跳至

首頁

尾頁

複式洋房

hello

hello, 你地好, 今次係第一次上黎留言, 我都係明年 3月,
不過而家 大概有 5-6 周, 尋日有d 啡色野, 係咪正常架,
我醫生話要陰超先睇到, 但我唔照, (因為上次小產照過好怕) 本來明日覆診, 我諗住過多1 星期先去, 怕去到都睇唔到, 想請教下你地, 要幾大先o係個肚度睇到, 你地有無去睇政府架.

jc

男爵府

Re: hello

hi goofy_bb,

因為c+醫生要排到8月先有得睇,所以我係7月中(6周)就去政府睇0左先。

去政府睇有個好處,就係驗血(地貧、乙型肝炎、rh因子、aids、梅毒、德國麻疹)免費。而且有問題的話,翌日就會通知你。因為我係輕型地貧,所以佢地立即要我hubby去驗血。仲比0左好多folic acid及維他命丸我。而hubby的blood test亦在翌日知道結果(normal)。

另外,因為我papa有糖尿,所以佢地亦一早幫我bk0左在6個月的時候做空腹血糖測試。所以touch wood講句,有事起上0黎,都係睇政府化算d。

大宅

wskay,

想問問係未第一次去健康院check就當日同你揪埋血架?
另外, 係未一定要做陰道子宮檢查?

男爵府

kamankwok,

第一次就會同你抽4支血,記得飲多d水,等血管脹d,容易抽d。另外,第一次亦會由醫生檢查陰道及子宮,因為之前做過婦科檢查,所以不是太緊張。但有個準媽媽就話都幾尷尬。不過只要放鬆d就冇咁唔舒服。

大宅

wskay,

唔該晒!! 其實我生第一胎時都做過, 但唔記得係幾時&第幾次同你揪血o羅 我上次就係唔鍾意佢用手同我check子宮呀 好唔舒服>< 我想睇下有無人係唔使架? 唔知去醫院排又使唔使呢?(如果佢地可以用機check的話)

複式洋房

無法啦, 我上星期book 都要 23/8 先有得睇,
乜去政府睇都要陰檢架.......好恐怖呀....

我睇私家果時, 佢叫我check 陰超會好d, 因為check 肚未
睇到, 好煩呀, 我怕怕, 佢仲問我點生仔...!!!

我話我諗住剖腹生產, 佢就笑我, 你地有乜意見

大宅

其實我唔係怕乜, 只係上次健康院個醫生整到我唔係咁舒服, 所以先唔多想去健康院

男爵府

kamankwok,

聽d姑娘講好似只得第一次需要睇醫生,之後都是由姑娘摸肚檢查。
上次幫我檢查的doctor都好溫柔,所以唔會太過唔舒服。反而之前在家計會做婦科檢查時,可能時間耐,就真係有唔舒服的感覺。

複式洋房

咁政府果度第一次係咪都要 陰超 / 內檢架?

首頁

尾頁

跳至