意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77704

急....初生b飲奶

大宅

國民生產總值:2003

急....初生b飲奶

我個b每三個鍾餵一次奶,我已經開到3.5安奶俾佢,有時食得哂就無

侯爵府

國民生產總值:24623

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 急....初生b飲奶

你開夠4oz比佢飲,唔洗2個鐘,3個鐘得la.
如果佢飲唔晒同佢掃風先,掃完試下比佢睇下仲飲唔飲.

大宅

國民生產總值:1718

我個細孖出世時唔足磅, 初頭都係飲得2安, 重要分2次飲,掃風又難, 頭個半月日頭會2個鐘飲1次奶, 夜晚就3個鐘, 無辦法, 如果唔俾佢飲喊到拆天, 之後可以慢慢加時間, 大約4個月大就4個鐘飲1次奶.

別墅

國民生產總值:505

其實個個bb都唔同. 唔係set死左1個月既b就係只可以飲2安. 2個月就4安既. 我個b出世個時, 餵極都唔飽. 1個月飲3-4安. 2-3個月飲6安, 4個月開始已經要飲8安先okay. 人地第一次食米糊都係食一.2匙. 我個b已經要食半碗. 咁佢而家十個月都唔係肥仔個隻架喎. 每個b既消化系統都唔同架嘛.

老人家教, 見佢2安飲晒, 下次加到3安奶. 如果佢飲剩半安. 咪由個半安'side'左囉. 到飲清3安, 你咪開夠4安囉.
我個時都係咁架咋. 成日開到岩岩好. 點知bb飲晒就係爭個少少唔夠飽. 又扭又喊. 初生好陰公架嘛.

不過, 初三可以2hr一次. 但係過左2-3個月. 就要3hr一次. 如果唔係會消化不良架.

大宅

國民生產總值:2221

我個仔初生時飲極唔夠,好慘,比我會佢想飲先比佢飲囉,佢飲得2安快肚餓,你未早小小比佢飲囉,初生bb無咁快定時定侯嫁...

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.