跳至

首頁

尾頁

子爵府

聖誕Party - 最新資料

from 甲由仔 :

聖誕Party - 意見收集
我book到油麻地YMCA不過係10/12, 17號已full 資料如下:
地址: 香港九龍油麻地窩打老道23號(近油麻地地鐵站)
日期: 10/12 星期日 2:00 - 6:00
價錢: 人頭計每位$100包飲食
面積: 2,350平方呎(之前有媽咪會攪過party, 所以一定可以for bb及放bb車)

我hold左間房一星期, 如confirm再決定人數.

[size=medium]各位媽咪有咩意見??

大宅

Re: 聖誕Party - 最新資料

如果你地有得選擇之下都可以既,因為以我大仔上次一歲生日會之後的經驗就唔係咁好!(原因係我地有100人,而且訂左100人的餐單,點之,個餐係唔夠100人食架,所以有d人冇得食,我都係比左百幾蚊,但係只係食左兩條腸咋! :-( ,因為佢唔係一set set咁每位每set放上table,而係好似buffet咁放係旁邊自己夾!所以有d人就勁law! :-( 有d人就冇得食!所以我唔係咁贊成這間!

其實如果大家唔趕可以1月先開party,一來可以多d時間找酒店,二來我地d 小b已經7至8個月,個時有好多都會識爬,又可以玩爬行比賽!

男爵府

xs0156,
我想問下, 係未只係參加的人唔自律 (有人係呾食唔理人) 令妳激氣呀? 咁地方及衛生ok 嗎?

如果只係食出問題, 咁又可唔可以叫ymca分一set set gar??

男爵府

如果分一set我諗ymca唔會分, 我會收集問題再問下. bb係唔收錢架.

子爵府

但係之前check好多酒店都係buffet形式架喎.... 不過就唔知d食物既份量會唔會多d...

xs0156 寫道:
如果你地有得選擇之下都可以既,因為以我大仔上次一歲生日會之後的經驗就唔係咁好!(原因係我地有100人,而且訂左100人的餐單,點之,個餐係唔夠100人食架,所以有d人冇得食,我都係比左百幾蚊,但係只係食左兩條腸咋! :-( ,因為佢唔係一set set咁每位每set放上table,而係好似buffet咁放係旁邊自己夾!所以有d人就勁law! :-( 有d人就冇得食!所以我唔係咁贊成這間!

其實如果大家唔趕可以1月先開party,一來可以多d時間找酒店,二來我地d 小b已經7至8個月,個時有好多都會識爬,又可以玩爬行比賽!

大宅

咁地方及衛生就ok!其實當咁多人既時候,就一定好難控制,因為每個人都一定唔想"執書",你好難去叫佢地每人只係攞3條腸仔2隻蛋或一碟意粉(因為佢唔會增加份量,所以總會有人覺得唔公平)。而ymca可唔可以一份份上我就唔知啦!

kerrykevin 寫道:
xs0156,
我想問下, 係未只係參加的人唔自律 (有人係呾食唔理人) 令妳激氣呀? 咁地方及衛生ok 嗎?

如果只係食出問題, 咁又可唔可以叫ymca分一set set gar??

大宅

bb唔收錢!
甲由仔 寫道:
如果分一set我諗ymca唔會分, 我會收集問題再問下. bb係唔收錢架.

大宅

你地要問清楚,有d係食完就冇架啦!我去個第二間搞party,就冇這個問題!
[quote]
學姬公主 寫道:
但係之前check好多酒店都係buffet形式架喎.... 不過就唔知d食物既份量會唔會多d...

[quote]

別墅

有些問題要大家想想:
1. 收費事宜---入去一些媽媽的戶口 (又會想信唔信得過喎), 不如問吓有冇地方可以到場時入場才付款!
2. 人數---講左會去,但到時人又唔出現,變左人數唔足,又book左場地,大部份的場地都係比左deposit先,埋單變左好貴.
3. 主席---大家找幾個媽媽可以得閑d去辦理事務及管理.
4. 酒店都可以問吓唔以buffet型式,以食set lunch來booking.
5. 唔在x'mas攪party都好唔洗同人爭場地,又唔洗禁貴.1月先都幾好的提議.

別墅

大家有冇唸過係會所搞呀?我住青衣灝景灣,個會所function room都好大,而且仲有埋到會tim,維起約$50位,但我就未book過,佢成日都好full,而且2個月前先book得,如果大家定左日子又有興趣係度搞就到時再check

大宅

回應:

1)如果信唔過都冇辨法 其實我覺得都唔洗驚,你入錢比個個人,而且有晒佢戶口的資料(姓名及戶口號碼),佢點亂來吖(有乜事警察實查到啦!)。再加上,如果到時先收錢,係一定好混亂,因為一定浪費好多時間先入到場。其實有好多個月份出世的 bb party都係咁!
2)就係因為先入數後出席,所以冇人會到時唔出現(因為比左錢 ),而且人數方面只會有少冇多!
3)我之前都建議過你地,最好召集義工媽咪先(要分配工作)!如果唔係到那天就會做c某些媽咪!

以上議建都係係我大仔那邊搞party得來的經驗!(個人意見 :-P )
sarah622 寫道:
有些問題要大家想想:
1. 收費事宜---入去一些媽媽的戶口 (又會想信唔信得過喎), 不如問吓有冇地方可以到場時入場才付款!
2. 人數---講左會去,但到時人又唔出現,變左人數唔足,又book左場地,大部份的場地都係比左deposit先,埋單變左好貴.
3. 主席---大家找幾個媽媽可以得閑d去辦理事務及管理.
4. 酒店都可以問吓唔以buffet型式,以食set lunch來booking.
5. 唔在x'mas攪party都好唔洗同人爭場地,又唔洗禁貴.1月先都幾好的提議.

大宅

都係一個好提議!但請問有冇得坐呢?有table嗎?
scmnhh 寫道:
大家有冇唸過係會所搞呀?我住青衣灝景灣,個會所function room都好大,而且仲有埋到會tim,維起約$50位,但我就未book過,佢成日都好full,而且2個月前先book得,如果大家定左日子又有興趣係度搞就到時再check

子爵府

其實我之前都提議會所, 因為真係會易book d又平d, 不過地點就會係一個問題~~我住深井去青衣更無問題, 但香港個面會遠d (其實東涌線地鐵會到)

子爵府

青衣對於我黎講真係太遠啦, 因為我住柴灣, 之前去住灝景灣個friend屋企一來一回用左差唔多四粒鐘

子爵府

我都覺得對hkisland既媽媽唔太方便~~
btw: 你係唔係搭mtr? 因為我哥哥都住係shau kei wan, 佢過黎搵我食飯都係唔駛一個鐘(一程)~

子爵府

ronni,

我係搭mtr呀, 可能我上次去大緊肚, 同埋有個friend又係大緊肚, 行得慢掛, 你知啦, 中環站去香港站都要行好遠下架嘛...

首頁

尾頁

跳至