懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

試過抽胎水既媽咪…

我打算抽胎水, 但又擔心嗰1%既風險; 有冇試過抽胎水既媽咪可以分享下…你地揾邊個醫生抽、過程如何、有乜方法減低風險…

請俾啲意見我呀, 唔該哂.

大宅

Re: 試過抽胎水既媽咪…

點解你要抽胎水呀? 我當時因驗血話BB有1/290既chance唐氏(屬於高危), 所以先抽, 其實過程唔係好痛, 醫生睇住超聲波既圖像揀
:idea:

民房

我當時驗oscar係低危 , 但我剛好係高齡, 所以我決定抽羊水, 結果出來証實bb係有事

如果下次我生bb, 我都一定會抽

別墅

Baby_Boy>過程唔痛, 醫生先消毒肚皮, 睇住超聲波圖就篤技針落肚度抽羊水, 抽一枝, 成個過程好快, 我o係私家clinic做, 抽完醫生即刻話羊水好清, 是好現象! 結果出來如醫生所講, 正常!

抽完你休息多d就得!

Jasmin :-D

洋房

Jasmin, apple99, 一休, 多謝你地分享呀! 我做咗OSCAR結果係低危; 不過我係高齡, 所以唔放心, 打算抽胎水, 但又擔心嗰1%既風險, 唉...好煩!

Jasmin, 請問你揾邊個醫生抽架? 可唔可以pm醫生個contact 俾我呀? 唔該哂.

apple99, 唔好意思…你既結果係「有事」定「冇事」? 介唔介意講下…

複式洋房

Could you tell us how much were you when you had your baby? Over 35? Thanks!

複式洋房

And may I know have you done the u/s structural test. As if you do the structural test, you can detect downs baby by examining the internal organ, like heart, etc.

洋房

我係高齡...

洋房

Haven't done the structural u/s yet...but will do so as well. I thought it should be done during 18-22w. Right?

別墅

Baby_Boy> PM左比你啦! 醫生經驗好好, 不用擔心!
Jasmin :-D

洋房

Jasmin, 收到哂啦...唔該你.

民房

Baby_Boy 寫道:
Haven't done the structural u/s yet...but will do so as well. I thought it should be done during 18-22w. Right?

你應該問番你的醫生,確保驗羊水和照立體影像的結果在法訂時間前得知,以便你可及時終止懷孕。我忘記了醫生說過在超過多少星期後便不准進行終止懷孕手術 (法律上)。

若證實嬰兒有問題,我會毫不猶豫採取果斷行動終止懷孕。

洋房

Little媽媽, 如果無記錯...應該22w前係合法嘅.

民房

Baby_Boy:

我已忘記了,照立體影像可在醫生診所內即時看到嬰兒是否五觀正常,但驗羊水好像要一兩星期才出結果(確實日數又忘記了)。 好彩當醫生在其診所內把那將由山頂明德醫院發出的化驗報告交給我時,看到上邊寫著「化驗結果正常,及我將會產下一名健康的嬰兒」時方才安心下來 。 那張報告我一直keep住至嬰兒出世後確定一切正常才棄置,否則告到明德醫院「癡肺」呀

洋房

Little媽媽, 咦...咁你都有抽過羊水呀? 請問你揾邊個醫生抽架? 可唔可以pm醫生個contact 俾我呢? 唔該哂.

抽羊水詳細報告好似要等14個工作天喎.

民房

Baby_Boy,

Sorry 阿,那個醫生我都是看過一次咋 ,他是由當時看開我的另一個醫生轉介的。因為我要求替嬰兒照立體超聲波影像,而原先的醫生沒有立體超聲波影像機,故他轉介我到那個醫生度照,而去到時我又話要驗埋羊水,所以便在那醫生度抽埋羊水驗。

其後我繼續看番原先的醫生,故我亦唔記得那醫生的名了! 我淨記得他診所在彌敦道近 Jordan Road。 我會試下能否找回那醫生的卡片,若找到就PM 比你

大宅

我都剛剛今日抽完, 過程只需5分鐘, 好似抽血咁, 醫生手勢好好, 我覺得抽血痛d.....冇事既, 醫生話好少有人出事, 有都係個 bb 本身既問題, 當然醫生既經驗好緊要 ....

複式洋房

各位媽咪好! 我是新報到的高齡媽媽, 請多多指教.
cc930666, 請問你找邊位醫生幫你抽ya? 幾多周可以抽ya? Thank you very much for help!

洋房

Little媽媽, 如果你唔記得邊個醫生既話, 就唔使特登揾俾我啦, 我唔想麻煩你呀...

複式洋房

Baby_boy,
你睇開方個醫生ya?

首頁

尾頁

跳至