嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

返k1前,你地又冇打任合既疫苗?e.g水痘針

thx!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 返k1前,你地又冇打任合既疫苗?e.g水痘針

laiki,

我仔仔今年9月開始返 k1, 我已經同仔仔打晒所需要的預防針..例如: 水痘針, 肺炎鏈球菌針, 腦膜炎針等等..

複式洋房

冇錯, 最好打齊 水痘針, 肺炎鏈球菌針, 腦膜炎針等預防針, 小朋友返學都放心d. 等到9月左右可打06-07年度流感針添

用戶要求終止服務

係咪間間診所都有得打架?

複式洋房

水痘針應該係, 至於最新出的"肺炎鏈球菌接合疫苗"可能不是間間有現貨, 最好先問清楚, 由[惠氏]出品的"肺炎鏈球菌接合疫苗"先係最新的疫苗

大宅

請問腦膜炎針約多少錢一支? 流感針是否要年年打?

drckwong 寫道:
冇錯, 最好打齊 水痘針, 肺炎鏈球菌針, 腦膜炎針等預防針, 小朋友返學都放心d. 等到9月左右可打06-07年度流感針添

複式洋房

水痘針一般$400-$700不等
流感針是需要每年打一次, 由於流行性感冒每年都有不同的品種, 世界衛生組織每年均選出最大機會爆發的幾款品種, 通知藥廠製作疫苗, 故每年不同, 需每年約10月打.

大宅

drckwong,

吓! 每年都要打?? 打咁多針, 對小朋友會唔會減弱咗佢抵抗外來細菌的能力? 另外, 想問腦膜炎針價錢多少? 唔好意思! 咁多問題!

複式洋房

世衛都呼籲D人去打, 當然係有依個需要啦, 放心, 唔會減弱咗佢抵抗外來細菌的能力. 若唔打, 一旦感染流感時, 就後悔莫及.
腦膜炎針沒有劃一收費, 要視乎各醫生而定
該用戶已被刪除

別墅

請問打呢d預防針大約幾錢 ?

公爵府

黎太

$680-$780 per 1針~

黎太 寫道:
另外, 想問腦膜炎針價錢多少?

大宅

Luzern 唔該晒!

另外, 我仔仔都係有蛋白敏感, 咁咪即是唔打得流感針?

J&D 寫道:
乜都打晒, 連肺炎連球都打埋, 但除左流感, 因為佢對蛋白有敏感~~~

首頁

尾頁

跳至