跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽咪會自己煲薑醋?

我奶奶唔識煲, 又話買八珍甜醋現成薑醋唔好食 有無意見俾吓我參考?

別墅

Re: 有無媽咪會自己煲薑醋?

I will buy 薑醋 from 八珍 to save time and effort since none of my family know how to make it.

大宅

响八珍買現成要幾錢呀? 因為我老公嗰邊好多人, 要預好多個人份量呀

別墅

I called 八珍 to check the price last week. It costs $210 for 6 persons and $400 for 12 persons. You may want to call them for the pricing if you need bigger serving. Check this website:

http://www.patchun.com.hk/chinese/traditional/ie/new_baby4.html

Also, they will provide delivery with $10 charge for any purchase over $200.

大宅

$800 20人份量...
我之前有同事買過返公司食, 我就覺得份量同味道都ok!
我地40+同事, 食兩樽20人份量, 都要分幾日食...
都幾好呀, 可以搵個盒裝住叮返熱來食!

我仲未諗買唔買, 因為我奶奶會自己煲。

洋房

有些書本教人怎樣煲薑醋的, 如果你奶奶好學的話, 可以給她照住來煲。
其實八珍甜醋已是很出名的, 如果你奶奶不煲的話, 也惟有買現成的。
:-P :-o

別墅

我唸住自己煲,幾時要開始煲呀?
我有朋友話要早一個月開始煲,仲話要早d買定d薑,
但我怕天氣咁熱,放咁耐會唔會壞架?

洋房

我已經煲咗啦,因為我99唔喺香港,我媽又唔得閒,我咪自已煲囉。我係用四成八珍,加六成同珍去煲,無咁甜同無咁杰,放喺D陰涼嘅地方,一個星期左右煲滾一次。豬脚同蛋就等生先放,返正要過十ニ朝先食!

別墅

早一個月買定d薑同買一樽醋 ,d薑番埋去皮咁的皮留番比自己澡涼..要好多around 1個月份量. 你可以煲定的醋同薑,d薑要比佢入下味,我99就一日煲一個鐘用細火..等到你生啦..差不多要食前3日到咪放的豬腳落去,鍾意食硬的既雞蛋咪早的落,唔like 咪前一日先落..過程大約這樣...

由 rainbow1113 於 2006-08-01 13:20:54

我唸住自己煲,幾時要開始煲呀?
我有朋友話要早一個月開始煲,仲話要早d買定d薑,
但我怕天氣咁熱,放咁耐會唔會壞架?

:-? :-? http://www.babyhome.com.tw/bb/176899 :-P :-P 家樂仔成長日記

首頁

尾頁

跳至
熱門主題