意見反饋
義工

自由講場 今日: 6907|主題: 1005634

好嬲呀!! 都唔知係唔係男人!!

大宅

國民生產總值:3695

醒目開學勳章

好嬲呀!! 都唔知係唔係男人!!

岩岩同老公去超市入貨, 拎到一袋二袋, 好多嘢. 通常都係老公拎多啲, 我只係拎一小袋 返到屋企樓下大堂, 係要用八達通開門. 咁我就去"do"咭之後就開門. 我俾我老公入先之後打算我入, 點知呢個時候, 有個好大隻的男人要出, 仲即時係我老公入完就出, 我同個衰人同一時間係個大閘口. 佢都好大隻啦, 我好細粒,俾佢撞到個袋係出面仲撞到我"pat pat”  於是我就將個袋拉入嚟仲撞返佢.佢仲 ”習”咗一聲. 真係火都嚟.  你哋話佢係唔係男人?? :tongue: 老公走咗去禁”lift”唔知發生咩事. 事後係電梯我話俾佢知, c6話唔好係大庭廣眾講呢啲嘢仲話算啦.好似我係潑婦罵街咁 :-( :-( 幾嬲呀!!
真係發覺依家啲男人越來越小家同唔係男人. 

男爵府

國民生產總值:8346

Re: 好嬲呀!! 都唔知係唔係男人!!

好多人都係咁架啦,平時我推住架bb車,老公開門比我,但係其他人就好似以為我老公開門比佢地咁,一d都唔會唔好意思,我仲要等佢地行完我先出到呀.....

大宅

國民生產總值:3695

醒目開學勳章

我都係啦. 初初返嚟香港老公蠢到係咁幫人開門. 嗰啲人一句多謝都冇, 有時仲話你”咗住”門口. 後嚟佢知香港人係唔似澳洲咁. 佢先改. 如果唔係有時出行成條街都唔見佢出嚟仲係到開門. 

欣澄媽媽 寫道:
好多人都係咁架啦,平時我推住架bb車,老公開門比我,但係其他人就好似以為我老公開門比佢地咁,一d都唔會唔好意思,我仲要等佢地行完我先出到呀.....

男爵府

國民生產總值:6647

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都成日有d咁既遭遇, 有時果d仲要係後生仔女添, 真係激死.. 見到人地推住架bb車不但唔讓, 仲要同你爭出入.

大宅

國民生產總值:1314

我覺得現時香港人的禮貌真係要加強 有時見到的公公婆婆 我會拉住個門 俾他們行先 但的人當正你係門僮
一個個係緊行過去 連句晤該都無 我成日被逼到行5 6個後先有的行 坐公共交通工具 更家無人會讓位俾的老人
欸~~香港的未來 真是晤知點算?
ty123

男爵府

國民生產總值:7018

欣澄媽媽 寫道:

係呀, 係呀, 我成日都遇到呢d情況, 而家都幾多呢d衰人!

男爵府

國民生產總值:6885

唔好嬲啦, d男人都好冇gentleman 嫁啦, 唉, 慣lu...

別墅

國民生產總值:885

me 2!
有時得我自己一個推住bb車去開門,d人唔會幫手不特止,仲要好似我係開埋門俾佢地行囉!
*豬仔包* 寫道:
[quote]
欣澄媽媽 寫道:

係呀, 係呀, 我成日都遇到呢d情況, 而家都幾多呢d衰人! [/quote]

男爵府

國民生產總值:7466

係呀..d 人最興我開門果刻佢地跟手攝位...好似我開埋門比佢地甘呀...離晒譜 ....好似老馮甘架...:evil: :tongue:

禁止訪問

國民生產總值:24331

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

國民生產總值:27527

好媽媽勳章 畀面勳章

呢d人我真係見一個閙一個架,
大部份商場都唔止一個入口架啦,起馬4度門,
d人就係要喺你開緊嗰度門出入,又唔開其他門出入,
我開門之後一定阻住佢地唔比佢地入(我要行先),
仲要極速"山"埋度門,入得咁過隱丫拿,夾死你!
兼且我都唔鍾意人地開門比我架(老公除外),
當兩樣都唔想嘅時候,就會等人地走左我先再開門出入!

當然我一定會開門比d有需要人士及推bb車嘅媽咪嘅!
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

水晶宮

國民生產總值:64909

叻叻勳章 畀面勳章

信賢媽媽 寫道:
me 2!
有時得我自己一個推住bb車去開門,d人唔會幫手不特止,仲要好似我係開埋門俾佢地行囉!

我都試過....我一定會話....嘩!! 推住bb車幫你開門呀??

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.