意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 18|主題: 77718

跳至
請教醫護人員有關抗生素問題

複式洋房

國民生產總值:244

請教醫護人員有關抗生素問題

小女只有21個月大,星期五下午有輕微發燒(約100-101度,沒有其他流鼻水或咳的病徵)去看A醫生(家庭醫生)。A醫生診斷小女為喉嚨發炎,並處方了一般退燒消炎藥及收鼻水/止咳/化痰藥備用。至星期六早上,小女的燒情一直沒有好轉,於是本人致電A醫生詢問是否可自行將藥物的份量略為加多及是否需要服用抗生素。A醫生回覆可將份量加多,但服食抗生素則沒有必要,因喉嚨發炎一般屬病毒感染,故抗生素並不適用。到星期六下午,因小女燒至103.7度,A醫生已關門,本人擔心小女會有其他併發症,故帶她看了B醫生(兒科專科醫生)。經診斷後,B醫生亦表示小女只是喉嚨發炎,沒有其他病徵。但他卻處方了抗生素藥物予小女。本人詢問其抗生素會否對年幼小孩有不良影響時,他表示小女燒至103度,又不是經常服用抗生素(小女一個月前看B醫生時已服用過一次抗生素),故現在服用亦無妨。

看完B醫生回家後(未服用B醫生的藥),小女的燒情又好轉(99.5度),於是本人一直先給予A醫生的藥物。但一天以來雖然沒有再高燒,但整天都未能退燒,徘徊在99.5-101.5度。

請問:
1) 本人是否應給抗生素予小女服用呢?
2) 本人得悉抗生素只能醫治因細菌感染的病,對病毒感染產生的病並無幫助。但未經驗證,我如何能估計什麼病是因細菌感染,什麼是因病毒感染呢?
3) 小女一直沒有咳嗽或痰或流鼻水,是否需要先服用有關藥物作為「打底」呢?

請賜教!

複式洋房

國民生產總值:201

Re: 請教醫護人員有關抗生素問題

很多人對抗生素都存有誤解, 認為抗生素對小朋友會有不良影響, 但只要依足抗生素5-10日的療程完全服完, 細菌便難以產生抗藥性, 另抗生素的一般副作用是會令腸胃不適, 但醫生亦有藥物針對, 故依足醫生吩咐服用, 是完全沒問題的.
1, 有時喉嚨發炎亦會是細菌感染所致, 但要視乎醫生的診斷, 若喉嚨有紅有腫有膿, 當然要食. 但沒有任何其他病徵, 只得發燒, 亦可能係感冒, 食抗生素亦沒有幫助.
2, 細菌或是病毒感染全由醫生的專業判斷, 一般人是冇發分別的.

複式洋房

drckwong,

多謝你嘅意見及資料。我見個女食咗三日一般退燒消炎藥都唔掂,所以今朝一早決定俾佢食抗生素,一食咗就即刻退晒燒啦。

我想請教一吓:
1) 佢一食咗抗生素藥就好番,咁可唔可以話佢今次個病係細菌感染所引起架?
2) 其實咩係細菌感染?咩係過濾性病毒?人哋打個噴嚏從空氣中傅過嚟果啲屬於邊種?隻手唔乾淨擺入口損手指,果啲係咪屬細菌感染呢?
3) 佢今次要食抗生素先好番,同佢以前曾經食過抗生素有無關係架?

唔好意思,我咁多嘢問都係想睇吓點樣可以知道個女染病嘅原因,從而知道如何盡量避免染病。

大宅

國民生產總值:3227

我個b 都係成日食抗生素架, 一病, 一發燒醫生比兩日時間佢自己打仗, 但係打唔嬴, 都要食抗生素呀! 喉嚨發炎都要食。
佢近lee幾個月自從打完支腦膜炎針, 就成日發高燒, 一燒就103, 104。19個月大人仔已經入左3次醫院, 都係高燒。

入到醫院先驗乜病, 乜細菌, 有時係病素(例上上次腺病素), 咁就無得食抗生素, 要搞自己, 只有吊鹽水。

其實我都好驚bb成日食抗生素架!

複式洋房

1. 如果小朋友服用抗生素後, 病情有明顯好轉, 相信細菌引致的病機會高些.
2. 空氣中佈滿病毒及細菌, 很難講幾時係病毒感染幾時係細菌感染, 想少病D, 最好避免到人多的地方, 注意飲食均衡及適量運動, 接觸過公用設施後, 最好立刻清潔雙手.
3. 請放心, 完全沒有關係

複式洋房

drckwong,

Thank you for your information.

男爵府

國民生產總值:6412

Doctor,
我想問我個囝13個月, 佢口腔有粒白色的物體,
我想問佢係唔係生鵝口瘡? 13個月的BB會唔會生飛滋?
因為成個口都係得1粒, 我需唔需要帶佢去睇醫生呢?

複式洋房

fannynsf, 請問囝囝的白粒在口腔那一處位置, 有沒有其他病徵, 持續了多久, 有沒有大粒咗或嚴重咗, 有沒有影響進食, 白粒SIZE有多大, 請描述

別墅

國民生產總值:779

DrKwong,

我個仔斷斷續續發燒了兩個星期, 醫生要佢照肺, 點知今日証實有肺炎, 佢開了8日的抗生素, 要我下星期二再去覆診和照肺.

