意見反饋
義工

心聲留言 今日: 5|主題: 15904

真係有2個小朋友會好d嗎?

複式洋房

國民生產總值:434

真係有2個小朋友會好d嗎?

我有個仔2歲多,身邊朋友大多都係得一個,但成日聽到好多人講生多個好,如果唔係你老來就後悔,但唔想從頭嚟過,你哋又會點睇?

男爵府

國民生產總值:8168

Re: 真係有2個小朋友會好d嗎?

我同你一樣, 我自己想生多一個, 但係經濟問題令我想了很久, 我覺得依家小朋友讀書, 好多家長會安排幾個興趣班比小朋友, 再加埋幼稚園學費, 小朋友的基本開支, 我又要請工人湊 ..... 這些開支真係很多, 再加上供樓, 真係負擔很重, 咁生多一個要降低整家人的生活質數又何苦呢?

所以生唔生多一個小朋友, 我唔會諗 "從頭嚟過" 呢個問題, 反而係錢同埋自己的年齡問題啦, 因為依家5x歲巳經好多失業, 你可否肯定你5x時還繼續工作嗎? 如果冇工作時又要供囝囝讀大學真係幾慘

男爵府

國民生產總值:5744

disregard the $$ problem - take care two children is a hard job...I can tell you now....
http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

翡翠宮

國民生產總值:76971

生多個同老唔老黎後悔我覺得無咩關係 ?-( 人地話生多個好係等小朋友多個伴, 同埋唔使重則於落一個小朋友身上, 否則你會寵壞左佢而不自知的 :cry:

大宅

國民生產總值:1148

我而家雖然未生,但如果經濟許可的話我都會生二個,因為見到我家姐生一個同阿哥生三個,真係唔同d,係會比較易同人相處的

子爵府

國民生產總值:12454

right
ringoivy 寫道:
生多個同老唔老黎後悔我覺得無咩關係 ?-( 人地話生多個好係等小朋友多個伴, 同埋唔使重則於落一個小朋友身上, 否則你會寵壞左佢而不自知的 :cry:

禁止訪問

國民生產總值:25295

醒目開學勳章

男爵府

國民生產總值:8102

我得一個, 無諗住生第二個, 因為知道自己唔係好掂既人, 一個已經好夠, 我覺得如果能力同精神可應付都應該生多個, otherwise 唔駛勉強.

公爵府

國民生產總值:27091

mymelody2003簡直講中晒我o既諗法 雖然我地兩公婆夾埋搵錢都ok,亦有諗生多個...但真係唔想太多負擔,而家鍾意買咩/買幾錢野比個小朋友都得,但多一個條數又唔係咁計喇,而且有兄弟姊妹亦未必一定會感情好,anyway...人地點講唔重要...最緊要你地心理/金錢上ok咪生多個lor

mymelody2003 寫道:
我同你一樣, 我自己想生多一個, 但係經濟問題令我想了很久, 我覺得依家小朋友讀書, 好多家長會安排幾個興趣班比小朋友, 再加埋幼稚園學費, 小朋友的基本開支, 我又要請工人湊 ..... 這些開支真係很多, 再加上供樓, 真係負擔很重, 咁生多一個要降低整家人的生活質數又何苦呢?

所以生唔生多一個小朋友, 我唔會諗 "從頭嚟過" 呢個問題, 反而係錢同埋自己的年齡問題啦, 因為依家5x歲巳經好多失業, 你可否肯定你5x時還繼續工作嗎? 如果冇工作時又要供囝囝讀大學真係幾慘

男爵府

國民生產總值:5604

我的兩個小朋友日日響屋企嘈架鬧架,我就一日比一日鬧得大聲,真係好羨慕D得一個小朋友的父母

大宅

國民生產總值:2896

我又冇後悔生

洋房

國民生產總值:506

I think it may be good when they grow up, they can discuss with each other. I want to have one more kid too, but I am not young now. ... :-(

男爵府

國民生產總值:7560

你諗既同諗法一樣. 但老公想生多個. 話有個伴. 佢話無咁悶. 我個女好活躍. 見到其它小朋友又話一齊玩. 唔靜得. 見佢一個好悶咁. 所以都諗住生多個. 其實我都十五十六.

mymelody2003 寫道:

7w3. bb size1.26cm    12w2 bb size 6.5cm
8w2 bb size 2cm
9w1 bb size 2.3cm       32w6  4.8lbs

侯爵府

國民生產總值:24705

好媽媽勳章

我就等緊B女出世,一黎等B仔有個伴,2黎有個仔就當然'恨'多個女啦!
至於$,我反而覺得吾係最大既問題,因為好多野都吾使再買過。因為我覺得BB/細路係吾會因為着/用舊野、平野而吾開心,只要父母有時間成日同佢地玩,weekend帶佢地去行山、打波、游水、bbq,佢地就會有1個快樂既童年!

洋房

國民生產總值:506

but the cost of milk powder and diaper are expensive

anyway, I think the most important point is taking care of 2 children at a time is quite hard

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.