嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有無必要同阿仔割包皮?

我阿仔21個月....仲未反到...
其實係阿仔1歲ge時候隻佬以經成日話阿仔要割
but阿仔小便無問題...又無發炎或者其他
亦不是過長...(同其他小朋友比較過)
咁有無必要...
為咗咁同隻佬哎好多次...因為我覺得無必要唔好無la la要阿仔做一d創傷性ge手術,可以留反佢大個d先再決定ga
同埋佢老豆到時又闊佬賴理...因為佢都係超級大少一名
成日當我阿四咁..
:-( :-( :-( :-( :-(
請比多d意見我

複式洋房

Re: 有無必要同阿仔割包皮?

不用担心, 小朋友包皮仲發育緊, 仲有機會會反到, 等到6歲時先決定割唔割都未遲

男爵府

我個仔三歲都未反到,醫生話唔駛割,大個D睇吓點先。

子爵府

2024年龍年勳章

我想請教下大家, 我個仔咁樣情況係咪算叫做"反唔到"? (佢包皮口好窄&睇唔到龜頭)

上個禮拜睇廣華叫佢割包皮, 如果真係大個d情況有機會改善, 我真係唔想佢開刀呀 :-(

侯爵府

好媽媽勳章

ritaor66:
我個仔又係21個月,但我想問你所指o既反唔到意思係完全反唔到定點?而我個仔o既包皮就只可反到1/3,但我問過醫生都話冇問題,佢話果個位係會不斷發育,唔洗擔心喎,所以依家我都冇再擔心呢個問題喇....
其實你冇必要再同你老公爭哎呢個問題啦,你最好襯下次bb見醫生時(例如打針),秤埋隻佬去,咁你就乘機問醫生呢個問題,醫生講一句好過你講一百句呀....

侯爵府

hi ritaor66

係呢道又見到你

我仔仔上次睇e 生, 先知佢化袋袋有個水囊, e 生又話佢包皮過長要割, 佢話而家唔做, 6,7 歲都要做, 今個星期去睇尊科先決定, 當然可以唔使做我梗唔做啦

人地話得閒用手反下, 大個又可能唔使割wor

別墅

818,
My son also like that (but he is 4.5 yrs old) and doctor said it can wait until 5 yrs old to see whether there is a 'real need' to do the operation. So you need NOT make decision at this early stage.

大宅

For yours information:

我近日問過QEH Surgical Doctor,佢見解係:
如果小朋友嘅陰莖包皮反唔到,見唔到個龜頭,唔一定要割架,佢話通常要觀察住先,最好等到小朋友10-12歲先好割,佢話私家醫生一見到就會話割,因為$,要加多留意小朋友下體清潔,如果時常發炎、流膿、同埋當小朋友尿尿時,睇下佢會唔會疴到好似吹波波咁!

子爵府

2024年龍年勳章

唔該晒Noddy_ma~

我原本都唔希望佢要割, 但係我比廣華個醫生嚇一嚇, 以為真係有需要割, 睇完你咁講, 我都係決定等佢大d先決定割唔割 :-|

Noddy_ma 寫道:
818,
My son also like that (but he is 4.5 yrs old) and doctor said it can wait until 5 yrs old to see whether there is a 'real need' to do the operation. So you need NOT make decision at this early stage.

大宅

Hi,

BB不知道怎樣傷了包皮, 所以去小小時會痛. 醫生話佢包皮口好窄, 要割包皮. 3 歲前比較好,因為佢唔會記得. 長痛不如短痛. 我打算比佢做. 你點睇?

MandM :wink:

男爵府

畀面勳章

我個仔九個月,我想知點為之反到?點樣用手反吓佢?會唔會整痛佢架?

伯爵府

但係之前有人話bb係2歲時會反到ga...
咁我咪同隻佬講low...佢就即刻話到2歲時反唔到就即做
佢又話會影響發育wor...
其實隻佬係有牌護士黎(不過唔係e院做)
點解佢會咁文塞....唉 :-( :-( :-( :-(
阿仔尿尿無事,又無發炎...不過就完全睇唔到x頭...可以點幫佢
仲有實在有無話係幾多歲先反到ga...

民房

邊有咁細個就要反倒兼露出頭來呀,我係男性(40有多),細個都成日研究呢個問題(因為冇咁多嘢玩),起碼6年班至中一在發育時間先反,咁細個就反,趕住做老豆咩,你又想抱孫?

