自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

心情好差,可以比下意見嗎?謝!!

現時工人已幫我做了6年,2個小朋友都好鍾意佢(2歲及6歲).佢做事不過不失,間中懶吓就實有,但好在手腳乾淨,對小朋友一流,以前我要返工,都唔洗我煩要叫佢廚什麼,做什麼,都好自動波.我個個friend都不知幾羨慕,我亦當佢係family一樣.

可惜佢財政就有問題,通常都係老家有問題,唔係老公出事就仔女有事.之前已有多次同我借錢,我通常會係佢人工扣,現時已沒欠我了.但半年前,佢前僱主打電話比我,話佢未幫我打工前欠佢數千元未還,以前每月會還少少,但近兩年就停左,次次見到佢都話遲些會還,跟住又無影.這個前僱主都對佢好好,唔想佢無左份工,話晒佢地都識左10多年,個僱主話都當佢自己人,希望我比少少壓力佢,叫佢每月還少少,唔好無尾飛"駝".

尋晚十一點,有個菲傭打電話找佢,我話佢睡了,跟住個菲傭就比左個電話佢個僱主,原來我工人透過佢這個朋友向這位僱主(x小姐)借了3000元,年幾都無還,又唔現身及覆電話,所以佢唯有打電話比我.

我老公聽到就話要即炒佢,我就15/16.話晒這幾年佢無功都有勞,如果即炒佢都好慘.其實如果唔係這事,我地本來都想明年左右同佢完約,因我現時已是全職主婦,唔需要一個full time maid.我本來想同佢找個好僱主,話曬以佢工作表演實在唔差,我本來打算大力推薦佢比我朋友,但而家當然唔會啦.

尋晚成晚無睡,想吓到底如果是好,本來打算預備好一切,計清條數就星期六即時安排佢走,今日打電話同x小姐講我的部署,希望佢比幾日等我安排好就帶我工人去還錢比佢.x小姐好好人,雖然佢唔熟我工人,但都唔希望佢無左份工,甚至話如果係因為佢打電話比我而我就炒佢就3000元都算數,如果唔係佢都唔安落.

Anyway,今晚會同老公再商討,各位有無高見?如果真係炒佢,有那些要注意,香港又有無地方收留她們這類case的地方,因唔想叫佢出門口就算.

心情很差,為什麼她們老家的人總這樣又煩又大洗,話晒佢每月3800都應該好好洗啦,點解佢都唔爭氣,總要欠一身債…….
:cry: :cry: :cry:

男爵府

Re: 心情好差,可以比下意見嗎?謝!!

有d agency可以幫忙找地方俾佢暫住, 或者佢哋自己都有工會可以好平日租$20, 租地方俾佢哋, 妳可以問問朋友的bun bun有無介紹, 叫佢哋代為安排!

因為抄咗之後, 佢地仲有權可以在香港居留十四天, 咁妳最多都津貼佢十四天住宿, 唔駛佢無地方住啫 :cry: :cry:

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

如果佢真係做得好,最難得係手腳乾淨,証明係信得過,只不過是她屋企人唔生性,佢借人錢都是迫不得已,如果你即時炒佢,還唔到錢之餘仲會增加佢財政壓力,倒不如等佢完約唔續,而在這段時間用佢人工還住dd 錢好過啦
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

子爵府

好媽媽勳章

係囉,手腳好又話頭醒尾好難得,O既然都話當佢係屋企o既一份子不如就當屋企人咁幫佢啦..幫佢債務重組 :mrgreen: 問佢到底爭出面街數有幾多,有無爭財務錢.如果全部都係朋友就易話圍,同佢計一計扣除寄錢仲可以還到幾多俾人,再同債主傾,睇佢地都係好人,我諗佢地都會應承,債主心理起碼多多少少還d錢又肯浦頭咪得囉.
如果而家炒佢,咪仲衰..自己個心又唔舒服個工人又無野做還唔到錢,事實佢唔係因為工作上令你唔滿意要炒,而係佢私人問題啫...咪當朋友有難幫佢諗下點解決. 佢搵過新工又要俾agent錢,更加加重佢經濟負担,仲衰d tim.

春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我係你就會炒佢, 因怕佢係滿約前再向其他人借(可能包括隔你親朋戚友, 鄰居工人等), 到時你仲煩, 倒不如即炒免除後患. 這些例子, 我見不小, 請不要心軟, 這只會害了自己.

大宅

Agree. My maid happened the same before and I also did the same thing as renren purposed. Now it is ok.
renren 寫道:
係囉,手腳好又話頭醒尾好難得,O既然都話當佢係屋企o既一份子不如就當屋企人咁幫佢啦..幫佢債務重組 :mrgreen: 問佢到底爭出面街數有幾多,有無爭財務錢.如果全部都係朋友就易話圍,同佢計一計扣除寄錢仲可以還到幾多俾人,再同債主傾,睇佢地都係好人,我諗佢地都會應承,債主心理起碼多多少少還d錢又肯浦頭咪得囉.
如果而家炒佢,咪仲衰..自己個心又唔舒服個工人又無野做還唔到錢,事實佢唔係因為工作上令你唔滿意要炒,而係佢私人問題啫...咪當朋友有難幫佢諗下點解決. 佢搵過新工又要俾agent錢,更加加重佢經濟負担,仲衰d tim.[/quote]

首頁

尾頁

跳至