想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我的輸卵管塞咗...

我的輸卵管塞咗
已經好傷心
唔知可以點做
睇中医有冇用呀
有冇人可以教吓我.

大宅

Re: 我的輸卵管塞

你係咪照左證實左塞左呀, 醫生話照時好多都會順便通埋架喎

子爵府

Re: 我的輸卵管塞咗...

你可以嘗試做手術通返,雖然唔一定可以通得返,但可以試試,中醫唔可以通得返架.如果通唔返就可能要做試管嬰兒.
津津1112 寫道:
我的輸卵管塞咗
已經好傷心
唔知可以點做
睇中医有冇用呀
有冇人可以教吓我.

洋房

津津1112,

你係咪輸卵管造影check 到 輸卵管塞咗? 你Dr 冇adv 你要做乜? 你塞邊part?

唔c絕望住, 可能通得返!!!

[img align=left]http://www.smileycentral.com/?partner=ZSzeb008_ZS[/img]

別墅

多謝各位關心,已經証實係塞咗右邊.
你哋會話仲有左邊,機會仲有一半,
不過我之前有朱古力瘤已經做過手術,醫生話左邊個卵巢功能已經好差,其實只有右邊有用,點知依家右邊又塞咗,我都唔知可以點,個天好似玩梗我,點解要咁對我,我只係想要個BB都咁艱難 :-( :-( :-( :-(

洋房

我的情況與您有些相同,我是塞咗左邊.但經常只是左邊出旦旦,右邊卵巢功能又好差.我也覺得個天好似玩梗我,
同中醫說,她也只話盡量調理下.
但我很開心瑪嘉烈的輔助生育組的醫生睇到我的情形後,
也比機會我做IUI,之後我真係好開心咁去見醫生,
不斷覆診打針,每次也充滿感謝心去,點知真的奇蹟出現了,
在瑪嘉烈只做了1 次IUI便成功了!現在努力安胎中,因我也是高齡產婦了!
所以請不要灰心!神一定會幫助想有BB的我們的.

洋房

津津1112,

我照輸卵管造影check到輸卵管兩遑邊都塞左, 之後照腹腔鏡睇下乜原因導至, 結果通返, 所以你都有機會嫁
[img align=left]http://www.smileycentral.com/?partner=ZSzeb008_ZS[/img]

別墅

我打算做輸卵管造影, 我睇書話過程痛唔痛, 會depond on輸卵管有無塞, 嗰人有無緊張, 下面係米好窄, 但醫生的技術都好重要.
打過電話問一間化驗所, 佢話$1,100. 我見BK Sister做輸卵管造影好多都唔只這個價, 我有些驚.
想問: 做輸卵管造影是否要有人陪, 會唔會痛到暈
, 你們做輸卵管造影時痛嗎? 可否pm化驗所資料, 急.
Thank you

洋房

fruit_cookie,

$1,100....差不多啦, 我果次照都係 $1200左右.

過程同婦檢差不多, 但會耐d

大宅

CD-R:
 請問你向邊個醫生渡照阿??好無好?比d資料我好嗎??我又想去照下阿

別墅

CD-R:
我想問吓照腹腔鏡係唔係要喺醫院照,同埋要麻醉.
要幾多錢同幾耐出得院 :-|

複式洋房

CD-R 寫道:
津津1112,

我照輸卵管造影check到輸卵管兩遑邊都塞左, 之後照腹腔鏡睇下乜原因導至, 結果通返, 所以你都有機會嫁

hello, CD-R
你好呀... 我有這事情想請教你, 你的輸卵管己前塞過, 咁我想問你, 你要通番做手術用咗幾多錢呀??? 是去私家醫院, 還是政府呀?? 我想有個預算呀, 你可以話我知嗎??? 謝謝你 :-P
HoneyBeBe :-P

別墅

想問如果無塞, 做輸卵管造影會唔會痛呢? 如果有塞, 係唔係一定會痛嫁? 現在我驚到手掌不停出汗, 醫生是否用油或水灌入?

