自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲臘牙科

請問有無人比小朋友去過呢間醫院睇牙呀? 我阿仔近日看完私家牙醫,因為佢坐唔定,醫生話要轉介去菲臘牙科醫院,大家可唔可以比d評價? 因為除知道較貴之外,我對這醫院全無認識......
thanks!!

子爵府

Re: 菲臘牙科

我已看了2年半lu,ok呀!

點解貴?好平喎!
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大宅

請問你係自己睇定小朋友睇呀? 如果係小朋友,佢係治療定係check呀? 唔該!!

子爵府

係我自已看,不過我仲係係兒童齒科及矯齒學系看的。

小朋友去看,當然是治療啦。

好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大宅

唔該你呀!!!

子爵府

到底個醫生聽介你是去做公立定私家病人?

個醫生封信寫D乜?~~~我都識睇少少架!

大宅

佢咪轉介我個仔去'菲臘牙科醫院'囉.
而封信係話我個仔好活躍,及那隻牙齒有問題,請佢地去
處理. 其實係普通一封手寫的英文memo紙(仲係有幾個字串錯),無乜醫學術語,無註明公立定私家喎....
不過我對菲臘牙醫質素有點擔心,因為是一些實習生去做....經驗不夠手勢不好咪好痛苦?! 治療時父母可以在旁嗎? 因為好似係用作敎授學生, 會有學生圍著看???

大宅

係呀無錯呀,係有學生圍著看同高班D既學生會幫你仔仔做架,所以你可以放心,如果再有深入D o既問題佢地會叫最大個個醫生睇左先會再睇下點樣做架,因為我阿B而家都係個到睇緊 :-( :-( :-( :-( :-( :-(

子爵府

部份醫學術語是數字喎。

大宅

mamimaggie,
你阿B又係蛀牙呀? 點様睇緊呀? 唔止睇一次架,佢地話要預半日時間治療喎
咁多學生睇住,小朋友都唔知發生咩事,咪重驚?!

Beverly@mimi,
封信好似無數字喎.?? 等我聽日睇真d先再話你知,唔該!!

大宅

係呀!!!!!激死我啦!!!!!我阿B 2隻門牙都蛀,所以就要半年覆1次診,現在book緊期掉牙,要等到6 years,都唔知道點等到6 years,係1個高班學習生睇,小朋友係唔會有學生睇住你地做乜野架,只會有助手係到大約有2-3個不過就唔係學生o梨o架(我估個2-3個),因為佢地有甲X衣著架,所以你唔洗驚,我頭頭都驚因為阿B唔很架,後來我同佢玩下玩下就ok 啦,係要預半日時間治療架,如有問題你可以問我啦,thx

大宅

想問下你地對菲臘牙科醫院的評價,我個仔歲半,因為大牙全都蛀晒,現在半年覆一次診,排期等全身麻醉剝牙,又俾雙防蛀藥膏(GC-TOOTH MOUSSE)每日擦兩次,但係次次都擦到嘔晒

大宅

唔好話要排成2年咁耐, 就算半年我都會比囝囝出面私家做或看醫院內的牙科門診. 真係牙痛起來, 一日都難頂喎......如果非剝不可,不如早d做,咁咪唔駛再擦果d藥膏啦, 佢地都係知道排期時間太長,想將蛀牙進度減慢來'就'翻佢地個期啫.
我去菲臘都係睇下點先,如果有疑惑,或者要等好耐,都會隨時轉返睇私家,當買過專家治療上的意見囉.
以上只係個人意見.

:lol:

大宅

我個仔係睇私家醫生架,佢門牙都大牙都有蛀架!
醫生話佢係飲夜奶,所以連門牙都蛀埋喎!
我仔以前係刷牙,跟住飲奶,再飲幾啖水沖下個口就訓!
而家要佢先飲奶,然後刷牙先訓!

大宅

我個仔又係歲幾時成日飲飲下奶訓咗無刷牙,又無飲水,所以起身刷牙都無用囉....唉,知道訓得幾甜都'摷'佢起身刷牙飲水啦!!!
你門牙蛀都好D,因為6歲到便換牙可以等下,我個仔D大牙要成12歲先換,無可能等到佢自己換......
現在只有希望可以補救唔駛脫啦.

大宅

Aoi 寫道:
我個仔又係歲幾時成日飲飲下奶訓咗無刷牙,又無飲水,所以起身刷牙都無用囉....唉,知道訓得幾甜都'摷'佢起身刷牙飲水啦!!!
你門牙蛀都好D,因為6歲到便換牙可以等下,我個仔D大牙要成12歲先換,無可能等到佢自己換......
現在只有希望可以補救唔駛脫啦.

我個仔大牙都有蛀呀,仲補左七隻牙呀!只不過門呀醫生話唔駛補喎,等佢換呀喎!

大宅

我去完菲臘啦,全部只需要補牙就得,唔駛脫都好d. 不過要排期做要等半至一年左右,無確定日期提供,只係無了期等.........
我即刻帶囝囝去私家先處理咗痛牙先,其他試下等囉.
不過有d失望,幫阿仔檢查的醫生和助護都唔係好nice,解釋得唔清晰唔詳細,再問幾句先答一句,無乜禮貌,仲要兇我阿!!

大宅

咁你自己帶個仔出去睇私家呀!!!佢地應該會幫你仔仔補牙o架,你可以同佢地講架wor???

子爵府

菲臘就黎加價啦!

大宅

乜唔係加左o架咩???

首頁

尾頁

跳至