論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急問:有照顧特殊需要小朋友經驗的本地工人

想請問有沒有曾照顧有特殊需要小朋友的本地工人可介紹,本人居將軍澳區~~謝謝(心急人上) :-(

大宅

Re: 急問:有照顧特殊需要小朋友經驗的本地工人

是那種特別需要呀?你向僱佣公司聲明,通常大公司都會有一兩件合你要求的,又唔驚佢

大宅

karen227,
我唔知你果個有特殊需要小朋友係咩程度,不如你試吓click入去呢度→<<<here>>>> 睇吓有冇一d社區服務可以幫到你.....

複式洋房

唔該晒你開門見山,我岩岩睇左喇,但佢話要6歲以上既小朋友,因我小朋友得3歲幾,佢係自閉証小朋友o黎,主要想搵人帶佢返學,放學,同埋多一個人幫下手點都好d(我成2年冇同我老公2個人去街食飯,睇戲.......)

大宅

你住邊呢

別墅

據我所知本地工人只有訓練照顧老人的課程, 對於特殊兒童訓練好像沒有. 過往我曾任職特殊學校暨宿舍也沒有正式的訓練, 只靠其他職員及專業人士教授.

你可以聯絡[弱智人士家長協會]或許他們有較多資料. 我屋苑有一個類似你的個案, 他也是請一個普通的印傭照料及安排就讀幼稚園.

首頁

尾頁

跳至