親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我地o係大陸遇到 ~截車黨~

星期六我地上左"塘廈三正半山酒店"玩, 我地係高速公路途中, 遇到出名o既"截車黨"; 當時我地一行十幾人由皇崗出發, 分坐兩架出租七人車, 因為人多, 我同肥豬倩要同爸爸分開車坐, 而我同阿女坐果架車, 車上面全都是老弱婦孺。

上到高速都好耐o下, 突然架車後轆好似"浪"到野, 跟住就有架無車牌的車追上黎, 對方車上有兩個男人, 示意我地駛埋一邊停車, 當我地成車人仲發緊吽斗, 連司機都猶豫地放慢車速... 好彩有個aunt好勁, 反應好快咁叫住司機千祈唔好停車, 仲要即刻加速, 要快過佢地... 跟住架賊車又好快咁追上黎, 想爬頭閘停我地(好有電影feel), 呢個時候, o係路邊再有另一架可疑車輛泊係一邊, 車上面有兩個男人, 架車又係無車牌, 一齊追住我地... 開始feel到唔妥, 又有d驚 , 唯有攬實d個女... 好在我地好快轉入收費站, 再望轉頭, 佢地已經無跟黎, 這時, 可疑度已經乘大100倍, 幾乎肯定果兩架係賊車...

希望大家上陸要小心, 一定要做好心理準備, 千祈唔好似我地成舊飯咁, 如果當時停車, 後果真係不堪設想!!!

我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 我地o係大陸遇到 ~截車黨~

多謝分享

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好驚喎..好彩有個auntie醒目叫司機唔好停車...

但係點解你地會咁分d車黎坐?一部車坐晒老弱婦孺都有既 正常唔係應該分2部車都有男有女既咩?

男爵府

捉到一定要"殺一儆百"!!!

大宅

好危險,好彩你無事!

男爵府

我最憎返大陸

子爵府

好在沒事,真的很機警!!!

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

但係,大吉利是講句,
如果為左避佢地而發生交通意外仲慘

大宅

真係好彩個aunt反應快

funann 寫道:
星期六我地上左"塘廈三正半山酒店"玩, 我地係高速公路途中, 遇到出名o既"截車黨"; 當時我地一行十幾人由皇崗出發, 分坐兩架出租七人車, 因為人多, 我同肥豬倩要同爸爸分開車坐, 而我同阿女坐果架車, 車上面全都是老弱婦孺。

上到高速都好耐o下, 突然架車後轆好似"浪"到野, 跟住就有架無車牌的車追上黎, 對方車上有兩個男人, 示意我地駛埋一邊停車, 當我地成車人仲發緊吽斗, 連司機都猶豫地放慢車速... 好彩有個aunt好勁, 反應好快咁叫住司機千祈唔好停車, 仲要即刻加速, 要快過佢地... 跟住架賊車又好快咁追上黎, 想爬頭閘停我地(好有電影feel), 呢個時候, o係路邊再有另一架可疑車輛泊係一邊, 車上面有兩個男人, 架車又係無車牌, 一齊追住我地... 開始feel到唔妥, 又有d驚 , 唯有攬實d個女... 好在我地好快轉入收費站, 再望轉頭, 佢地已經無跟黎, 這時, 可疑度已經乘大100倍, 幾乎肯定果兩架係賊車...

希望大家上陸要小心, 一定要做好心理準備, 千祈唔好似我地成舊飯咁, 如果真係停車, 後果真係不堪設想!!!

子爵府

docomo 寫道:
但係,大吉利是講句,
如果為左避佢地而發生交通意外仲慘

但我情願發生交通意外!因為俾佢地截停左,真係唔知後果會係點!!

複式洋房

Funann

我閱後都感到很不安,好在你地無停到車,
你真係要去還吓神啦!
Good Luck!!!!!

男爵府

好驚驗.....司機反應慢.......

好彩妳地冇事;唔知下一班會係咩人不幸

男爵府

今次好彩,下次都難保個司機會唔會係同黨

大宅

Hi funann,
好驚wor, 我重book咗8月中去玩兩日tim, 如o係深圳坐火車去會唔會好D?
請問間酒店得唔得, 有咩玩 / 食呢, 因為會帶埋4歲囡囡去.
Thanks!

子爵府

醒目開學勳章

小心小心

珍珠宮

畀面勳章

所以去大陸我唔會穿貴重野上身,仲有會成日拖實阿囡

總之大家玩個陣要小心d ?-(

男爵府

AnnLok,

坐火車應該會好好多, 亦好方便, 因為shuttle bus 係正火車站對出的車場; 酒店好正架, 有戶外及室內泳池; 戶外泳池好有resort feel, 有得sir滑梯架, 可以玩水泡/浮床/橡皮艇, 妳可以自己帶定去, 酒店亦有提供, 不過要收$$; 室內池有個溫水按摩池, 有好多不同的水力按摩方式, 好玩架...

酒店有自助晚餐, 好似rmb160一位, 中菜廳飲茶都唔算貴, 留係酒店食都好架, 不過 lobby lounge 就幾貴o下!!

酒店好多地方好靚, 記得影多d靚相
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

大宅

Thanks! funann.

子爵府

大陸d治安真係~~

男爵府

very very

首頁

尾頁

跳至