烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

聽日又到情人節,人人都整朱古力時,我就做苦甜brownies應節啦。

呢款brownies好易做,但用料就要講究啲,因為brownies好唔好食,重點在於舊黑朱古力及牛油。

先了解吓材料…

黑朱古力 200g (最好揀夠60度以上嘅黑朱古力)
無鹽牛油 100g
室溫雞蛋 4隻
糖粉 80g
紅糖 30g
雲呢拿香精 1茶匙
中筋粉 50g
泡打粉 1茶匙
無糖可可粉 15g
鹽 1/8茶匙

準備好材料就可以開工!!

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:tsznok 的帖子

Step 1:

用一個乾淨大盤放入朱古力同牛油,下面用個細煲仔裝啲水,利用慢火煲出嘅蒸氣將朱古力同牛油隔水溶化,但小心唔可以俾大盤嘅盤底掂到熱水。

侯爵府

好媽媽勳章

Step 2:

一邊溶,一邊用刮刀慢慢將牛油同朱古力漿混合。

侯爵府

好媽媽勳章

Step 3:

朱古力漿做好後,先放埋一邊放涼備用。

呢個時候,將雞蛋、糖粉、紅糖同雲呢拿香油放入另一個工作盤,用電打蛋器打發3~5分鐘。

侯爵府

好媽媽勳章

繼Step3…

打到淡白色、脹起、濃身就ok。

侯爵府

好媽媽勳章

Step 4:

打好蛋後,將牛油朱古力漿倒入,用手打蛋器慢慢攪至完全混合。
呢個step要俾啲耐性做,因為朱古力漿倒入後會沉晒底,打側個打蛋器一邊輕手捲動一邊打圈會易啲完成。

侯爵府

好媽媽勳章

Step 5:

混合好後,將中筋粉、可可粉、泡打粉、鹽篩入…

侯爵府

好媽媽勳章

Step 6:

篩入粉類後就繼續用手動打蛋器或刮刀小心將之混合,再倒入預先舖好牛油紙嘅方形焗盤(牛油紙上要再搽一層薄牛油)。

侯爵府

好媽媽勳章

Step 7:

用匙背將麵糊表面略為整平後,就可以放入已預熱180度焗30分鐘。時間要視乎自己個爐嘅火力,如果向來個爐夠勁夠熱,焗25分鐘左右就應該ok,可以用支牙簽插入做測試,如果冇麵團沾住牙簽,即代表完全焗透。

侯爵府

好媽媽勳章

Step 8:

焗完放係鐵架放涼…

食之前再係表面灑一層無糖可可粉,用刀切成小塊,咁就好味又易食喇!! 因為我聽早先會切開,可可粉最好食前先加,所以成個放涼後我就放左入雪櫃,相片post到呢度,明天再嚟…

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

Stay Hungry , stay foolish !!

別墅

回覆:初四出爐 ~ 情人節Brownie ...

多謝分享〜
睇到都流口水!

珍珠宮

屋企冇焗爐, 試過用光波爐整, 次次表面燶晒, 心又未熟

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sweet

大宅

回覆:初四出爐 ~ 情人節Brownies (付做法及相片)

超正

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

yummy

男爵府

回覆:初四出爐 ~ 情人節Brownies (付做法及相片)

子爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

BK Milk勳章

好詳細呀

首頁

尾頁

跳至