懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想請教下, 我宜家5-6w, 搵左醫生cfm寫紙去健康院登記了,
但去左健康院, 佢又冇教我之後要點做, only 比左日子我返去做第一次檢查.
所以我想問一下, 如果我係想o係政府生的話, 我宜家可以點做 ?
遲d會去醫院排驗唐氏, 咁係咪到時再排埋床位 ?
咁如果想照超聲波睇下bb心臟有冇閃閃的話, 係咪要自己去私家婦科check ?

thx thx ~

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:ikurazuke 的帖子

床位在你登記時已預留,唔駛特登book。其他如Oscar及結構性檢查等,唔係間間會有位,你最好事前問清楚有無,無就唯有book私家。同埋政府唔多俾你照超聲波嘅機會,通常只係度吓肚聽吓BB心跳,如果你想照閃閃等,要book私家照。

男爵府

畀面勳章

引用:我想請教下,+我宜家5-6w,+搵左醫生cfm寫紙

原帖由 ikurazuke 於 13-02-15 發表
我想請教下, 我宜家5-6w, 搵左醫生cfm寫紙去健康院登記了,
但去左健康院, 佢又冇教我之後要點做, only 比左 ...
你去邊間呀??間間醫院唔同,我果時去威院登記先,登完要再去健康院登~~但我fd 係瑪嘉烈~~佢第一次就去健康院,唔洗去醫院再登,到去產檢時,健康院已經比埋oscar 期佢~

大宅

我記得我去私家第一次照時, 個醫生教我去健康院登記時做三樣嘢, 1) BOOK 期做第一次產檢, 2) BOOK 唐氏, 3) check 下你心儀間政府醫院有冇得做埋結構

1) 你做咗
2) 唔好等啦, 有D醫院唐氏個期好FULL, 你問下健康院幫唔幫到你排, 如果幫唔到, 就要自己去一次醫院排期, 盡量個期喺11-14W之內做, 越排到早期越準確
3) 萬一你心儀間醫院冇得做結構, 你就要BOOK私家做

水晶宮

ikurazuke 發表於 13-2-15 10:46
但去左健康院, 佢又冇教我之後要點做, only 比左 ...
你去得健康院, 佢地到時就會留定床位比你生bb, 唔駛理咁多, 每次做完產檢就約下一次產檢日子, 至於有冇得refer去政府醫院做oscar同結構要睇返當時有冇quota, 所以最好自己book左私家照先, 如政府果邊咁好彩比到quota你照, 到時你可以考慮o係政府照, 打去私家果邊cancel, 又或者覺得私家有dvd同相好d就照去私家照, 同埋當bb差唔多足月, 健康院會比定入院紙你, 萬一bb過期居留就可以按指定日子入院摧生

另外, 政府係唔會安排你照超聲波o既 (特別case除外), 所以如果想每個月都照, 就要自己去私家照喇

子爵府

我第一次產檢, 姑娘會見您問有無家族遺傳性問題之類, 最後經期日期, 佢會計算出大約預產期, 之後量血壓, 下次返去做唐氏 (東區)

水晶宮

mankiki041005 發表於 13-2-15 10:57
你去邊間呀??間間醫院唔同,我果時去威院登記先,登完要再去健康院登~~但我fd 係瑪嘉烈~~佢第一次就去健 ...

我果時係o係威院生, 最初去健康院登記, o係健康院做第一次產檢, refer我第二次去威院做產檢, 因為要抽血, 驗血結果一切正常, 之後幾個月都返返去健康院做, oscar同結構個期都係健康院幫我安排(不過我同老公都想自己出私家照, 所以放棄左個quota), 到差唔多足月健康院就比定入院紙我, 叫我一作動就要去威院, 所以我唔駛分兩邊登記

別墅

回覆 Jen_O 的帖子

我係諗住屯門醫院
呢幾日會去book佢唐氏, 應該都ok, 佢話盡量會o係健康院產檢前差不多3月尾check,
而我第一次健康院產檢係11/4 (13w)
咁我想請教多次, 我應該幾時要自己去照閃閃 ?
屯門醫院驗唐氏既時候會有得照嗎 ?

別墅

回覆 cherrieloy 的帖子

咁好既, 你間健康院好好呀
我果日去, 佢都冇好好同我講清楚, 唔知係咪趕收工呢....
所以我好多step 都唔知應該係點做 ~

大宅

ikurazuke 發表於 13-2-15 11:21

我係諗住屯門醫院

咦, 咁啱嘅, 我都係屯門醫院喎, 我住元朗, 健康院就BOOK咗容鳳書

容鳳書D姑娘話佢哋只會轉介去屯門醫院, 不過做唐氏一定要返屯門醫院做, 所以我當日都走咗轉屯門醫院排唐氏. 佢比我個期都OK, 11W6D 做到早孕期唐氏, 而容鳳書第一次產檢就約咗20/3 (到時我應該13W幾)

至於結構, 我冇記錯屯門醫院只幫高齡產婦做, 我唔係, 所以我要出去BOOK私家

另外你話照閃閃, 一般會8W左右先去照, 因為太早去可能未見到盞驚餐懵, 8W 就最穩陣. 我都係7W5D 先去照. 驗唐氏都睇到閃閃嘅, 不過唔好期望政府會好詳細, 所以如果你一心想去照閃閃, 我覺得去一次私家都值得, 到時仲可以問好多問題

別墅

8W左右.....
唔唔 ~ 咁你有冇心水去邊度照閃閃 ?

大宅

引用:Quote:ikurazuke+發表於+13-2-15+11:21+

原帖由 Jen_O 於 13-02-15 發表
無錯,屯門醫院無結構照!

大宅

ikurazuke 發表於 13-2-15 11:32
8W左右.....
唔唔 ~ 咁你有冇心水去邊度照閃閃 ?
你可以上網搵下, 一般嘅婦產科有得照超聲波架啦

大宅

引用:Quote:ikurazuke+發表於+13-2-15+11:21+

原帖由 Jen_O 於 13-02-15 發表
hello,我都會喺屯門醫院生呀
我book左3月21做唐氏,3月27第一次產檢
我諗我地個小b差唔多大呀,哈哈
另外想問大慨幾多week可以照結構?有無好介紹?thanks

大宅

ilovedl 發表於 13-2-15 12:16
hello,我都會喺屯門醫院生呀
我book左3月21做唐氏,3月27第一次產檢
我諗我地個小b差唔多大呀, ...

之前扒文見到話最好20-22W之內做結構, 最遲要24W前
至於邊間做我未搵, 因為我見我好似有排都未到..... 哈哈

別墅

回覆 ilovedl 的帖子

係BOR, 差唔多日子呢 ~
都真係唔知幾WEEK先照結構呀, 因為我宜家都係先諗照左閃閃先.
可能3月初去照 ~

大宅

上網睇左20weeks左右可以照結構,以後大家可以交流吓

伯爵府

回覆:新手想問下, 排床位 & 照超聲波 ~

我都係第一胎、排左2月尾驗唐氏同第一次產檢。
果陣已經係11w6d

別墅

我都係屯門丫,我唐氏book左4月5日check ,4月10日就係第一次檢查。我都係今日先book

別墅

回覆 pinky4c06 的帖子

咁我同你差唔多, 我11/4 去健康院做產檢 ~

首頁

尾頁

跳至