意見反饋
義工

自由報料 今日: 16|主題: 265698

請提供增加鈣質方法, 除o左飲奶

大宅

國民生產總值:1295

請提供增加鈣質方法, 除o左飲奶

成年人係咪一日要吸收800mg鈣先足夠呢? 小朋友又要幾多呢?
咁即係要食d咩先夠呀? 我唔like 飲奶的

大宅

國民生產總值:4178

Re: 請提供增加鈣質方法, 除o左飲奶

食芝士

男爵府

國民生產總值:8118

高鈣朱古力糖

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:4536

西蘭花

版主

國民生產總值:28149

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

維 他 命 D 有 助 人 體 對 鈣 質 的 吸 收 , 魚 肝 油 、 魚 、 肉 類 、 肝 臟 等 含 有 豐 富 的 維 他 命 D , 平 日 應 多 吃 ; 而 多 曬 太 陽 ( 不 是 暴 曬 , 最 好 選 擇 早 上 十 時 前 或 下 午 四 時 後 的 太 陽 ) , 亦 能 將 皮 膚 的 非 活 性 維 他 命 D 活 性 化 。

http://www.healthno1.com/health/feature/html/fe19980429.html
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

子爵府

國民生產總值:12661

Soya bean milk.

男爵府

國民生產總值:5038

畀面勳章

食白飯魚炒蛋

珍珠宮

國民生產總值:43672

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

康鈣C~~

最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

大宅

國民生產總值:2339

因為我都係唔飲奶同唔食芝士的, 我會:

適當地曬太陽
增加vitamin intake e.g. 每日食一個生果
糙米奶當飲品, 百佳&city super有售
豆腐豆漿得閒食d

聽說飲可樂會造成鈣流失,
同埋好多人工的食物色素, 防腐劑等東西都會妨礙鈣的吸收,
所以最好唔好食咁多零食

大宅

國民生產總值:3224

畀面勳章 BK Milk勳章

我曾經係報紙見過一個增加鈣質既方法:

首先係一個杯入面放1個雞蛋,落d檬汁盖過隻蛋,大約1個鍾後,隻蛋就變成軟既,將隻蛋拿出來(千萬唔好正爛隻蛋),d汁就飲答ga了.

大宅

國民生產總值:1295

有無人試過呀, 難唔難飲架
taiwailing 寫道:
我曾經係報紙見過一個增加鈣質既方法:

首先係一個杯入面放1個雞蛋,落d檬汁盖過隻蛋,大約1個鍾後,隻蛋就變成軟既,將隻蛋拿出來(千萬唔好正爛隻蛋),d汁就飲答ga了.

禁止訪問

國民生產總值:2939

大宅

國民生產總值:1196

吃豆腐/豆腐花,又平又好味。

別墅

國民生產總值:657

食鈣片..... but.....

但記住一定要鈣加鎂成份混合可行架... 這樣才能吸收鈣...

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.