校有甚麼課程提供。初中課程不會相差太遠,但高中的課程每間學校都有些不同。我們可看看學校提供的課程是否適合孩子。接着就看看有甚麼課外活動,音樂,美術和運動,領袖訓練機會和社會服務機會。這些對孩子的成績表有點影响。
當然最後還是要親身去學校,參觀開放日。有機會向校內家長了解子女的學習情況就最好。

別墅

thx lillymarie again, your detailed explanation!
你確實好在行, 還計埋%, 我真的要好好研究一吓啦! 多謝晒!
個仔現在只是小六, 出年才是Year7, 未知他確實的興趣, 而家就乜嘢都鍾意玩!

大宅

回覆 Dadahoo 的帖子

Children must be six by 30 June in the year they enrol in Year 1. http://education.qld.gov.au/parents/find-school/enrolling.html

留意孩子的出生日期是在上半年還是在下半年。公校對入學年齡彈性不大。

別墅

好的, 謝謝的的提醒, double check 一吓先!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:謝謝兩位。 份表好有用。但平時聽開出名的

原帖由 puib 於 13-02-05 發表
謝謝兩位。

份表好有用。但平時聽開出名的McGregor, Ironside, Robertson等全部磅上無名!
Ironside唔好,我大女以前讀,學校細,人超多!今年有9XX個學生。

My Two Princess

首頁

尾頁

跳至