意見反饋
義工

育兒好物 今日: 10|主題: 92775

急! 森永大仔開奶份量

大宅

國民生產總值:2917

急! 森永大仔開奶份量

我今日買了一罐森永大仔, 但唔肯定以下開奶份量是否正確, 有無媽咪可以話比我知. 謝謝.

一平匙奶粉 = 40ml 水

我b仔現在1.5yrs, 平時食7安士奶, 是否開5平匙奶粉+200ml 水?

另外罐上寫明18個月-3歲, 1日只需要食2餐奶. 是否不可多過此份量? 我b仔現在每日還需要4-5餐奶.

水晶宮

國民生產總值:64921

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 急! 森永大仔開奶份量

正確開奶方法:
係開完支奶 (即水+奶粉)等於 200ml
我多數用180ml已配教好既水, 再加奶粉, 咁就差不多200ml

食奶既需要量, 只係一個參考, 各人需要不同. 正如有些人食半碗飯, 有些人食2碗飯一樣.

男爵府

國民生產總值:8456

畀面勳章 貢獻勳章

其實5匙~~total=200ml便ok

我個女我會開6匙.....沖大支d,開300ml
因我會+魚油丸

各有喜好,但可開多不可開少,因太甜同熱氣

大宅

國民生產總值:2917

hi, Babycherry22 & Szeszes,

多謝妳們的資料.

:lol:

子爵府

國民生產總值:14343

好媽媽勳章 醒目開學勳章

5平匙開出黎要係200ml水~
如果5平匙+200ml水開出黎會變左210-220ml架~
食日本奶粉~d水係計開左出黎之後架~

另外佢個罐寫果d我冇理...因為就好似bb岩岩出院,姑娘教番到屋企頭一個月只比1-2安奶好喇...唔市我地又真係跟咩,一出院bb都要食3安幾奶嚕

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.