大宅

我初初都懷疑究竟要唔要幫bb割包皮,我奶奶仲叫我幫bb沖涼時要慢慢反d皮洗o下佢,但老公就話唔好,怕整痛bb;睇完台灣呢位媽媽既分享,我就放心好多,希望幫到大家
【摘錄自 長庚醫院小兒外科醫師 張北葉 】

包皮是保護龜頭的

包皮的作用是保護龜頭的。想像一下,原始人在草原上跑,樹上及溪邊活動如果沒有包皮保護龜頭不慎被草或樹枝割傷是會大量流血的。因此原始人類是到成年都不宜割包皮的。嬰兒時期包皮是完全粘貼在龜頭上無法分開。包皮完美包住龜頭並且延伸到龜頭外;包皮的開口也很小。這樣的結構才能完全保護龜頭。成年以後生殖的功能彰顯出來,性交過程,如果龜頭露出就能直接射精到子宮頸。因此包皮在以下幾個因素逐漸由嬰兒期的全包,到成人期可以自由伸縮,露出龜頭。

我們根據台灣的國小學童調查得知:三年級以前只有四成的小朋友包皮和龜頭完全分開,此後分離率大增,到了六年級已有八成的小朋友會完全分開,到了青春期就有九十五%以上的男孩完成此一成長過程,但最後不是每個人都會露出龜頭。由以上敘述可以知道嬰幼兒包皮是完全保護龜頭的,就像香蕉皮是貼住香蕉。它不須要剝開清洗,只有香蕉皮剝開後我們才不能保證香蕉的清潔。所以成人的包皮如果仍然蓋住龜頭,小便後難以完全避免在包皮及龜頭之間留下尿垢。因此須要每天退下包皮清洗龜頭溝。

出生嬰兒的龜頭非常細嫩,容易被尿液及大便刺激,包皮就是用來保護龜頭,如在出生時就割包皮,有時裸露的龜頭會受刺激而變紅腫,尤其是尿道開口處最容易受到傷害,甚至引起小小的潰瘍,以後會造成尿道口狹窄,因此如果不是基於宗教理由,目前並不建議出生嬰兒割包皮。

何時最適合割包皮?
割包皮是人類自古以來最早,最常見的手術。現代人靠包皮保護已經失去其意義。因此包皮和龜頭能完全剝離後割包皮就是個人自由選擇了。在此之前割包皮還要將粘連部位用力剝開造成龜頭破皮,雙重痛苦。所以最合適的年齡是青春期發育以後,局部麻醉下施行手術。手術後就不致在包皮內留下尿垢。嬰幼兒割包皮不但全身麻醉,手術腫大程度一倍於成人,就像成人割包皮之外再被燙傷一樣的痛苦。

如何照顧幼兒小雞雞
如果瞭解以上說明,就知道以下照顧的要點:
1. 幼兒不須要剝開包皮清洗,他們是完全乾淨的。
2. 小便疼痛,不一定是發炎,吃止痛藥2~3天就好。只有紅腫、留膿液才一定是發炎了。
3. 包皮在成長過程是會自然退縮,一旦部份分離就要清洗了。

大多數的父母仍然會有以下幾點錯誤的觀念:
1. 認為包皮除了保護外,沒有其它功能
2. 包皮給人的印象只是麻煩,且容易藏污納垢。
3. 甚至有些人還會懷疑,包皮會妨礙龜頭的發育而認為是累贅,不如趁早割除,較有利於清洗和發育。
以上觀念並不被醫學界所認同,近年來,美國小兒科醫學會告誡,沒有必要條件就不應該割包皮。

包皮開口常常紅腫,小便會痛:包皮真正發炎時整個陰莖都會腫大,有時由包皮開口分泌膿水。但一般清洗時被不慎剝開,或是夜間勃起將龜頭及包皮黏合處撕裂,造成小便疼痛,此時清洗乾淨擦一些消炎藥膏,三天就會好了。
以上現象,不必手術,可以等到青春期發育完全,由孩子自行決定是否要割除包皮。

為何我不主張兒童時期割包皮,其原因有:
1. 避免全身麻醉:兒童割包皮非常疼痛,必須全身麻醉,長大只須局部麻醉,可以減少不必要的危險性。
2. 減少疼痛:兒童期龜頭尚未與包皮分離,此時割包皮,須將嫩皮和龜頭剝離,這個動作使包皮表層失去黏膜,就像燙傷起水泡後,外皮脫落,留下失去表皮的真皮層一樣。須要經過結痂期及新生表皮層的過程,三週才會痊癒,青春期以後,包皮已自然和龜頭表面分離,那麼手術傷口就只有在縫線處,幾天就不太痛,七天即可完全癒合了,換言之,兒童期要多痛兩週,而整個龜頭像燙傷一樣的劇痛,實在不值得。
3. 避免設計不良:兒童的陰莖尚未發育完全,包皮要留下多長,才是合適,有時不易準確設計,長大時才能量身切割、縫合,當然比較合適。

不過,還是有些情形,是必須在兒童期施行包皮手術的:
1. 經常尿路發炎:
2. 包皮不足:
3. 經常包皮發炎:約有百分之七的小孩會發生一次以上的包皮炎,此時整個陰莖紅腫,開口流膿,經過治療後,只要常常褪開清洗包皮開口即可,如果反覆發炎就要割包皮了。
4. 小便時包皮先形成小水球,然後才尿出來:這是包皮開口太小,小便不能直線解出。

伯爵府

anetgordon
好多謝你咁詳細ge資料ar
我會印出黎等隻佬慢慢睇清楚ga la

首頁

尾頁

跳至