自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

電話騙案~長者被騙50萬?!!!

有冇睇新聞呀!?

大拿拿50萬喎! 冇睇警訊頂喇!

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

Re: 電話騙案~長者被騙50萬?!!!

我mummy上次都差d中招呀

侯爵府

我家有隻曳曳豬

禁止訪問

公爵府

講吓吖! 咩手段呀?

dudu19812002 寫道:
我mummy上次都差d中招呀

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

關心則亂!
一提到自己仔女有危險,就無晒理智!

男爵府

唉~~唔好呃老人家d錢啦 :-(

男爵府

公爵府

巧彩禾99兒果有呢d電話,就實會打比禾地姐 :mrgreen: :mrgreen:

而且已經矛哂$比淫呃

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

有一日早上,我MUMMY & 我DADDY去飲完茶回家,咁佢地開緊門時,聽到電話響,咁我MUMMY咪立即走去聽啦,咁佢攞起左個聽筒之後,喂左好耐都冇聲喎~咁喂左大約3-4次,有一把好柔弱既細細聲音講野:"喂~MUM",咁我MUMMY聽到把聲好似我2哥咁~咁以下就係佢地既對話喇~

MUM : 你係邊位呀?
電話內的人: (好柔弱地說)我係阿....強呀~(但我MUMMY話唔肯定係咪講強字喎~)
MUM:你做什麼事呀?把聲咁既..你冇事呀!去陪你睇醫生啦~之後就CUT左線
(呢個時間我MUMMY就大叫我DADDY,同佢講"阿強話佢個頭好暈呀~但佢老婆又出左去,不如你快D換衫去搵佢啦!咁我睇住兩個孫啦~之後我DADDY就好快地換左衫,出門口,天水圍搵我2哥,但我想講我MUM住九龍的)

咁我MUM呢個時候好亂,怕我DADDY去唔切天水圍,咁就打俾我2嫂同佢講,咁我2嫂同我MUM既對話如下:

MUM:喂....依琳呀~阿MUM呀~你出左街咩~阿強剛剛打電話俾我話好頭暈喎~
2嫂: 唔係呀~我在家喎~阿強在房訓緊喎~
MUM: 咁佢係咪自己在房好唔掂,用手提打電話俾我呀~你去睇下佢
(咁我2媛就去房睇我2哥,仲摸佢係咪發燒)
2嫂:MUM,佢冇事喎,摸左都冇燒,係咪佢噚晚飲左2罐啤酒,打電話同你亂講野呀?
MUM: 唔知呀~咁算啦~

咁隔左一陣,我2哥就打電話俾我MUM

2哥:喂~MUM你搵我呀?
MUM:係呀~你今早有冇打電話俾我呀?
2哥:冇喎~我訓緊覺喎~
MUM:唔係喎,今早有人打電話俾我,同我講.................
...............(咁我MUM講哂俾2哥知)
2哥:唔係MA,我冇打呀~唔好亂信呀~一陣俾人呃呀~

咁我MUM聽到我2哥咁講,佢立即同2哥收左線,就打電話俾&DADDY叫佢回家,唔好去~

成件事就係咁,我MUM之後同我講返呢件事,佢話當時一聽到呢個電話真係好驚,因為我2哥住得太遠,但事後同電話內既人收左線之後,又怕好似警訊所講咁,俾人呃,所以打電話俾2嫂....

珍珠宮

複式洋房

about two years ago, one man phoned to my mom. he said he is my brother, he asked cash urgent and wanted $10,000. my mom went to bank send to his account......
my mom was worried about him what happened he did. so she phoned to my brother first, my brother said he never call mom before and said "if i need money, i will call wife or sister, i never call you only" my mom knew this was horrliable. and she feel her body can't move, she was afraid so she phoned to me go to bank and took her home!
that was true !!! BE CAREFUL ,PLS.

首頁

尾頁

跳至