子爵府

子宮輸卵管造影術

受檢婦女像婦科檢查般躺好,醫生將碘油注射入子宮及輸卵管,然後拍X光片。不需要麻醉,也不會引起甚麼痛苦。通過觀察碘油填充子宮、輸卵管的情況,能找出輸卵管堵塞的部位,及粗略地了解輸卵管、子宮腔內有沒有畸形、黏連、肌瘤等,但不能準確地知道輸卵管周圍有沒有黏連。

腹腔鏡檢查結合輸卵管通色素液術:
這個檢查的做法是在腹部開三個小切口,每個切口約1吋長,然後將腹腔鏡放入盆腔內,直接觀察子宮、輸卵管、卵巢等器官有沒有病變,盆腔裡有沒有黏連等。可結合做輸卵管通色素液術,直接觀察顏色液體從輸卵管繖端流出的情況,直接判斷輸卵管是否通暢。這個檢查要在手術室裡、在全身麻醉下做,手術時間大約半小時,當日即可出院。

在腹腔鏡下還可對子宮內膜異位症進行臨床分期;也可取在輸卵管、卵巢等處的子宮內膜異位結節作組織病理學檢查,從而確定診斷。在正常情況下,子宮內膜只在子宮腔裡生長;所謂子宮內膜異位,即是子宮內膜在子宮以外的部位“落地生根”,例如輸卵管、卵巢等處,而且像在子宮裡一樣有週期性變化,在月經期也出血,漸漸形成結節、包塊或囊腫。例如,我們平常說的“卵巢朱古力瘤”,其實就是子宮內膜在卵巢“落腳”所形成的,正式的名稱是“卵巢子宮內膜異位囊腫”。這種卵巢囊腫損害了部份卵巢組織,使卵巢的卵泡數量減少;而輸卵管、卵巢等處的子宮內膜異位病變均可引起黏連,使輸卵管扭曲,不能正常地拾卵、運卵;這些都是子宮內膜異位症造成不孕的其中部份原因。

做腹腔鏡檢查發現有子宮內膜異位結節、盆腔內黏連時,很多時候還可順便做破壞結節、鬆解黏連的治療;輸卵管通色素液術也有分離管腔內輕微黏連的作用。

洋房

fruit_cookie

你覺得做婦檢痛嗎? 我就完全唔痛, 後來Dr told me, 如果有塞, 反而唔會痛, 因為d顯影劑都打唔到入去

不過你都唔c 咁驚, 我做之前 also ask 呢度 d sister, 佢地冇塞都話唔痛, relax d 就 ok :-P

洋房

寶貝168,

你係咪問輸卵管造影? 我係Dr refer 去化驗所到照, 我唔知walk-in 得唔得

別墅

pollybell,

很有心, 很詳細的解說!

別墅

CD-R,
Thank you!!
可否pm你的化驗所名稱, 地址, 電話, 我想問他無醫生介紹可否walk-in, 我之前問嗰間唔使醫生介紹, 但唔知質素.

洋房

honeybebe,

正如 pollybell果d info, 照腹腔鏡的確可以清楚知道乜原因導至塞, 我就係因為有d分泌塞住, 醫生即時幫我通返, 醫生仲會順便check下有冇其它問題, 一次過clear!!

手術係要全身麻醉, 由於我屬輕微黏連, 所以只開了兩個小口, one inside 肚臍, one 在比堅尼位低d, Dr Tay 手勢really very good , 我e + 果條巴痕冇1cm, 肚臍果條更加睇唔到, wear 比堅尼去swim都得

Dr said if 照到有問題, 例如子宮內膜異位結節、盆腔內黏連...etc, 就要開三個切口, 分別會在比堅尼位左右邊 + 肚臍

洋房

fruit_cookie,

Sorry...我要尋一尋張record先 :lol: , tell u asap. :lol:

首頁

尾頁

跳至