另外醫生提到照肺手尾比較長, 佢話要三星期左右, 但我見我個仔己經在本星期一退晒燒, 個人都好精神, 如果下星期二照左無嘢, 是否可以吃完手上的藥就不需要再吃抗生素呢?

我好怕醫生要佢再吃抗生素或藥物直至夠三星期為止.

洋房

國民生產總值:57

請問drckwong ,
服食抗生素(10日一個療程)之後會不會引發便秘或使便秘情況加重?
因我囝囝在5月頭時曾因發燒,喉嚨發炎在仁濟醫院住了一星期 , 日日都要服抗生素服左至少10日,但病好之後到現在就一直都有便秘, 每天也安排定量的蔬果給他吃 , 但仍未有改善 , 令我們束手無策不知怎麼辦才好......
早前也聽到其他媽媽提過跟抗生素有關, 是真的嗎??
請賜教. Thanks!
drckwong 寫道:
1. 如果小朋友服用抗生素後, 病情有明顯好轉, 相信細菌引致的病機會高些.
2. 空氣中佈滿病毒及細菌, 很難講幾時係病毒感染幾時係細菌感染, 想少病D, 最好避免到人多的地方, 注意飲食均衡及適量運動, 接觸過公用設施後, 最好立刻清潔雙手.
3. 請放心, 完全沒有關係

複式洋房

Angelling, 抗生素係會有機會引致腸胃不適, 如肚瀉或便秘, 若小朋友便秘持續, 可嘗試給予火龍果小朋友吃, 最重要飲多D水, 假若情況持續沒有改善, 要盡快看醫生.

洋房

Thank you ! drckwong.
Excuse me , 想再問那是不是抗生素會令腸內益生菌減少 ,要補充一些益生菌(乳酸菌)來恢復他的腸道蠕動功能呢? 醫生會開此方嗎? 還是要自己在藥房買?
因為bb(2歲)一便秘就3-4日痾不出 , 最終痾出來便便就會很粗大甚至肛門出血.
謝謝答覆.
Angelling, 抗生素係會有機會引致腸胃不適, 如肚瀉或便秘, 若小朋友便秘持續, 可嘗試給予火龍果小朋友吃, 最重要飲多D水, 假若情況持續沒有改善, 要盡快看醫生.

男爵府

國民生產總值:6412

Drckwong,
我個囝囝只得一粒, 在上唇側邊, 沒有影響進食, 咁即係咪鵝口瘡呀? 1歲小朋友會唔會有可能生飛滋呢?

fannynsf, 請問囝囝的白粒在口腔那一處位置, 有沒有其他病徵, 持續了多久, 有沒有大粒咗或嚴重咗, 有沒有影響進食, 白粒SIZE有多大, 請描述

複式洋房

由於抗生素作用是對付細菌, 所以肚內的益生菌亦有可能被殺死, 有些醫生會開些類似乳酸菌的補充劑, 但其實可吸收多纖維的食物, 大便自然會有改善

複式洋房

fannynsf, 鵝口瘡是生在口腔內, 若在唇邊應該唔多似, 通常一歲小朋友很少會生飛滋的, 可能只是一般唇瘡, 可請教醫生處方一些藥膏使用

洋房

drckwong, 多謝你的專業意見!

由於抗生素作用是對付細菌, 所以肚內的益生菌亦有可能被殺死, 有些醫生會開些類似乳酸菌的補充劑, 但其實可吸收多纖維的食物, 大便自然會有改善

男爵府

國民生產總值:6233

2018勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問肺炎是否可以避免,我個女由星期日開始發燒,期間看了三次私家醫生,並照了一次X-ray,没有肺炎,因時續高燒,試過105F,又去過急症室,但冇得入院,但今天再照,便證實是肺炎,難道那是不可避免的.
:-( :-(

複式洋房

可為小朋友注射最新出的"肺炎鏈球菌接合疫苗", 能給予小朋友多一重保護, 但請記繄, 肺炎菌種類繁多, 加上會變種, 有抗藥性, 所以難以預防, 最好避免到人多地方, 適量運動及均衡飲食, 注意個人清潔以加強扺抗能力

男爵府

國民生產總值:7888

+5熱血勳章

Dear drckwong,

是否有些新的抗生素只需服3日,因bb之前扁桃腺發炎醫生開了支抗生素,但是叫我只需給bb服3日便可,他說是新的抗生素

大宅

國民生產總值:3714

Hi drckwong,

急急求教有關抗生素的問題. 囡囡昨天下午6時開始服用抗生素,今早9時見她面部及身體都出了紅疹(但手及腳沒有),致電醫院的藥劑師問到的答案是囡囡可能對該抗生素產生敏感,只要即時停服而再沒有新的紅疹出現便沒有問題,當然有懷疑都要去見多次醫生.

因為睇開的醫生剛放假,而且囡囡除了有少少痕之外又沒有大問題,所以想觀察多一天. 請問對藥物敏感跟一般出疹有甚麼明顯分別?我怕其實囡囡是出疹或有其他問題,那麼,我會擔誤囡囡的病情喔!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.