產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問懷孕後還能出席朋友的飲宴嗎?

老公話最好唔好, 但昨晚我的一班朋友話我係咪搵excuse唔去.

大宅

Re: 請問懷孕後還能出席朋友的飲宴嗎?

視乎你信唔信"雙沖"這回事。我有咗到而家都去飲過2次。有長輩叫我可以去飲,但唔好同一對新人影相。我就先問吓對新人介唔介意我去飲,亦叫佢地問吓雙方家長有冇問題,費事令佢地難做。

洋房

其實,睇你信唔信相沖啦!如果你去,最緊要小心d人迫來迫去,由其要小心d飲醉酒嘅人,唔好俾佢哋接近自己,最好有老公或朋友"磅實"

大宅

若是有左頭3個月,我就會唔去,同埋,就算去,都最好問過新人先,始終,唔知D朋友的老人家會唔會忌,好似話佢地入場時,大肚婆要轉身回避gar...

各人想法都唔同,我結婚時,我有個朋友又係咁,佢都有來,不過要早走,後來我知道後,反而覺得唔好意思,因為大肚婆真係要休息多D,若當時知道佢有左,我諗我會唔俾佢咁操勞來飲(不過都會照樣派餅咭,但唔會派帖)

別墅

我之前都有去,但就叫對新人問下佢d 長輩介唔介意先囉﹗
因為我朋友唔係擺好多圍,所以我屋企人都比我去﹗

男爵府

我年尾都有幾單飲, 我唸住睇身體情況, 如果唔好就話身體唔舒服去唔到, 同個朋友講真係好想去, 不過身體情況唔好, 我唸朋友唔會介意...

如果身體ok, 就問下朋友 兩邊老人家ok唔ok,,,
d老人家話大肚既叫"四眼", 去飲就冇問題, 不過幫手就唔好,

我結婚個時兄弟個老婆大肚, 佢有來幫手,我奶奶同媽咻都有少少微言, 不過冇好反對, 事實証明冇特別野發生呀,
都係睇信定唔信架咋

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vicky_xdd 寫道:
我之前都有去,但就叫對新人問下佢d 長輩介唔介意先囉﹗
因為我朋友唔係擺好多圍,所以我屋企人都比我去﹗

我都係會問下對新人先, 因唔知佢地屋企老人家介唔介意.

另外當然要睇埋自己身體情況啦. 我最初佗囝囝時嘔到七彩, 我同事結婚我都去唔到....... :-|

首頁

尾頁

跳至